StoryEditorOCM
NeretvaGdje nestaje voda iz Neretve ?

Hidroelektrane zbrajaju dobit, a Neretvani u strahu za budućnost:"Kad se sagradi HE Dabar delta će biti slana pustinja"

Piše S. S.
28. kolovoza 2023. - 16:32

Hidroelektrane na Trebišnjici trenutno financiraju brojne kapitalne projekte i najveći su investitor u Hercegovini. Najvažniji projekt je HE "Dabar", glavni objekt u sustavu "Gornji horizonti". Zahvaljujući povoljnoj hidrološkoj situaciji u ovoj kompaniji očekuju dobre financijske rezultate rezultate-objavila je Herceg TV

Kineska kompanija China Energy Gezhouba Group uz kreditiranje kineske državne banke Eskim već je počela raditi na strojarskoj zgradi a uskoro se očekuju i radovi na samoj brani. Riječ je o kompleksnom sustavu koji podrazumijeva izgradnju brane, akumulacije, dovodnog tunela od 12 kilometara, cjevovoda pod tlakom te kanala kroz dabarsko i Farničko polje kao i tunela Fatnica-Bileća. Ističe se da je HE Dabar najveći hidroenergetski projekt na području bivše Jugoslavije.

image
Foto: Vojko Bašić/HANZA MEDIA

I dok Elektroprivreda Republike Srpske zbraja dobit dolina Neretve je zabrinuta za svoju budućnost jer će se velike količine vode iz Neretve preusmjerivati prema Dabru te će umjesto na Ušću završavati u turbinama za proizvodnju električne energije. Strahuje se da će preusmjeravanje slatke vode uništiti neretvansko ušće i kompletan donji tok.

Ekolozi i ljubitelji prirode sa obadvije strane granice slažu se kako će Hidroelektrana Dabar u Republici Srpskoj ostaviti bez dostatnih količina vode područje uz dolinu Neretve, što će dugoročno biti katastrofalno za poljoprivrednu proizvodnju, ali i opstanak ljudi na ovim prostorima.

image
HANZA MEDIA

Uz neretvanske poljoprivrednike Gornji Horizonti ugrožavaju i malostonske školjkare. Naime, zbog manjeg dotoka slatke vode u Malostonski zaljev remeti se omjer saliniteta vode, što je iznimno važno za razmnožavanje i uzgoj kamenica i mušula.

Da je Neretva zaslanjena potvrđuju i ribari koji sve češće čak i uzvodno od Metkovića love lignje, meduze i iverke, organizme koji žive isključivo u morskoj vodi a klin slane vode dopire uzvodno čak do Počitelja.

Uzaludni su dosadašnji apeli ekologa da je na djelu namjerno i planirano skretanje voda iz njihovog prirodnog toka, da će gradnjom brana neretvanska dolina postaje potpuno slana, Hutovo blato će nestati, Čapljina i Metković će ostati u središtu slane pustinje a bit će uništen i Malostonski zaljev.

Manje količine vode u Neretvi nužno povlače problem zaslanjenja tla, s čime se Neretvani godinama bore, a što bi u konačnici pitomu i plodnu dolinu moglo pretvoriti u slanu pustinju.

image
Foto: Vojko Bašić/HANZA MEDIA
03. svibanj 2024 10:19