StoryEditorOCM
NeretvaUDRUGA LIJEPA NAŠA

Ana Musa poslala apel zbog „pogubnih planova u gornjem toku zajedničke rijeke Neretve, a koji će imati pogubno djelovanje na deltu i dolinu Neretve“

Piše PSD.
8. studenog 2023. - 16:00
Ana Musa poslala apel zbog ”pogubnih planova Federacije BiH i tzv. Republike Srpske u gornjem toku zajedničke rijeke Neretve, a koji će imati pogubno djelovanje na deltu i dolinu Neretve”

Ana Musa, predsjednica Udruge Lijepa naša za Dubrovačko-neretvansku županiju i članica Predsjedništva za RH, je povodom „pogubnih planova Federacije BiH i tzv. Republike Srpske u gornjem toku zajedničke rijeke Neretve, a koji će imati pogubno djelovanje na deltu i dolinu Neretve“, poslala apel na brojne adrese, među ostalim dubrovačko neretvanskome županu i gradonačelnicima neretvanskih gradova Ploča, Opuzena i Metkovića.

Njeno pismo prenosimo u cijelosti:

Kao osoba koja se od 1996.godine volonterski bavi zaštitom prirode i okoliša, a poglavito naše Doline, zbog čega sam prošle godine dobila i nagradu za životno djelo za izuzetan doprinos u području ekologije, zaštite prirode i čovjeka u gradu Pločama i dolini Neretve– na što sam vrlo ponosna, ne mogu prijeći preko onoga što se događa i što je još planirano od strane Federacije BiH i tzv.Republike Srpske vezano uz zajedničku nam rijeku Neretvu!. Molim Vas, dignete svoj glas za obranu naše ljepotice i hraniteljice!

Kolege iz BiH organiziraju 11.11. ove godine prosvjedni skup za obranu rijeke Neretve i njenog sliva od novih hidroelektrana. Zeleni traže hitno zaustavljanje izgradnje HE "Ulog" I prekid realizacije planiranih HE "Bjelimići" i "Glavatičevo" i 7 malih hidroelektrana. Na području gornjeg toka Neretve, a u slivu hercegovačke ljepotice planirana je izgradnja još 36 hidroelektrana. Traže i zaustavljanje izgradnje sistema "Gornji horizonti" i strogu zakonsku zaštitu prirodnih vrijednosti sliva Neretve.

Skrećem pozornost da sam preko udruge Lijepa Naša još 2006. tražila od tadašnjeg ministra zaštite okoliša, gosp.Bože Biškupića hitno zaustavljanje ovoga suludog projekta (GH) čija je realizacija sada pri kraju, uz financiranje uvozno-izvozne banke Kine u iznosu od 189.409.002 milijuna eura. Prvi dio ovoga mega projekta financirao je Vuk Hamović, srpsko-engleski banker. Treba li ponavljati da je izgrađen višekilometarski sustav betoniranih kanala koji prevode vodu iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice, a koji preusmjeravaju ogromnu količinu vode, što znači da će i predloženi projekti i oni koji se već provode imati drastični utjecaj na hidrologiju i ekologiju doline Neretve s pogubnim posljedicama po lokalno stanovništvo.

Sve ove aktivnosti u Federaciji BiH i tzv.Republici Srpskoj odvijaju se godinama bez upoznavanja Hrvatske javnosti, iako vlasti – i Rep.Hrvatske i Dubrovačko neretvanske županije znaju sve.

Dapače, već za vrijeme Sanaderove vlasti imali su i neke preliminarne dogovore (ne znam jesu li potpisani) koje su vodili u Banja Luci, iako je u tisku bilo govora da će Hrvatska prijaviti BIH Europskim institucijama.

Provjerite je li to učinjeno, i što je uopće napravljeno za spas Neretve, jer stravični će biti učinci svega što se sprema, a o čemu Neretvanska javnost gotovo da nema pojma, osim iz nekoliko članaka lokalnih portala koji povremeno pišu o tome.

Pored diplomatskih, Hrvatska ima mogućnost da poduzme mjere zaštite i temeljem Espoo konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica, kojoj su potpisnice obje države, te da prema odredbama Konvencije, a sa ciljem sprječavanja nastanka štete, obveže BiH da se izradi procjena EIA (Environmental impact Assessment – procjena utjecaja na okoliš) prije izdavanja bilo kakvog odobrenja da se sa nekom aktivnošću započne. Spasite bare mono što se još spasiti može!

Ako RH ništa ne poduzme, nastupit će nesagledive posljedice na ekosustav doline Neretve (i Malostonskog kanala). 36.000 stanovnika dolina Neretve i ekonomski ovise o bisernoj ljepotici Neretvi, a sve strašne posljedice već provođenih I još planiranih projekata upravo ovdje, na ušću rijeke i oko nje, već osjećamo, ali tek dolazi vrijeme osvješćivanja kada ćemo shvatiti što smo šutnjom učinili budućim generacijama ove prelijepe I prebogate doline.

02. svibanj 2024 17:22