StoryEditorOCM
Korčula4. MALA VELA LUKA

Djeca su uvijek ista, djeca su predivna

Piše Dora Lozica
28. srpnja 2024. - 20:00

Maškare, edukativne radionice fizike, kemije, filozofije, predstave i mjuzikli, face painting, igraonice za najmlađe, šahovski turnir, veslačka regata, kino pod zvijezdama... Sve je to i još više i ove je godine djeci otoka Korčule ponudilo četvrto izdanje popularnog festivala Mala Vela Luka!

U organizaciji Miki Trasi, udruge za promicanje kreativnog stvaralaštva i kulture, na krilima entuzijazma neumorne predsjednice udruge Mirjane Žuvela te u suradnji s Općinom Vela Luka, Turističkom zajednicom Vela Luka, Dubrovačko-neretvanskom županijom i brojnim sponzorima, Festival djeteta Mala Vela Luka ove je godine ponudio brojne novosti.

Iako je program svake godine iste forme i sličnog sadržaja, pravilo da je za jednu stepenicu bolji, zanimljiviji i posebniji Velolučani su ponovno ispoštovali i to tijekom čak sedam dana bogatog programa, od 15. do 21. srpnja. Nakon prvog festivalskog izdanja 2021. godine Mala Vela Luka odmah je bila prihvaćena od otočana i gostiju, a za četvrto su izdanje veloluški turisti već počeli planirati godišnje odmore dok su organizatori opravdali taj „hype“.

Kako doznajemo od Mirjane Žuvela, inače nastavnice razredne nastave i jedne od rijetkih pedagoga koja na djecu gleda s poštovanjem i razumijevanjem, brojne novitade osigurale su festivalu svježinu i posjećenost. Prije nego se osvrnemo na detalje programa, otkrit ćemo vam temu četvrtog izdanja festivala. Dok festival traje, Mirjana potiče djecu da na papirić napišu svoj prijedlog i ubace ga u za to predviđenu kutiju. Tako smo pretprošle godine uživali u znaku mačke, prošle u znaku dinosaura, a ovu su godinu mali Mikitrasići festival dočekali kao – gusari.

Tradicionalni maskenbal, inače rezerviran za zatvaranje festivala, ove je godine festival otvorio i to sa ženskom bubnjarskom skupinom iz Lumbarde, Tontorino žonglerima i načelnicom Vele Luke Katarinom Gugić koja je poželjela svima dobru zabavu.

Novosti su ove godine vezane i za lokacije održavanja festivala. Mala Vela Luka oduvijek je šetala mjestom, čak do Vele spile, a ove je godine šetnju nastavila i to širim centrom.

„Dio radionica smo izmjestili iz našeg parka Žardina, najviše zbog vrućine. Tamo je ostao info pult i večernje aktivnosti festivala dok smo jutarnje i dnevne radionice premjestili na novu lokaciju, iza crkvice Gospe od zdravlja. Radi se o predivnom prostoru kojeg smo uredili, očistili

i oplemenili, tu smo imali drveće, hlad i mir, a odmah preko ceste plažu i more pa smo uvrstili i kupanje. Nije zgorega napomenuti da se ta lokacija nalazi tik uz staro pristanište koje je sad veliki i zgodni parking“, objasnila je Mirjana.

Festivalski program ima svoje okosnice koje se ne mijenjaju, a to su jutarnje igraonice za najmlađe, nadaleko poznate likovne radionice, face painting i tattoo studio s pravom tattoo majstoricom svake večeri u Žardinu te kino pod zvijezdama u dvorištu osnovne škole gdje su se održale i brojne kazališne i lutkarske predstave i mjuzikli.

Ovogodišnji je program donio mnogo vizionarskih ideja u smislu dječje ponude na otoku. U prvom redu spomenut ćemo potragu za pjegicama, odnosno promatranje sunca teleskopom na Inglezovom mostu, strip radionice, bajkopričaonice, ali i radionice žongliranja.

Vela Luka poznata je i po veslanju, Veslački klub Ošjak iznjedrio je brojne prvake poput osmerostrukog državnog prvaka Perice Vlašića ili sestara blizanki Jurković, svjetskih i europskih juniorskih prvakinja pa je logično bilo organizirati jednu malu, dječju „ragatu“. No ne u čamcu na valovima, već u školskom dvorištu na veslačkim ergometrima gdje se održalo pravo natjecanje oduševljenih, malih veslača.

U sklopu festivala te u organizaciji Šahovskog kluba Vela Luka, održan je i vrlo jak kadetski turnir koji je ujedno bio i dio svjetske proslave stogodišnjice od osnutka FIDE, Svjetske šahovske organizacije. Zanimljive su ove godine bile su znanstvene radionice, STEM radionice ponudile su fiziku u navigaciji morem, naravno, prilagođenu djeci. Zabavno je bilo i na radionicama tijekom kojih su promatrali različite kemijske i fizičke procese, mostove od pjenice, vatromete pod staklom, a pokušali su shvatiti kako se balon napuše ako ga udaraš dlanom...

Sudionike je posebno dojmila radionica Mala filozofija, program filozofskog promišljanja za najmlađe kojeg je osmislio dr.sc. Bruno Ćurko. Radi se o sadržajima za djecu koji su inače rezervirani za veće gradske centre, a ne za zabačene, južnodalmatinske otoke, no Mirjana je još jednom pokazala kako program sastavlja vizionarski i s puno ljubavi i interesa.

„Ova nova priča o generacijama djece koja su nezainteresirana, ne slažem se nimalo s tim! Djeca su uvijek ista, stvar je u nama, koliko se bavimo djecom, koliko im nudimo kvalitetnog sadržaja. Koncentracija djece danas jest nešto lošija nego prije, ali bolji su u nekim drugim stvarima, a kad ponudiš zanimljiv sadržaj, dobiješ i koncentraciju. S djecom se može sve, djeca su predivna i trebaju biti izložena najboljem“, poručila je Mirjana.

Dora Lozica FOTO Anđela Šćepanović

21. rujan 2024 06:29