StoryEditorOCM
KorčulaDONACIJA ŽUPANIJE

Dom zdravlja Korčula dobio novo sanitetsko vozilo

Piše dora lozica
15. ožujka 2021. - 20:03

Dom zdravlja Korčula od danas ima i sanitetsko vozilo kojim će poboljšati uslugu fizikalne terapije u kući. Radi se o Volkswagen UP! automobilu kojeg je Domu zdravlja Korčula donirala Dubrovačko-neretvanska županija.

Skromna primopredaja novog, sanitetskog vozila za potrebe Doma zdravlja u Korčuli održana je u skladu s epidemiološkim mjerama, a osim župana Nikole Dobroslavića, zamjenika župana Joška Cebala i gradonačelnika Korčule Andrije Fabrisa, prisustvovali su i ravnatelj DZ Korčula Sebastian Fabris, članica Upravnog vijeća DZ Korčula Paola Botica te fizioterapeutkinja Ivana Krnulc. Usluga fizioterapije u kući nudi se na otoku već duži niz godina, no odnedavno je postala dio usluga DZ Korčula.

„DZ Korčula i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje nedavno su potpisali ugovor o osiguravanju fizikalne terapije u kući, nedugo nakon zaposlili smo mladu fizioterapeutkinju Ivanu Krnulc. Budući da se sanitetska vozila koja već imamo koriste i za druge usluge, Dubrovačko-neretvanska županija donirala je sanitetsko vozilo kako bi se kućna fizioterapija mogla neometano obavljati. Radi se o rabljenom automobilu koji je u izvrsnom stanju, njegova cijena je 68 tisuća kuna, a financiran je iz decentraliziranih sredstava županije. Pokrivat će veliko područje, cijeli otok i zapadni dio Pelješca, mislimo da je provjerena marka Volkswagen odličan izbor za naše ceste“, istaknuo je ravnatelj Fabris.

Korčulani su tako dobili novo sanitetsko vozilo, a prije nekoliko mjeseci i novu fizioterapeutkinju koja se iz Zagreba, zajedno s obitelji, preselila na Korčulu. Već je, kaže, godinama zaljubljena u otok gdje planira provesti život okružena prekrasnom prirodom sa što manje stresa. Potreba za fizikalnom terapijom u kući je sve veća, kaže fizioterapeutkinja, pogotovo zbog pandemije Covid-a.

„Uslugu koriste pacijenti koji nemaju mogućnosti doći u ambulantnu na terapije. Ako ste slomili ruku, dolazit ćete na terapiju u ambulantu, no slabo pokretni i nepokretni pacijenti kao i djeca s ozbiljim neurološkim poteškoćama nemaju tu mogućnost. Radi se o specifičnom poslu jer ulazite u nečiji dom i morate se prilagoditi mogućnostima i svakodnevnim aktivnostima pacijenta. Najčešće radim s pacijentima koji dugo leže, pacijentima nakon operacija i fraktura ili s kroničnim bolestima poput multiple skleroze te s djecom s cerebralnom paralizom i drugim neurološkim oštećenjima“, objasnila je viša fizioterapeutkinja Ivana Krnulc.

Ovo je jedno u nizu ulaganja u infrastrukturu i opremu DZ Korčula u posljednjih nekoliko godina. Kako je istaknuo ravnatelj Fabris, prošle je godine kupljeno sanitetsko vozilo za potrebe DZ Orebić, kupljen je i novi, moderni mamograf vrijedan milijun i pol kuna kao i novo postrojenje vode za hemodijalizu s kompletnim uređenjem sale vrijednosti preko milijun i 200 tisuća kuna u DZ Korčula. Grad Korčula sudjeluje u plaćanju stanova za liječnike, a uskoro se očekuje i energetska obnova ambulante u Trpnju za koje će županija izdvojiti 200 tisuća kuna, DZ Korčula također 200, a država 450 tisuća kuna. U vremenima kad je sve usmjereno na Covid-19, izjavio je ravnatelj Fabris, ulaže se u zdravstvenu zaštitu zbog čega se zahvalio Gradu Korčuli i županiji.

Njegov rad pohvalio je i gradonačelnik Fabris. Kvalitetna zdravstvena zaštita jedna je od najvažnijih uvjeta ostanka i povratka na otok, ističe gradonačelnik, te se nada da će Korčula u narednim godinama zadržati trenutni standard. S time se složio i župan Nikola Dobroslavić, prošle je godine na razini županije na zdravstvene ustanove utrošeno 29 milijuna kuna, a trenutno je u tijeku i uspostava cjelogodišnje hitne medicinske helikopterske službe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

30. travanj 2024 15:39