StoryEditorOCM
KorčulaDrama na Korčuli

Hrvatske šume oštetile cjevovod! Ugrožena vodoopskrba za Čaru, Zavalaticu, dio Smokvice i Lastovo. Za Babinu, Blace i Rasohu spremne cisterne

Piše Dora Lozica
24. kolovoza 2024. - 11:33

Kako su javno objavili iz NPKLM vodovoda, u poslijepodnevnim satima petka, tijekom održavanja šumskog puta, oštećen je magistralni cjevovod Račišće – Babina. Na fotografijama se vidi ozbiljno oštećenje Duktil cijevi od 400 milimetara po dužini, otprilike dva kilometra od Babine u smjeru Račišća, a budući da je gubitak vode bio 140 litara po sekundi, protok vode je zatvoren na ventilu u uvali Samograd. Cijev je oštetio izvođač radova za Hrvatske šume, tvrtka Sanac d.o.o. i to traktorom. Kako doznajemo iz NPKLM vodovoda, nisu se konzultirali s djelatnicima vodovoda kako bi izbjegli potencijalno oštećenje cjevovoda.

image

Oštećenje cjevovoda usred ljetnih vrućina

Dora Lozica/

Oštećena cijev spaja se na crpnu stanicu u Blacama pa su ugrožena naselja Čara, Zavalatica i dio Smokvice, objasnio je Hrvoje Biliš, voditelj održavanja magistralnog cjevovoda za NPKLM. Mještani tih naselja opskrbu vodom će imati dokle ima vode u vodospremama koje su na svu sreću prilično pune budući da je nedavno padala kiša. Naselja Babina, Blaca i Rasoha nikako neće imati vode do završetka sanacije jer su direktno spojeni na magistralni cjevovod, no kako vidimo po komentarima potrošača tih područja na društvenim mrežama, vode još uvijek ima u sistemu. Ako se oštećenje ne sanira tijekom noći, ujutro za Babinu, Blaca i Rasohu kreću cisterne DVD-a Korčula s vodom, kako je na službenoj FB stranici napisala gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević, a ostavila je i broj za hitne pozive.

Djelatnici NPKLM vodovoda već su satima na terenu, čeka ih teška noć, a najviše je ugroženo Lastovo.

„Cijev je oštećena po dužini, to je duktilna cijev koja se teško reže. Nezgodno je oštećenje, Čara i Zavalatica te Smokvica neće biti u problemu, Smokvica ima veliku vodospremu. Najviše je ugroženo Lastovo. Za sad ne možemo reći kad će oštećenje biti sanirano“, navodi Hrvoje Biliš.

Biliš ističe kako Hrvatske šume ni izvođač radova, tvrtka Sanac, nisu kontaktirali djelatnike vodovoda kako bi ih pitali za vodovodnu trasu. Za magistralnu su cijev znali, radi se o cijevi novijeg datuma koja datira početkom 2000-tih, a šumska cesta koju su održavali predana je na upravljanje Hrvatskim šumama od strane NPKLM vodovoda.

NPKLM vodovod izvođač radova nije obavijestio o radovima na održavanju šumskog puta, ali Grad Korčulu jest!

image

Oštećenje cjevovoda usred ljetnih vrućina

Dora Lozica/

„Dobila sam obavijest o radovima putem maila od strane izvođača, tvrtke Sanac, obavijestili su i mjesne odbore i poljoprivrednike. Nije mi jasno kako nisu obavijestili vodovod. Inače, kad smo obavljali radove na vodovodnoj trasi, iz NPKLM vodovoda su detaljno označili položaje cijevi i dali stroge uvjete. Takve se neugodnosti mogu dogoditi, ali upitan je termin radova“, zaključila je gradonačelnica Silić Maroević.

Održavanje šumskog puta, u slabo naseljenom dijelu otoka Korčule s gustom šumom, usred turističke sezone u kolovozu, okolnosti su koje će izvođač radova i investitor Hrvatske šume teško moći logički objasniti. Ako tome pridodamo informaciju da je izvođač obavijestio svih, osim djelatnike vodovoda koji su mogli preventivno spriječiti oštećenje cijevi, jasno je da je netko napravio ozbiljnu pogrešku. Došli smo do broja Stipe Katušića iz Hrvatskih šuma koji je komunicirao s mjesnim odborima i poljoprivrednicima, no ne javlja se na pozive i ne odgovara na poruke.

Osim odabira datuma za izvođenje radova, današnje oštećenje u fokus stavlja još jedan problem. Uvale Babina, Blaca i Rasoha nemaju vodospreme, već su direktno spojene na magistralni vodovod. Radi se o malim i tijekom zimskih mjeseci gotovo nenaseljenim uvalama sjeverne strane otoka, no tijekom ljetnih mjeseci broj potrošača je veći, a neke se stare kuće za odmor iznajmljuju. I dalje se radi o malom broju potrošača pa vode još uvijek ima u cijevima.

Kako doznajemo od djelatnika vodovoda na terenu, cijev je oštećena po dužini otprilike pet metara. Na videu vidimo kako trenutno prenose neoštećeni komad cijevi kojim će zamijeniti puknuće. Neretvansko-pelješko-korčulansko-lastovsko-mljetski vodovod jedan je od najdužih i najstarijih u ovom dijelu Europe, proteže se na 150 kilometara, a u vlasništvu je devet općina i tri grada. Djelatnici vodovoda tijekom godine saniraju na stotine puknuća, iskustva im ne nedostaje, no radi se o ozbiljnom oštećenju za čiju će sanaciju trebati cijela noć.

„Ima nas pet na terenu, ostajemo cijelu noć dok ne sanirano oštećenje“, kratko je komentirao Jakša Brčić, voditelj održavanja mjesne mreže.

O događaju svjedoči i VIDEO koji možete pogledati u prilogu.

 

20. rujan 2024 03:41