StoryEditorOCM
Neretvagore nebo i zemlja !

Lađarima ne smeta vrućina: Zadnje pripreme pred maraton lađa, vježba se u gradskom parku, zagledaju lađe, donose vesla

Piše Stanislav Soldo
10. kolovoza 2024. - 16:47

Sve je spremno za 27. Maraton lađa na Neretvi. Lađe su već dovučene ispod mosta u Metkoviću gdje čekaju lađare sa veslima, koji se zagrijavaju u obližnjem gradskom parku. Ove posljednje vježbe pred sam maraton su najvažnije-rekoše nam.

Dok lađari veslaju logistika donosi bakse vode, 40 je stupnjeva u zraku i bez vode se ne može zaveslati ni, kilometar a kamoli 22.5 koliko je duga lađarska staza od Metkovića do Ploča.

image

Od Metkovića preko Opuzena do Ploča, danas se održava 27. Maraton lađa na Neretvi

Bozo Radić/Cropix
image
Bozo Radić/Cropix
image
Bozo Radić/Cropix

Gori nebo, gori zemlja a na Neretvi će zaveslati 31 lađarska ekipa, većina je iz doline Neretve, nekoliko ih je iz kontinentalne Hrvatske te Salašari iz Sombora, članovi Hrvatskog kulturno umjetničkog društva "Vladimir Nazor". Oni spajaju plodnu neretvansku dolinu i vojvođansku ravnicu. Trenirali su na Velikom Bačkom kanalu, imaju lađu sličnu neretvanskoj u kojoj svakodnevno vježbaju. Uz mušku ekipu na Neretvi su i lađarice Salašarke.

image

Startne pozicije na Maratonu lađa

cropix

Svi putovi danas vode u dolinu Neretve gdje se priprema veliki lađarski spektakl.

Jedina hrvatska delta će biti pretijesna da primi petsotinjak lađara, veslača i tisuće znatiželjnika željnih dobre zabave i avanture. Dolazak je najavio i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović, tradicionalni visoki pokrovitelj i stalni gost na ovom zanimljivom natjecanju.

Tu su i brojni političari, estradnjaci, celebritiji, kojima je Neretva druga destinacija nakon Sinjske alke. Branko Markota vesla za veterane četvrte gardijske brigade. Ratni je veteran a veteran je i maratona lađa jer je iza njega odveslanih 26 maratona. Iako je godinama na maratonu grč u želucu je uvijek tu na startu. Ali kad se krene sve nestaje i adrenalin preuzima, iskreni je Markota. On i njegova ekipa ne očekuju neko od vodećih mjesta. Zadovoljni su kažu sa dvadesetom pozicijom. Zlatna sredina, kaže nam.

image

Branko Markota

Bozo Radić/Cropix

I predsjednički kandidat Dragan Primorac je na maratonu lađa. Kaže da je nekad prije veslao u lađi ali ne u ovakvoj lađi neretvanskoj i na puno manje zahtjevnoj ruti. Kaže da očekuje fer natjecanje i želi svu sreću lađarima jednako kako i očekuje fer predsjedničku kampanju. Još jedan predsjednički kandidat, Marija Selak Raspudić, prisustvovala je danas maratonu lađa.

image

Dragan Primorac

Bozo Radić/Cropix
image

Marija Selak Raspudić

Bozo Radić/Cropix
image

Miro Bulj i Nikola Grmoja

Bozo Radić/Cropix

 

19. rujan 2024 18:08