StoryEditorOCM
NeretvaOživjela povijest

3D animacija još jedne neretvanske utvrde: Pogledajte kako je nekada izgledao Smrdan grad iznad Kleka

Piše Stanislav Soldo
25. kolovoza 2023. - 09:50

Opuzenski umirovljenik Stipan Ujdur u 3 D animaciji izradio je još jednu povijesnu utvrdu u dolini Neretve. Riječ je o utvrdi Smrdan grada ponad Kleka u općini Slivno.

Ujdur ističe da je ovo umirovljenička produkcija a ne hollywoodska te se nada da mu gledatelji i čitatelji neće zamjeriti neke nepreciznosti ili autorsku slobodu.

Na videu se čuje posebno ritmičko sviranje i pjevanje prilikom napada Osmanlija na utvrdu, ovo je tipično osmanlijsko sviranje i pjevanje prilikom napada, da zaplaše protivnika a osokoli svoju vojsku-pojašnjava nam Ujdur.

Današnji ostaci utvrde sagrađeni su krajem 17. stoljeća na mjestu nekadašnje utvrde iz srednjeg vijeka, nakon što su je Mlečani osvojili od Osmanlija 1689. Utvrda je trokutastog tlocrta s bedemima od oko 50 metara na svaka strana. Na njegovom jugoistočnom dijelu nalazi se četverokutna kula, a na sjeveroistočnom kružna kula.

Utvrda je dobila ime po legendi o neugodnom mirisu osmanskih leševa koji su ostali na prilazima tvrđavi nakon neuspješne opsade.

- Pripremam za 3D rekonstrukciju utvrde Vratar kraj Borovaca, Metković, s rekonstrukcijom ove utvrde bit će rekonstruirane sve utvrde u Delti Neretve-otkrio nam je Stipan Ujdur.

11. lipanj 2024 10:50