StoryEditorOCM
KorčulaČeka se finale

Korčulanska pub kviz scena: više se znanja traži u malom kafiću u Žrnovu, nego na bilo kojem televizijskom kvizu

Piše Dora Lozica
20. travnja 2023. - 20:37

Četiri mladića s Korčule pokrenuli su otočnu pub kviz scenu u kojoj sudjeluje veliki broj Korčulana, ali i Pelješčana kojima nije teško preko kanala na natjecanje. Gotovo dvije godine od prvog kviza, P-KOK samo raste, kvizova je sve više, ekipe su sve bolje, nagrade sve vrednije, finala sve neizvjesnija, a radi se vjerojatno o jedinoj pub kviz ligi na koju igrači dolaze s kopna na otok trajektom!

Natjecanja znanja sve su popularniji oblik zabave u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Hrvatska pub kviz scena formirala se početkom 2000-ih, a danas se svaki veći grad može pohvaliti pub kviz ligom. Pohvaliti se može i Korčula, a za to je zaslužan 26-godišnji Žrnovac Jure Curać i njegovi prijatelji.

Prvi koraci nestabilni

“Studirao sam u Varaždinu Inženjerstvo okoliša i s ekipom s faksa sam često sudjelovao na pub kvizovima. Pretprošlo ljeto sam sudjelovao na kvizu u Blatu u organizaciji udruge Atento, vidio sam da ima interesa pa sam se povezao s članom udruge Denijem Orebom. On je rekao da ima još jednog prijatelja koji radi kvizove u Veloj Luci i tako je nastala ideja da napravimo otočnu pub kviz ligu”, prisjetio se Jure.

image

Pokrertač pub scene na otoku Jure Curać

Prvi su koraci bili nestabilni, kaže nam Jure smijući se, na prvi kviz došle su samo četiri ekipe, ali bio je uvjeren da će ideja saživjeti i da na otoku ima potencijala za dobre kvizaše. Svaka je sljedeća sezona, koja u kvizaškom svijetu na otoku traje od rujna do prosinca te od siječnja do svibnja, bila sve bolja i bolja. Danas na niti jednom kvizu ne bude manje od 60-70 ljudi, odnosno najmanje 13 ekipa!

image

Tajnik i prijatelji

Deni Oreb organizira natjecanje u Blatu, Željko Šeman u Veloj Luci, a Jure u Smokvici, Žrnovu i Korčuli. Nedavno su dobili i novog člana, budući da Deni radi u Zagrebu, Blato preuzima Branko Žuvela, no Deni je i dalje uključen, ističe Jure. Ova četiri zaljubljenika u pub kvizove ligu organiziraju u kafićima kako i samo ime discipline podrazumijeva, u Veloj Luci to je caffe bar Bobovišća, u Blatu night bar Oscar, u Smokvici Black island winery, u Korčuli Deja Vu i Blue Club te jedan od najomiljenijih, žrnovski kafić u zdravlje U Emila.

image

Jure Željko i Deni

Dora Lozica/

P-KOK akronim je Pub kviz otoka Korčule, a peacock je i paun na engleski pa ćete društvene mreže pronaći pod tim imenom i dva paunova pera na logu, a natjecati se u otočnoj ligi moramo priznati nije lako. Pitanja su zahtjevna, a atmosfera prilično natjecateljska i s puno znalaca. Međutim, Jure nam objašnjava da je natjecanje u znanju na kvizovima poput sporta, ima svoja pravila, ali i način razmišljanja kojeg s vremenom skužite, a onda je lakše. Ukratko, što se više natječete, bolji ste, većina je pitanja vezana za znanje, no nekad su pitanja koncipirana kao igra riječi, a nekad je važnija brzina, odnosno snalaženje od znanja.

Čarolija pub kvizaštva

Juri i njegovim kolegama za pripremu jednog kviza potrebno je 10 do 12 sati rada u power pointu. Budući da je i sam nekad bio čest natjecatelj, zna na koji način sastaviti pitanja, ali i što čini idealnu pub kviz ekipu.

“Idealna ekipa je sastavljena od muškaraca i žena, mlađih i starijih natjecatelja. Nastojimo u pitanjima kombinirati različite kategorije i područja znanja, a na svakom kvizu u sklopu lige bude od 40 do 50 pitanja. Zajedničko je maksimalnih 50 bodova, a bodovanje smo kopirali od Formule 1 pa će prvoplasirani dobili 25 bodova, drugi 18 itd..”, objašnjava nam Jure. A, što čini dobroga kvizaša? Treba biti radoznao, počeo je nabrajati Jure, treba biti jak u nekim područjima znanja, treba istraživati i naravno, treba uživati u natjecanju, nadmetanju. Iako natjecanje znanja djeluje kao igra u kojoj nema previše strasti, Jure nam priznaje da ponekad zaiskri među igračima, no to je dio čarolije pub kvizaštva.

image

Ekipa Pomalo

Utorkaši sporo i sigurno

Ekipa iz Vele Luke Vertigo ove godine dominira, trenutno su vodeći na ljestvici sa 78 bodova prednosti ispred ekipe Đana zna iz Orebića. Orebićani imaju široki rooster igrača i vjerojatno su jedina ekipa u Hrvatskoj koja na kviz dolazi trajektom iz otoka na kopno. Trenutno su u najboljoj formi Antivakseri na trećem mjestu, na zadnja dva kviza osvojili su najviše bodova. Aktualni prvaci Utorkaši ušli su u natjecanje malo sporije, ali su odnijeli pobjedu u zadnjem kvizu. Još ništa nije gotovo, šest kola i finale u kojima se bodovi duplaju je pred nama.

Osim lige, ova znalačka četvorka ponekad organizira i specijalna izdanja poput Sportskog kviza na koji je obavezno doći u dresu nekog kluba, posebno je bio posjećen, ali i težak za sastavljanje priznaje Jure, Glazbeni kviz. U Veloj Luci Željko često organizira kultnu Kviskoteku koju voli starija ekipa ne samo zbog nostalgije, već i interesantnog formata, kaže Jure. Veći gradovi imaju i tematske kvizove poput Gospodara prstenova ili Harryja Pottera, ako se okupi tridesetak natjecatelja, poručuje Jure, od gušta će sastaviti i takav kviz. Važna je igra, druženje, ali i znanje.

image

Black island winera Smokvica

“Van sezone na otoku nema nekih događanja, a kviz je zapravo jako dobra zabava i druženje. Otkad smo osnovali ligu upoznao sam dosta novih ljudi, sklopio nova prijateljstva. Ljude motivira znanje, svakim kvizom sve više napreduju, a tu je i želja za natjecanjem, odnosno želja za pobjedom, prestiž pobjede je najveća motivacija”, priznaje Jure, a ne smijemo zaboraviti ni vrijedne nagrade koje osiguraju brojni sponzori.

image

Ekipa koja dolazi iz Orebića ‘Đana zna’

Zaluđeni znanjem

Pub scena u Hrvatskoj je inače jaka, puno se više znanja traži u jednom malom kafiću u Žrnovu ili Smokvici nego na bilo kojem popularnom televizijskom kvizu znanja. Sigurno ste primijetili kako se na TV-u često ističe kad natjecatelj dolazi iz pub kviz scene, od njega se odmah očekuje više. S tim se slaže i Jure napominjući kako su Hrvati nacija zaluđena kvizovima znanja.

“Mi trenutno u prime timeu na nacionalnoj televiziji imamo tri kviza znanja koja se redovno prate, imaju publiku. Gledajući na razini Europe, Hrvati su jedna od zaluđenijih nacija kad su kvizovi znanja u pitanju, ali moram istaknuti kako sam tijekom ove otočne lige upoznao nekoliko vrhunskih kvizaša s Korčule koji bi na televiziji sigurno digli ozbiljne novce”, uvjeren je.

image

Gradinari

Ako vas vuče želja za provjerom vlastitog znanja, ne morate čekati novu sezonu za prijavu na otočni kviz, okupite prijatelje i prijavite se putem društvenih mreža, ekipa ima stalnih, ali i onih povremenih kojima se ne da putovati otokom. Do kraja lige još je šest kola i spektakularno finale.

Od 7 do 77 godina

“U finalu dijelimo medalje, pehar, ali i dvostruke bodove. Finale će biti U Emila u Žrnovu, vlasnici Emil i Dinka nas tako lijepo ugoste da imam samo riječi hvale, uvijek nam pripreme i nešto spize, imali smo tako frigane sardele, pileća krilca, kotlovinu, žrnovske makarune...”, zadovoljno nam priča Jure.

image

Atmosfera u Emila

Otočna će liga uskoro na ljetnu pauzu, imperativi turizma tijekom sezone ne ostavljaju otočanima prostora za hobije, no Jure ima u planu organizirati kvizove za strance. Kvizove radi je u tome uživa, to ga opušta, to voli, priznaje iskreno, zato stalno smišlja nove ideje kako znanje što više popularizirati na otoku.

image

Jure i Emil, vlasnik omiljenog kafića

“Pozivam svih od 7 do 77 da dođu na kviz i okušaju se, možda otkriju kvizaša u sebi, možda se zabave, upoznaju nove prijatelje, možda nešto i osvoje, sve je moguće”, poručio je.

image

Blue club - pitanja se gomilaju

image

Kvizaška scena na Korčuli

image

Kvizaška scena na Korčuli

image

Tablica

02. svibanj 2024 19:39