StoryEditorOCM
Neretvapojezerje

Bit će vina: uranili pošip i chardonnay, količina manja kvaliteta bolja

Piše Stanislav Soldo
6. rujna 2022. - 09:32

U Pojezeru je uranila berba grožđa. Beru se bijele sorte, pošip i chardonnay, vinogradari su zadovoljni urodom a i slador je poprilično dobar, budući je tijekom kolovoza bilo idealno vrijeme za sazrijevanje grožđa. Vinogradarima je odgovarala sušna godina bez kiše jer je grožđe bolje kvalitete uz minimalnu primjenu zaštitnih sredstava.

image

Vinogradi u Pojezerju

HANZA MEDIA

Za razliku od susjednog Vrgorca gdje vinogradari imaju probleme sa plasmanom grožđa, pojezerski vinogradari mogu prodati svoje grožđe. Načelnik općine Pojezerje, Boro Dominiković nam pojašnjava da se na vrgoračkom području uzgaja uglavnom stolno grožđe čija prodaja je vezana uz turističku sezonu i trgovačke centre. A kako je riječ o enormno velikim količinama jednostavno ga je nemoguće prodati. Druga je priča oko vinskih sorti koje prevladavaju u Pojezerju i za koje se ne očekuje zastoj u prodaji.

- Vinogradari su postali svjesni da jedino sa manjim urodom grožđa podižemo kvalitetu-zaključio je Dominiković.

Prošle je godine tržišne viškove grožđa otkupljivala vinarija Vrgorka a tamošnji vinogradari se nadaju da će tako biti i ove godine.

Ipak, veliki problem dalmatinskim vinarima i vinogradarima je uvoz grožđa i vina. Vinari, sa kojima smo razgovarali nadaju se ograničenju uvoza niskokvalitetnih vina koji nose nazive hrvatskih autohtonih sorti. Iako su takva vina niže kvalitete od onih proizvedenih u Dalmaciji čije ime nose oni su na žalost cijenom prihvatljivija pa se u uvjetima niskog standarda građana sve više kupuju.

image

Otrić-Seoci

HANZA MEDIA
27. travanj 2024 20:47