StoryEditorOCM
KorčulaDVA BRATA LOVRIĆA

Kako su softverski inženjeri postali majstori vina, Ante i Marin Milina rade vrhunski Grk

Piše Dora Lozica
21. rujna 2024. - 07:28

Dva brata Lovrića, Ante i Marin Milina, na temeljima koje su prije više od 20 godina postavili njihovi roditelji, u Lumbardi na Koludrtu vode malu, modernu vinariju s vrhunskim vinima i još boljom pričom.

Stariji je 30-godišnji Ante, a mlađi 27-godišnji Marin, oboje su softverski inženjeri, žive u Lumbardi na Korčuli, a rade za tvrtku iz Zagreba koja nudi izradu i dizajniranje web stranica. Osim što su programeri, braća uživaju u čarima otočnog života, u lovu, ribolovu, malom nogometu, klapama, ali i u vinogradarstvu i vinarstvu. Vratili su se tradicionalnim načinima života, zaključuju smijući se, no vinarija oduzima sve više vremena i truda, a to im je istodobno najteže i najdraže!

Temelji Vinarije Lovrić, što je inače obiteljski nadimak, nastaju prije više od 20 godina kad su Renci i Silvana Milina otvorili restoran. Vino su proizvodili za potrebe restorana, no s vremenom su se trendovi promijenili, grk je postala glasovita i tražena autohtona sorta, na otok je stigla i suvremena tehnologija izrade vina što je obitelj Lovrić prihvatila.

Rezultat su vrhunska vina i to već duži niz godina, no od vinograda do kvalitetne kapljice u butelji dug je put. Položaji na kojima raste loza Vinarije Lovrić slobodno možemo nazvati elitnim, na logu vinarije je list grka s katastarskim tlocrtom Lumbarde, a ispunjenim kvadratićima obilježene su njihove pozicije u Lumbarajskom polju. Pješčano je polje veličine tek četrdesetak hektara, a braća se hvale kako većinu grožđa uzgoje na Jurtini, Knežini, Kuli i u Maloj Postrani.

image
Dora Lozica

"Posao u vinogradu traje cijelu godinu i zahtjeva kompletnu pažnju svih 12 mjeseci, od berbe i rezidbe do plivljenja i korištenja sistematika. U usporedbi s drugim vinarima nemamo velike količine, lakše nam je pa imamo vremena posvetiti se vinogradu detaljnije", objašnjava nam Ante.

Baš im je ta dodatna briga osigurala dobar urod ove godine. Prošla je godina bila loša za vinare, a ova je zbog dugog sušnog razdoblja osigurala kvalitetu grožđa, ali i do 30 posto manji urod. Ipak ne i za Vinariju Lovrić.

"Pratili smo prognozu i mudro koristili sistematike koji imaju svoj rok trajanja. Budući da je lipanj bio vruć i sušan, grožđe je sazrelo ranije. Osim toga, tržište danas tolerira vina do 13 posto alkohola pa se na otprilike 19 sladora trže. Nije samo slador važan parametar, pratimo i kiseline kako bi vino bilo izbalansirano. Sve je to skupa rezultiralo jednom od najranijih berbi u povijesti otoka", objasnio je Marin.

image
Dora Lozica

Osim što su preuzeli tradicionalne zanate, braća Lovrić našalili su se i starim enološkim mudrostima. Jeste li znali da se na otoku plivljenje smatra ženskim poslom kao i trganje? Za branje trave i korova oko loze i berbu treba strpljenja, fine motorike, preciznosti, objašnjavaju nam smijući se, a žene to imaju, muškarci su samo za nositi kašete.

Vinarija Lovrić danas ima oko tri i pol tisuće loza, a trenutno su u procesu obnove vinograda, staru su lozu iščupali te su posadili novu, neke će pozicije tek dogodine dati urod. Od toga je najviše grka, a budući da se radi o ženskoj lozi i cvijetu, plavac mali tradicionalno sade za oprašivanje dok pošip kupuju iz Čare. Od toga proizvode svježi grk i pošip, plavac i rose, a dogodine će svjetlo dana ugledati i bogati i aromom raskošni sur lie od pošipa. Godišnje će, kad je urod najbolji, proizvesti oko dvije i pol tisuće boca, a najavili su i uskoro i orange od grka, teško i sirupasto vino proizvedeno starim tehnikama tiještenja i vrenja koje je sve više u trendu.

Sudbina vinara ovisi o vremenu, složili su se, ali i vremenskim nepogodama treba znati doskočiti, a dva brata znaju kako. Zadovoljnim smiješkom objašnjavaju trenutno stanje u podrumu gdje smo susreli i njihovog oca Rencija kako budno pazi na bačve. Sur lie se krčka u drvenoj bačvi na talozima, uskoro ga čeka preseljenje u inoks, i svježem pošipu je fermentacija pri kraju, grk je na polovici, a plavac će ubrati do kraja tjedna, ozbiljno nabrajaju.

"Ljubav, volja i puno rada! Odgovor je klasičan, ali stvar je jednostavna, nema smisla raditi ono što te ne zanima. Osim toga, treba znati prihvatiti i učiti na greškama uz nezaobilaznu edukaciju, seminare i susrete s drugim vinarima", odgovorio je Ante na pitanje što čini dobroga vinara.

"U udruzi Vinara i vinogradara Grk-Lumbarda trenutno je 13 vinarija i glavna nam je zadaća proizvodnja kvalitetnog grka te brendiranje sorte. Festival grka jedan je od najvažnijih događaja sezone, ne smijemo zaboraviti ni jedinstvenu utrku Trk za grk tijekom koje trčite i pijete, ali ni Turnir jematve koji će se održati u subotu. Sve su to načini na koji pokušavamo približiti sortu široj publici", poručio je Marin.

image

Dva brata vinarije Lovrić

Dora Lozica/
21. rujan 2024 08:07