StoryEditorOCM
KorčulaPreventivni pregledi madeža na Korčuli

Ministar Beroš: „Najvažniji cilj je smanjiti mortalitet“. Akademkinja Šitum: „Nigdje nismo naišli na srdačniju suradnju kao na Korčuli“

Piše dora lozica
16. rujna 2023. - 09:24

U petak je u Domu zdravlja Korčula održana Konferencija za medije Javnozdravstvene akcije pregleda madeža radi ranog otkrivanja zloćudnog tumora kože za pacijente poluotoka Pelješca te otoka Korčule i Lastova na kojoj je, među ostalim, prisustvovao i ministar zdravstva prof. Vili Beroš.

Danima već liječnici obiteljske medicine i lokalni mediji pozivaju pacijente na besplatan pregled madeža u okviru Javnozdravstvene akcije ranog otkrivanja zloćudnog tumora kože u organizaciji u organizaciji Referentnog centra za melanom Ministarstva zdravstva, u suradnji s Hrvatskim dermatovenerološkim društvom te uz potporu Ministarstva zdravstva. Akcija je urodila plodom, za preglede koje će od 14. do 16. rujna izvršiti 21 dermatolog pod vodstvom akademkinje Mirne Šitum javilo se više od 1600 pacijenata, a u prvom danu od 610 pregledanih čak 10 posto ima zloćudne i potencijalno opasne promjene na koži.

image

Konferencija za medije u Korčuli

Dora Lozica/

Ovu iznimno važnu preventivnu akciju podržava i Dubrovačko neretvanska županija, a u aktivnosti će sudjelovati Dom zdravlja Korčula i Dom zdravlja Ante Franulović Vela Luka. Pregledi će se izvršiti diljem poluotoka i otoka, u Orebiću, Korčuli, Čari, Smokvici, Blatu i Veloj Luci gdje će se pridružiti i pacijenti s Lastova.

Konferenciju je moderirala dr. Ivana Portolan Pajić iz Službe za organizaciju primarne zdravstvene zaštite, a osim ministra Beroša prisustvovali su zamjenik župana Dubrovačko-neretvanske županije Joško Cebalo, akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti, Kliničkog bolničkog centra “Sestre milosrdnice” u Zagrebu te voditeljica Javnozdravstvene akcije kao i Nacionalnog programa za rano otkrivanje melanoma, ravnatelj DZ Korčula dr. Sebastijan Fabris, ravnatelj DZ Ante Franulović Vela Luka Jurica Petković,savjetnica ministra zdravstva Snježana Krpeta i gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević.

Kako je na početku Konferencije istaknuo ministar Beroš, Hrvatska je u Europi na viskom četvrtom mjestu po smrtnosti od melanoma, prošle je godine od te zloćudne bolesti u Hrvatskoj umrlo 227 osoba.

„Dio tih smrti moguće je spriječiti ovakvim preventivnim akcijama. Zato kao ministar zahvaljujem 21 stručnjaku dermatologu koji su danas došli na kućni prag naših pacijenata kako bi pokazali sjajan primjer preventivnog djelovanja i na koji način zdravstveni sistem mora funkcionirati. Podatak da će u nekoliko dana biti pregledano 1600 pacijenata je kolosalan! Ne radi se o nekoliko stotina, već o tisućama. Najvažniji cilj ove akcije je promijeniti tijek kasnog otkrivanja melanoma, a s time i mortalitet. Prevencija je osnova svega“, poručio je ministar Beroš.

image

Konferencija za medije u Korčuli

Dora Lozica/

Za 142 pacijenta prvi će dan pregleda vjerojatno značiti ono najvažnije, a to je razlika između života i smrti. Kako ističe ministar Beroš, u prvom je danu pregledano 610 pacijenata, kod njih 10 pronađen je vrlo vjerojatni melanom, a to je smrtonosni rak kože. Kod 62 pacijenta nađen je određeni oblik karcinoma kože, takvi karcinomi nisu smrtonosni kao melanomi, ali su i dalje opasna bolest koja iziskuje ozbiljno liječene, objasnio je ministar. Pronađeno je i preko 70 atipičnih, displastičnih madeža koji u narednim godinama mogu postati melanomi. Ukupno, u prvom danu akcije za više od 10 posto pacijenata zabilježene su nepoželjne promjene na koži.

Ministar ističe kako je ova akcija važna iz više razloga. Osim prevencije kao primarnog cilja, dokazuje da reforma zdravstva nije mrtvo slovo na papiru, već živi u praksi.

„Dolazak toliko specijalista na Korčulu dokaz je funkcioniranja reforme u praksi. Zato naša zdravstvena administracija neće stati dok ne ispunimo misiju. Misija je da je zdravlje najvažnije nama, zdravstvenim djelatnicima i svim građanima Hrvatske. Hvala svima na suradnji“, zahvalio se ministar.

Akademkinja Mirna Šitum prvo je ime i lice Hrvatske kad je nacionalno zdravlje kože u pitanju. Ističe kako je u 20 godina provođenja ovih i sličnih zdravstvenih akcija pregledano oko 100 tisuća građana, a postotak smrtnosti je još uvijek oko 30 posto što je u europskim okvirima previše. Izrazila je svoje zadovoljstvo realizacijom projekta u Korčuli.

„Nikad lakše nismo organizirali Javnozdravstvenu akciju jer nas je prepoznalo Ministarstvo zdravstva. Nismo obavili posao do kraja, smrtnost je još uvijek prevelika. Važno je pratiti trendove klimatskih promjena i globalnog zatopljena kako bi sačuvali zdravlje svakog čovjeka“, uvjerena je akademkinja Šitum te nastavlja – „Svugdje smo održali ovakve akcije, ali nigdje nismo imali tako srdačnu suradnju i gostoprimstvo kao na Korčuli. Silno nam je važna vaša logistika, hvala liječnicima i djelatnicima iz obiteljske medicine koji su se potrudili zvati pacijente. Vratit ćemo se i to uskoro kako bi uputili pacijente s promjenama na daljnje preglede. Postotak od 10 posto u prvom danu je prilično visok, na drugim je otocima bio oko šest posto. Vidi se da radite na otvorenom, poljoprivreda, more... Zato je važno učiniti našim pacijentima preglede praktičnijim, a onda ih u slučaju potrebe uputiti na daljnju dijagnostiku“, objasnila je akademkinja Šitum koja nije krila oduševljenje domaćinstvom u Korčuli.

Model pozivanja pacijenata putem obiteljskog liječnika pokazao se kao pun pogodak. Liječnik zna obiteljsku anamnezu i rizike pacijenta pa točno može procijeniti koga pozvati na preventivni pregled, a zdravstvena akcija efikasno detektira sve promjene koje treba prevenirati. Akciju je podržala i županija, a kako je najavio zamjenik župana Joško Cebalo, ova će se akcija provoditi i u drugim dijelovima Dubrovačko-neretvanske županije.

image

Konferencija za medije u Korčuli

Dora Lozica/

„Moram spomenuti još dva projekta važna za zdravstvenu skrb u našoj županiji. Prva je uspostava Javne helikopterske službe na inicijativu DNŽ te u suradnji s Ministarstvom zdravstva i MUP-om. Koliko je ta služba važna svjedoči i više od 900 intervencija na ovom području u dosadašnjem dijelu godine. Drugi je kupnja dva CT uređaja, jedan za Dom zdravlja Metković, a drugi za Dom zdravlja Korčula. I tu ćemo uslugu pacijentima učiniti bližom i dostupnijom, a rasteretit će se i liste čekanja u Općoj bolnici Dubrovnik“, najavio je zamjenik Cebalo.

Dobru suradnju i sinergiju naglasio je i ravnatelj Doma zdravlja Korčula dr. Sebastijan Fabris. Prisjetio se brojnih ulaganja u korčulanski Dom zdravlja unatrag nekoliko godina, od rekonstrukcije zgrade 2015. godine u koju su DNŽ i Ministarstvo zdravstva uložili 23 milijuna kuna, kupnje mamografa do novog ultrazvuka koji će se uskoro kupiti sredstvima Grada Korčule.

„Prevencije su nam izrazito važne i želimo što aktivnije sudjelovati. Želim istaknuti i odličnu suradnju s kolegama iz Vele Luke, svi jednako dišemo i svima nam je i više nego važno približiti zdravstvenu zaštitu svakom pacijentu budući da smo udaljeni od velikih centara. Trenutno je za DZ Korčula pet specijalizacija u tijeku pa ne sumnjam da ćemo i u budućnosti nastaviti pružati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. DZ Korčula je uređen, izgleda prepoznatljivo, pacijent kad uđe može potvrditi da je ušao u zdravstvenu ustanovu 21. stoljeća“, naglasio je ravnatelj Fabris.

Odaziv pacijenata i srdačno gostoprimstvo dokaz su koliko su otočani i stanovnici izoliranih sredina zahvalni i na najmanji znak pažnje i primarne zdravstvene zaštite koja bi trebala biti osigurana i jednako dostupna za svakog građanina RH.

02. svibanj 2024 03:40