StoryEditorOCM
KorčulaHodanje je ‘in‘!

Tiskan vodič Ante Curaća: nakon engleskog road booka, francuskog carnet de routa sada imamo i hrvatski vodič šetnje po starim žrnovskim putovima

Piše Dora Lozica
24. listopada 2023. - 20:59

Nakon što je prije 24 godine u Žrnovo doveo aktivni, šetački turizam kojeg je onda popularizirao na većem dijelu otoka Korčule, Ante Curać (78) je napisao prvi, otočni vodič “Šetnje po starim žrnovskim putovima” u suradnji s međunarodnom knjižnicom Kutak Knjiga iz Korčule.

image

Ante priča o povijesti Žrnova na tečnom francuskom

Može i bez mora

Ante Curać može se pohvaliti s 53 godine aktivnog rada u turizmu, a njegovo je ime danas sinonim je za Francuze, odnosno turiste šetače iz te velike, zapadno europske zemlje. Sve je počelo prije točno 20 godina, kad je Ante odlučio u Žrnovo donijeti turizam uz podršku tek nekolicine sumještana. Školu za turizam završio je u Dubrovniku, a potom je radio u raznim hotelima i agencijama. U Francusku je s obitelji otišao 1986. godine, nekoliko je godina radio u turističkoj agenciji u Parizu, a nakon raspada Jugoslavije otvara svoju agenciju koja je uspješno poslovala pune 23 godine. Kaže da nije požalio svoj odlazak u Francusku, ali se uvijek vraćao Žrnovu, a onda je odlučio svoju ljubav pretvoriti u nešto praktično. Žrnovo nije na moru, nema luksuzne restorane ni famozne boutique hotele, lokalno stanovništvo naučeno na bajkovite ljepote prirode nisu vidjeli ništa posebno što bi ponudili turistima, ali vidio je Ante. Ta je njegova ideja bila toliko vizionarska da su ga ismijali, govorili su mu da je skrenuo pameću, no “Počeli su Francuzi” danas je poznata fraza među Žrnovcima, a malim je mjestom od onda prošlo na desetke tisuća šetača.

image

Ante u društvu zadovoljnih Francuza

Hodanje nekad bilo gubitak vremena

“Prije 24 godine kad smo započeli sa šetačkim turizmom grupe su šetale s obučenim vodičima pa nije bilo potrebe za knjižicama. Uskoro su počeli dolaziti i individualno, ponudili smo im program u prirodi, no teško su se snalazili. Putokazi nisu dovoljni, nužno je da turisti znaju točno gdje idu, da im tekst kojeg čitaju priča o našim starim vinogradima, maslinicima, valama, trudima, šumi i moru. Tako je nastao engleski road book, francuski carnet de route i na kraju hrvatski vodič Šetnje po starim žrnovskim putovima”, prisjetio se Ante.

image

Francuzi pješače kroz Kocje

Vodič na 40 stanica opisuje šest različitih pješačkih ruta koje prati i šest zemljopisnih karti, a obuhvaća ukupno 70 kilometara prekrasnih poljskih i šumskih putova kojima su naši stari nekad davno prolazili do svojih vinograda i maslinika. Na samo početku knjižice pronaći ćete savjete kako se obući i ponašati u prirodi te kako tumačiti signalizaciju tijekom rute kao i osnovne informacije o povijesti Žrnova.

“Hodanje je za naše pretke bilo gubitak vremena, radili su od jutra do zapada sunca i ostavili za naše šetnje prekrasne meje, kamene križeve i stare putove. Nadam se da će Korčulani biti zainteresirani i da će što više šetati uživajući i ljepotama našeg otok”, poručio je Ante.

image

Francuzi degustiraju domaće delicije

Staza duga 13 kilometara

Put iz Korčule do Žrnova dug je 13 kilometara, kreće s glavnog gradskog trga Plokate, pokraj samostana sv. Nikole, Novim putima pa starim Napoleonovim putem do Postrane. Put u Prirodni rezervat Kočje nudi nekoliko različitih dužih ili kraćih ruta, a kreće iz središte Korčule, starim putovima do Žrnovima i onda dalje prema Kočjama. Put od Fortece do Naplova obuhvaća 10 kilometara od stare utvrde do Postrane, a onda starim putem preko Klokolina do Gornjeg Blata, na Glavicu sv. Antuna te preko Naplova nazad u Korčulu. Jedina staza koja nije kružna je Put od Postrane do Lumbarde. Od Postrane starim putem preko Defora šetači kreću prema Lumbardi, uživaju u nevjerojatnim panoramama prema otvorenom moru i Italiji, ali i vinogradima na južnim padinama te dolaze do plaže Vela pržina i središta Lumbarde. Staza Žrnovske kapele i crkva duga je 16 kilometara i jedna je od najatraktivnijih. Od romantične Mratinjske glavice gdje se nalazi župna crkva sv. Martina u Kampušu vodi nas u Postranu pa do crkve sv. Staša (Eustahija) izgrađene 1571. godine pa cestom na Sitavu, kroz tunele šumske vegetacije do Ranča Maha, starim putem do Dubrove s kapelicom Sv. Filipa i Jakova iz 1580. te Marmontovim putem nazad do Žrnova. Najljepša je staza sigurno Vinogradi i plaže koja vas vodi u otkrivanje magičnog Defora, a na njoj ćete pronaći i 20 starih križeva. Antove napore da otočanima približi ove jedinstvene staze prepoznao je vlasnik Kutak Knjige Joseph Le Corre koji je vodič distribuirao, a možete ga kupiti za simboličnih 10 eura.

29. travanj 2024 07:08