StoryEditorOCM
KorčulaGLOBALNI TREND

Grafiti od vune i KUM-ova kanonada pređom zaludjela Korčulane! Evo o čemu se radi

Piše Dora Lozica
20. ožujka 2023. - 20:53

Kreativna radionica Yarn Bombing očarala je brojne posjetitelje kultnih prostorija Korčulanske udruge mladih (KUM) prošle srijede. Moderna i pojednostavljena izrada tradicionalnih goblena oduševila je i djecu i starije, a okupljenih je bilo od 10 do 40 godina.

Trend postaje globalan

Yarn bombing, u doslovnom prijevodu “bombardiranje pređom” je vrsta grafita od vune. Budući da kombinacijom slika, riječi i boja autor šalje neku poruku, bilo političku, aktivističku ili emotivnu, privatnu, Yarn bombing pripada uličnoj umjetnosti u mediju pređe, odnosno vune ili tekstila. Nastaje početkom 2000-ih u Teksasu dok su krojači pokušavali pronaći kreativan i koristan način korištenja brojnih ostataka tekstila, a jedan od razloga munjevitog i globalnog širenja ove kreativne tehnike je intervencija u javnom prostoru koja nije trajna poput grafita pa je i prihvatljivija.

image

Uvijek aktivni Marijeta i Karlo

Autorica i voditeljica do sad neviđene radionice na otoku je 24-godišnja Lumbarajka Marijeta Markovina, studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Marijeta je i inače čest gost u KUM-u, no ovog se puta našla u drugačijoj ulozi. Na početku radionice pomoću projektora pokazala je sudionicima najpoznatije svjetske Yarn bombing radove, a onda je objasnila i postupak izrade. Provlačenjem vezova pređe na građevinskoj mrežici jednostavnim se zahvatom izrađuju motivi po želji.

“Sudjelovala sam na sličnoj radionici u Zagrebu, svidjelo mi se što ova tehnika ne uključuje nikakvo predznanje o tekstilu pa svi mogu sudjelovati. Materijali nisu skupi, zapravo se radi o modernoj i pojednostavljenoj verziji vezenja goblena kojom su naše bake kratile duge, otočne zime. Jako sam zadovoljna radovima, oduševljena sam koliko je ljudi došlo.

image

Detalj iz Yarn bombinga

Ako ne sviramo neki instrument ili nemamo neki izraženi, umjetnički talent, često mislimo da nam kreativni izraz ne treba, ali to nije točno. Svi smo kreativni i danas smo to i dokazali”, zadovoljno je istaknula Marijeta koja trenutno apsolventske godine provodi u Poljskoj u sklopu Erasmus razmjene.

image

Detalj iz korčulanske radionice

Kad je vezenje započelo, u KUM-u je bila potpuna tišina. Svi su zadubljeni u svoje ideje zaboravili na vrijeme, komunikacija se svela na “dodaj mi nožice”, ili “gdje je crvena vuna”. Svi su se složili da je Yarn bombing i više nego opuštajuća tehnika i usto nije uopće teška.

“Došla sam u KUM-a jer za ovu tehniku nisam još čula, očekivala sam da će biti super, ali bilo je i bolje od toga. Zabavno i dinamično u opuštajućem okruženju”, otkrila nam je Marija.

Starom KUM-u novi entuzijazam

Sreli smo i Gogu, nastavnicu hrvatskog jezika u korčulanskoj osnovnoj školi, koja će svoje iskustvo prenijeti i na učenike: “Privukla me znatiželja, kreativan sam tip i volim nešto novo. Uskoro provodimo Erasmus projekt s naglaskom na umjetničko izražavanje. Yarn bombing je zgodna tehnika budući da je jednostavna, a pruža nevjerojatne mogućnosti. Osim toga, naglasak je i na timskom radu”.

image

Mnogo sadržaja krije se iza natpisa KUM

Zaposlene su bile i dvije desetogodišnje djevojčice koje su s ushitima oduševljenja pratile izradu svojih poruka: “Radim 4. a, jako mi se sviđa jer je i lijepo i korisno”, kaže nam Julija. “Izrađujem omiljenu igricu Roblox. Super je zabavno, želim na ovu radionicu svaki dan”, otkrila nam je Kata.

U tek nekoliko sati, nastala su prava, manja i veća, umjetnička djela. Vidjeli smo od ideje rasta, stabljike koja nikne iz zemlje, poruka ljubavi prema voditeljici radionice, razredu, igricama i mačkama do posveta glazbi, apstraktnih zvijezda, gramofonskih ploča, ženskih dojki i veliki logo KUM-a koji je jasno i glasno poručio da nova generacija 20 godina stare udruge ima podršku članova i posjetitelja.

“Stari je KUM obilježio moje adolescentsko odrastanje, a nakon što sam živio u Zagrebu pokupio sam neke ideje koje sam s ekipom odlučio realizirati”, zadovoljno nam objašnjava novi predsjednik udruge Karlo Dužević, inače treća generacija koja je preuzela udrugu. Udahnuli su starom KUM-u novi entuzijazam pa su odnedavno kultne prostorije na Dominču pune raznih subkultura alternativne otočne scene zbog koje je udruga i osnovana davne 2003. godine. Od metala, rocka, bluesa i jazza do elektronske glazbe, od partija do koncerata i slušaonica, filmskih večeri i radionica, u KUM-u ima za svakoga po nešto.

image

Marija s timom koji je vizualizirao ideju rasta

Dora Lozica/

Nastavak u travnju

"Ovo je prva u nizu radionica koje ćemo organizirati, suradnja se dogodila spontano, zapravo smo uhvatili Marijetu ovih par dana što je na otoku. Predivno je vidjeti atmosferu u KUM-a, nismo očekivali ovakav odaziv. Nadali smo se da će biti ljudi, ali da će biti i djece i učiteljica, e tome stvarno nismo", priznaje nam Karlo smijući se i najavljujući ozbiljan program za travanj. Osim autorskih rock bendova iz Zagreba i Osijeka, partija i slušaonica, organizirat će i veliku feštu povodom 20. rođendana udruge.

27. travanj 2024 05:00