StoryEditorOCM
KorčulaNogometni ‘krvnik‘ Hrvatske možda je otočanin!

Nekima ovo i neće biti drago, ali u Korčuli je u 19. stoljeću živjela obitelj Messi!

Piše Dora Lozica
15. prosinca 2022. - 12:26

Jučer je u Blue Clubu, odnosno nekadašnjoj Liburni, neumorni čuvar korčulanske kulturne baštine Neven Fazinić predstavio svoju novu knjigu Grad Korčula kroz arhivsku građu Kotarskog poglavarstva i Općine korčulanske. Brojnu publiku oduševili su detalji života njihovih sugrađana prije više od 100 godina, stare fotografije na velikom platnu, a posebno priča o korčulanskoj obitelji Messi.

Naučili su se Korčulani ne propuštati promocije, izložbe i predstavljanja otočnog foto-kroničara i publicista Nevena Fazinića znajući da će naučiti nešto novo i čuti nešto zanimljivo, a tako je bilo i sinoć u novouređenom klubu nekadašnje Liburne, mjesta omiljenog građanima. Predstavljanje su uz Nevena vodili djelatnici Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo, voditelj Tonko Barčot i arhivistkinja Maja Haraminčić Cebalo.

Nova Nevenova knjiga donosi niz detalja i fotografija života Korčulana prije 100 i više godina, a jedna je priča iz gradske prošlosti posebno zanimala publiku. U ozračju Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru i poraza od Argentine za koju Hrvati, odmah nakon suca, krive nogometnog virtuoza Lionela Messija, Korčulanima je bilo zanimljivo čuti da je na prijelazu iz 19. na 20. stoljeće u gradu živjela obitelj Messi. Kako je Neven objasnio nasmijanoj publici, radi se o identičnom prezimenu kojeg nosi polufinalni krvnik Hrvatske, no nema konkretnih podataka koji bi potvrdili da je korčulanska obitelj Messi povezana s argentinskom. Da je obitelj zaista postojala svjedoči i nadgrobni spomenik na mjesnom groblju Sv. Luke gdje je pokopana gospođa Messi čiji je suprug, kako smo doznali sinoć, radio u Kotarskom poglavarstvu. Trebalo bi možda istražiti imaju li te dvije obitelji poveznicu, istaknuo je Neven, Messi je možda - Korčulanin.

Šalu na stranu, novo Nevenovo izdanje fantastičan je i detaljan zapis jednog vremena, među beskrajnim, nesređenim arhivskim materijalima izdvojio je najzanimljivije dokumente Kotarskog poglavarstva i Općine korčulanske te je, kroz brojne dopise, molbe, izvješća, tužbe i rješenja oslikao nekadašnji život Korčulana. Nastala je tako jedinstvena knjiga na 800 stranica autentičnih dokumenata s fotografijama s kojom je očaran i Tonko Barčot, voditelj arhiva u kojem su originalni dokumenti danas sačuvani.

"Suradnja arhiva i Nevena započela je i prije našeg prvog, službenog, radnog dana. Radi se o oštećenim i razbacanim materijalima koje je prvo spašavao Vinko Foretić iz gradskih ruševina nakon savezničkih bombardiranja 1944. godine. Pričamo o nevjerojatnih 120 metara registratora, u svakom je od 250 do 800 dokumenata, u tom neredu Neven je stvorio red, a ova je knjiga rezultat tog desetljetnog, mukotrpnog rada", oduševljeno objašnjava Tonko.

Istražujući Neven je sam selektirao koji će dokument uvrstiti u knjigu, a koji ipak neće, no nastojao je što vjernije oslikati život nekadašnjih Korčulana. Početkom 20. stoljeća osjeća se nagli uspon svih djelatnosti i poduzetničkog duha što Korčulu čini jakim trgovačkim centrom kojem gravitiraju i okolna sela. Kako konkurencija postaje sve jača, tako je sve više svađa i tužbi, ali smiješnih anegdota kojih ne manjka u knjizi. Točno 1650 dokumenata koje je Neven uvrstio obuhvatili su pomorstvo, klesarstvo, turizam, iseljeništvo, bratovštine, društva, ribarstvo, vinogradarstvo, političke prilike i slično.

"U knjizi možete pronaći o osnivanju gradske farmacije ili kako su bačvari nabijali obruče u zgradi pošte, današnjoj zgradi Lučke uprave, pa ih je pošta tužila Poglavarstvu da ne mogu od buke raditi. Doznajemo o sadnji mladih stabala na Rotondi i gradskom policjotu zaduženom da ih čuva ili kazni koju je dobila stanovita Marija jer je u štradu prolila šporku vodu u kojoj je prala robu. Također doznajemo o vatrometu na sv. Todora i svađi između dvije mužike, a najviše smo doznali kroz tzv. "namirnice" koje danas možemo jednostavno nazvati potvrdama o isplati za razne usluge. Jezik kojim su dokumenti pisani nisam ispravljao niti mijenjao, sve je ostalo u izvornom, arhaičnom obliku", priča nam Neven.

Još je puno priča i fotografija zabilježeno u knjizi koju možete dobiti sasvim besplatno. Korčulanska razvojna agencija KORA financirala je tiskanje Nevenove knjige putem projekta Ruralna poučna, kulturno-etnografska turistička atrakcija, operativnog programa EU Konkuretnost i kohezija 2014.-2020. Knjige su se na promociji, dijelile besplatno, a po svoj primjerak ovih dana možete svratiti u prostorije KORA-e. Općina korčulanska u prvoj polovici 19. stoljeća obuhvaćala je cijeli otok pa je Neven pripremio dokumente i za okolna mjesta Grada Korčule koji će, nadamo se, također ugledati svjetlo dana. Dinamično predstavljanje uveličala je klapa Sfida, ali i zakuska te ćakula i druženje.

Nevena Fazinića bez dvojbe možemo nazvati institucijom Korčule. Kao foto-kroničar od 70-ih godina marljivo fotografira, popisuje i čuva jednu od najvećih fotografskih zbirki otoka i poluotoka, njegove su fotografije objavljene u knjigama, časopisima i vodičima, organizirao je niz izložbi, a zabilježio je i snimio i brojne video materijale korčulanske prošlosti čuvajući sjećanja na ljude i događaje. Kao publicist napisao je i uredio oko 30 knjiga, čitav niz zbornika naselja otoka Korčule i poluotoka Pelješca koji su danas temelj istraživanja i poznavanja otočne i poluotočne povijesti. Već desetljećima neumorno propagira korčulansku bašinu, dugogodišnji je aktivist za promicanje zelenih vrijednosti otoka, njegovi su radovi spomenik gradu i otoku, a za svoj je rad ove godine dobio i zasluženu nagradu za životno djelo Grada Korčule.

"Sve je to započeo moj otac, ja sam samo nastavio. Uvijek ga spominjem, on je 70-ih godina započeo istraživati arhivske dokumente razbacane u muzeju nakon što je išao u penziju. Najviše se zanimao za Račišće, ja sam nastavio njegov rad i to mi je zapravo najdraža knjiga. Danas imam priliku istraživati u arhivskom centru koji je formiran, uživam u tome. U tom radu ima lijepih trenutaka koji ostaju u sjećanju, pogotovo kad otkriješ ljudsku dobrotu, suradnike poput mladog gospodina Tonka koji nikad nije zavikao na mene, osim jednom kad sam mu poremetio raspored dokumenata jer se nisam razumio u arhivsko numeriranje", poručio je Neven uz smijeh.

03. svibanj 2024 19:15