StoryEditorOCM
NeretvaPloticijada u Badžuli

Grgeč ih tamani nemilice, ali ipak će biti plotica za zažapski brudet: "Koliko ribljih glava toliko ljutih paprika"

Piše Stanislav Soldo
31. siječnja 2024. - 08:00

I ove godine u Badžuli će biti tradicionalna ploticijada, peta po redu. Natjecanje je to u kuhanju brudeta, poznate neretvanske delicije koja je postala zaštitni znak ovoga kraja, upravo zbog svog specifičnog ljutog okusa. Ljutinu brudetu daju ljutice paprike, kako ih Neretvani zovu.

Prošle zime plotica gotovo da i nije bilo. Jedva se sakupilo po nekoliko komada da se održi tradicija natjecanja. No, ovaj put ljubitelji plotice se nadaju da neće biti "krize" te da će se plotica vratiti u Neretvu, svoje tradicionalno stanište.

Svi koji žele sudjelovati na Ploticijadi u Badžuli 09. veljače 2024. s početkom u 17 sati na izletište restorana Adria, a prijave na natjecanje se zaprimaju do 08. veljače na brojeve telefona 099 753 1731 ili 098 199 0500, objavila je načelnica općine Zažablje na svom facebook profilu, Maja Vrnoga.

Zbog čega plotica nestaje ? Glavni razlog za to je riba predator, grgeč koji se hrani ploticom, čija se populacija posljednjih godina rapidno smanjuje.

- Uzrok značajnog smanjivanja njezine populacije je nagli porast nelegalno unešenog pastrvskog (velikousnog) grgeča, Micropterus salmoides, slatkovodne ribe mesožderke iz obitelji Centrarchidae, porijeklom iz istočnih i središnjih Sjedinjenih Država, jugoistočne Kanade i sjevernog Meksika, ali široko unešene i u Europi i dunavskom slivu, pojašnjavao nam je stručnjak za akvakulturu dr. Branko Glamuzina.

Prvi primjerci su u delti Neretve zabilježeni 2016. godine, a istraživanja Sveučilišta u Dubrovniku i Oikona iz Zagreba, tijekom2021-2022., su pokazala da je u vodama lijeve obale Neretve dominanatna vrsta te da mu je plotica omiljeni plijen.

- Obnova populacije plotice ovisi od brzine uništavanja ili smanjivanja populacije invazivnog pastrvskog grgeča u vodama u kojima obitava plotica, bilo kroz ciljane državne projekte ili povećani izlov alatima rekreacijskog ribolova.

Međutim, kao i u slučaju plavog raka u bočatim vodama delte Neretve, teško je očekivati brze reakcije nadležnih institucija, te se može predvidjeti da će pastrvski grgeč u budućnosti dominirati slatkovodnim ekosustavima delte Neretve, a kao visoko kvalitetna vrsta će polako ulaziti i u gastronomiju i turističku ponudu, i zamijeniti neke tradicionalne vrste poput plotice, zaključuje dr. Glamuzina.

28. travanj 2024 00:41