StoryEditorOCM
KorčulaIZVRSNA PREDSEZONA

Korčula i Pelješac već su puni gostiju! Domaći se nadaju da će krhka infrastruktura izdržati turistički rast

Piše Dora Lozica
25. svibnja 2024. - 17:53

Da su dalmatinski otoci, bez većeg pretjerivanja raj na zemlji znaju već domaći i strani turisti koji svake godine hrle na otoke bez obzira na brojne izazove. Južnodalmatinski otoci posebno su zanimljivi prvenstveno zbog svoje izoliranosti koja im je osigurala još uvijek netaknute prirodne ljepote, mir i tišinu te kristalno čisto more.

Korčula je otok koji je točno između mira i tišine potrebne za dobar ljetni odmor te šušura i dodatnog sadržaja kako ipak ne biste umrli od dosade, pogotovo ako ljetujete s malom djecom. Doslovno cijeli otok može se pohvaliti brojnim dodatnim sadržajima, čak s dva kina i dodatnim ljetnim projekcijama na otvorenome, nizom tradicionalnih gastronomskih i enoloških događaja, folklornih večeri, zabavnih koncerata, kazališnih predstava za velike i male, dobrom hranom, autohtonim sortama vina i još nizom drugih događaja. Na Korčuli će ovog ljeta, osim bogate klasične, koncertne sezone nastupiti i Vojko V, Grše, Doris Dragović, Meri Cetinić i mnogi drugi... Nije ni čudo što su statistike svake godine sve bolje, sezone sve duža, a gosti sve brojniji.

image

. Foto: Tonci Plazibat/CROPIX

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Izgradnja Pelješkog mosta sigurno je događaj u životima otočana za kojeg će reći da je jedan od najvažnijih u posljednjih nekoliko desetljeća. Osim što ne moraju prelaziti dvije državne granice do Splita, otočani su svjesni da su postali i auto-destinacija što će se još i dodatno pojačati kad izgradnja Nove luke Polačište na otoku i Luke Perna na poluotoku Pelješcu završi. Iako su dolaskom gostiju osobnim automobilima i to trajektom od Orebića do Korčule (Dominče) dobili još više gostiju, otočani su dobili i brojne prometne zastoje, kolapse i neviđene gužve koje su svake godine sve gore.

Bez obzira na udaljenost i izoliranost otoka, Korčula i ove godine bilježi za sad rekordnu predsezonu. Grad Korčula već je duže vrijeme prilično krcat turistima što pokazuju i brojke, od početka godine do sredine svibnja zabilježeno je 14 posto više dolazaka i gotovo 3 posto više noćenja u usporedbi s prošlom godinom. Nastavlja se trend da u predsezoni najviše uživaju domaći turisti pa su prvi u dolascima i noćenjima Hrvati, ali ih u stopu prate Amerikanci i Francuzi.

U susjednoj su Lumbardi imaju razloga biti zadovoljni, od 1. siječnja do 10. svibnja bilježe golemo povećanje od 92 posto u dolascima i 53 posto u noćenjima. Čak je i usporedba sa „starom normalnom“ 2019. godinom i više nego dobra, dolasci su se povećali za 36 posto, a noćenja za 9 posto. I u Lumbardi su Hrvati trenutno najbrojniji gosti, a tradicionalni ih prate Slovenci te potom turisti iz BiH. Jedinstvena utrka trk za grk ove je godine privukla rekordan broj sudionika, a uskoro započinju i druga događanja bogate kulturno-zabavne ponude. Ipak, direktor TZO Lumbarda Ante Šestanović ističe dva sportska događaja koja bi mogla otočanima poremetiti planove.

„Brojke iz predsezone daju naslutiti da je pred nama odlična sezona, iako bi se Europsko prvenstvo u nogometu u Njemačkoj i Olimpijske igre u Parizu mogle blago odraziti na broj noćenja u periodu kad se budu održavali. U Lumbardi nas čeka standardni i bogati, ljetni program, a sezonu otvara Trg za grk ove subote na koju se prijavilo oko 170 natjecatelja“, poručuje Šestanović.

Iz Općine Smokvica u središtu Korčule najčešće dolazi statistika drugačija od ostatka otoka na što vjerojatno utječe i geografska posebnost i ponuda. Od početka siječnja do 10. svibnja vidljiv je porast od 64 posto u dolascima i 38 posto u noćenjima. Ove su godine najbrojniji Hrvati, dok su prošle godine najbrojniji u predsezoni bili Srbi i Slovenci. Usporedba s rekordnom 2019. godinom pokazuje veliki pad, u dolascima od 78 posto, a u noćenjima pad od 63 posto.

Travanj je tradicionalno lošiji mjesec za Općinu Blato, zabilježili su 15 posto manje turističkog prometa u noćenjima i dolascima, no prvih deset dana u svibnju bili su na razini prošlogodišnjih ostvarenja. U Blatu, kao i na ostatku otoka, najviše borave turisti iz regije, na prvom mistu su Slovenci, prate ih gosti iz BiH te Poljaci i Srbi.

Najveće otočno naselje Vela Luka u predsezoni može se pohvaliti s 23 posto više noćenja i dolazaka u usporedbi s prošlom godinom, međutim, u usporedbi s 2019. godinom još su uvijek u padu. Razlog je, ističe direktor TZO Vela Luka Dorjan Dragojević, veliki broj gostiju koji nisu vidljivi u sustavu, odnosno, ne prijavljuju se.

„Pansion Jadran posljednje dvije godine nije otvoren, a tako će nažalost biti i ovog ljeta. Već sad je zamjetan veći broj gostiju koji se prije svega nalaze u privatnom smještaju, a koji nisu evidentirani u sustavu eVisitor. Po tom pitanju situacija je iz godine u godinu sve lošija. Kontrola prijave gostiju je očito nedovoljna, pogotovo u predsezoni i posezoni“, ističe Dragojević koji očekuje rast pozitivnih trendova u vrhuncu sezone. I dalje u Velu Luku najčešće dolaze Hrvati, Poljaci i Slovenci koji su poznati zaljubljenici u lik i djelo Olivera Dragojevića.

Općina Orebić turistički je hit već nekoliko godina u nizu, a tako je i u predsezoni od siječnja do 12. svibnja ove godine. Zabilježili su 22 posto više dolazaka i 15 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu, te 30 posto više u odnosu na 2019. U predsezoni Orebić najviše posjećuju gosti iz Njemačke, BiH i Hrvatske. Čini nam se da je netko odradio dobru kampanju za poljsko tržište, Poljaci su sve brojniji na otoku, a posebno na poluotoku.  Od početka godine u Općini Orebić najveći porast bilježe gosti iz Poljske i to za čak 62 posto.

„Iznimno smo zadovoljni predsezonom, očekujemo nastavak turističkog rasta pa bi ovo mogla biti najbolja predsezona za Općinu Orebić uopće. Nastavak pozitivnih trendova očekujemo i do kraja godine“, poručio je direktor TZO Orebić Mladen Đeldum.

Osim istinskih hedonista koji obilaze pelješke vinarije te nautičara koji sve češće plove za pelješke uvale, Orebić u predsezoni najviše posjećuju ljubitelji outdoor aktivnosti i to planinari koje privlači vrh Sv. Ilije, biciklisti koji uživaju u panoramskoj vožnji ili oni u top formi koji testiraju mogućnosti na zahtjevnijim brdskim stazama. Ne smijemo zaboraviti ni svjetsku surfersku destinaciju i brojne ljubitelje tog sporta koji ne propuštaju Viganj i Kućište.

Većina direktora otočnih turističkih zajednica ističe kako 2019. godina više nije relevantna za usporedbu turističkih prometa. Osim što je 2023. statistički premašila brojke iz 2019. godine, prije pet godina turizam je ozbiljno i nepovratno promijenila Covid-19 pandemija, trendovi su drugačiji, a da ne govorimo o promjeni valute iz kune u euro.

Sezona kupanja na otoku i na Pelješcu na veliko je otvorena, najpoznatije otočne plaže poput Vele pržine u Lumbardi ili Trstenice u Orebiću već su pune kupača. Unatoč tradicionalno visokih cijena katamarana, brodova i trajekata kao i svih usluga i proizvoda, Korčulane i Pelješčane, kako za sad brojke otkrivaju, očekuje paklena sezona. U financijskom kontekstu, svi se tome nadaju, no preostaje nam vidjeti kako će sezonu iznijeti djelatnici u turizmu, ugostitelji i iznajmljivači, hoće li krhka otočna infrastruktura još jednu godinu u nizu podržati turistički rast te kako će ovog ljeta Korčulani i Pelješčani izdržati sve češće prometne kolapse.

Dora Lozica

16. lipanj 2024 20:26