StoryEditorOCM
KonavleEPIDAURUS FESTIVAL

Nedjelja u znaku remek djela baroka, posebnog klavirskog izazova: Edoardo Bruni, umjetnik jedinstvenog izričaja u Domu kulture Cavtat

Piše Dv
10. rujna 2023. - 09:07

Priznati talijanski pijanist i kompozitor Edoardo Bruni izvest će u nedjelju, 10. rujna, u Domu kulture Cavtat klavirski recital ‘Čudesne Goldberg varijacije‘ s početkom u 20 i 30 sati. Prilika je to za upoznati umjetnika jedinstvenog izričaja, vlastite estetske vizije i kompozicijske tehnike ‘pan-modalnosti‘ s ciljem sintetiziranja i nadmašivanja dualnosti između tonaliteta i atonaliteta, ujedno i uživati u remek djelu Johana Sebastiana Bacha - naime, Goldberg varijacije smatraju se jednim od najvažnijih djela barokne glazbe. Radi se o klavirskoj kompoziciji izuzetne virtuoznosti i kompleksnosti, napisanoj oko 1741. godine za tadašnjeg ruskog ambasadora u Dresdenu grofa Hermanna Carla von Keyserlingka.

Prema legendi, grof je imao problema sa spavanjem i tražio je od Bacha da napiše kompoziciju koju bi njegov dvorjanin, klavirist Johann Gottlieb Goldberg, mogao svirati kako bi mu pomogao da zaspi. Bach je napisao ovu seriju varijacija za klavir, izuzetno zahtjevnih. Glavna im je tema Aria, repetitivni melodijski fragment među varijacijama. Goldberg varijacije, njih ukupno 30, razlikuju se po ritmu, harmoniji i tehničkim zahtjevima. Posljednja je inverzija ariae, odnosno - nota za notom - obrnuta je u odnosu na originalnu ariu.

Goldberg varijacije izazov su za pijaniste zbog svoje tehničke zahtjevnosti, no zbog duboke muzikalnosti, ali i izvanredne kontrapunkcije zaista im se s pravom može dodati pridjev ‘čudesne‘. Goldbergove varijacije su ostavile dubok i trajan utjecaj na svijet glazbe i smatraju se jednim od najsvjetlijih dostignuća u klasičnoj glazbenoj literaturi, stoga veseli čuti ih na 17. Epidaurus Cavtat festivalu, pogotovo u izvedbi dragog gosta Festivala!

Edoardo Bruni, pijanist i skladatelj (Trento - Italija), nakon klasičnih studija diplomirao je klavir s odličnim ocjenama na Konzervatorijima za glazbu u Trentu (Maddalena Giese) i Rotterdamu (Aquiles Delle Vigne), nakon čega je usavršavao svoju tehniku na majstorskim tečajevima kod Cohena, Bermana, Schiffa i Margariusa. Godine 2002. diplomirao je filozofiju na Sveučilištu u Padovi (Giovanni Boniolo), a 2005. stekao je doktorat iz muzikologije na Sveučilištu u Trentu (Rossana Dalmonte) i na Sveučilištu Paris IV - Sorbonne (Nicolas Méeus). Diplomirao je skladanje s odličnim ocjenama na

Konzervatoriju u Trentu (Armando Franceschini, Carlo Galante, Cosimo Colazzo), a kasnije je studirao kod Muellenbacha, Corghija i Bacalova.

Održavao je koncerte u Italiji i Europi, kako kao solist tako i u različitim ansamblima, često nastupajući na festivalima na kojima su nastupali i umjetnici poput Yo Yo Ma, Canina, Pogorelicha, Bollanija, Campanelle. Njegova djela izvedena su u Italiji i ostalom dijelu Europe na više od dvjesto koncerata. Često je pozivan kao član žirija na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima u klaviru i skladanju.

Nakon različitih nastavnih položaja u Scuola Musicale Giudicarie i na Konzervatorijima u Veroni, Padovi, Trentu, Sieni, Frosinoneu, Rivi del Garda i Darfu, trenutno predaje čitanje nota na Konzervatoriju u Vicenzi. Osnivač je i predsjednik Udruge Ars Modi, za koju je umjetnički direktor nekoliko glazbenih festivala: Più Piano, Katharsis, GiudiJazz, I Martedì di Casa Raphael, I Concerti al GHT di Comano.

29. travanj 2024 13:08