StoryEditorOCM
KonavleCavtaćanin za timunom

Ivan Kušelj, o planovima za budući rad Muzeja i galerija Konavala: ‘ Noć muzeja je prvi test, a onda ćemo poraditi na ‘zvučnoj kulisi‘...‘

Piše Gabrijela Bijelić
12. siječnja 2024. - 13:07

Akademski glazbenik Ivica Kušelj na sjednici Općinskog vijeća potkraj godine izabran je za vršitelja dužnosti ravnatelja Muzeja i galerija Konavala. Imenovanje mladog Cavtaćanina uslijedilo je nakon što se njegova prethodnica, akademska slikarica Antonia Rusković Radonić, odlučila povući s dužnosti radi novih profesionalnih izazova.

Zaposlen u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića kao profesor trube, ovaj je zaljubljenik u rodni grad i pokretač niza kulturnih manifestacija u Konavlima v.d. ravnateljstvo preuzeo je 1. siječnja 2024. godine, a za Dubrovački vjesnik se osvrnuo na buduće planove i iznio vlastito viđenje baštine najjužnije općine:

Koji su prvi potezi na novoj dužnosti, na čemu će biti naglasak?

Prvi potez bi svakako bio vezan uz Noć muzeja koji s ovogodišnjom temom - nova publika - već i sam pokazuje smjer koji proizlazi iz potrebe za sve većom kulturnom interakcijom različitih sadržaja.

image

Ivan Kušelj

DSO

Je li izazovno iz prosvjete doći na mjesto ravnatelja ustanove u kulturi, kakva su očekivanja?

Budući da sam vršitelj dužnosti ravnatelja, i nisam još uvijek napustio prosvjetu, upravo taj dio smatram izazovnim. Očekivanja su pozitivna jer dolazim među stručan kolektiv koji se dokazao kroz sve ove godine predanog rada. Osobno iskustvo sam stekao organizirajući brojne kulturne događaje u Konavlima kroz festival “Glazba i riječ”, udruge Konavle Art u kojoj djelujem volonterski već punih 17 godina, što kao umjetnički voditelj što kao predsjednik.

Konavoska baština dosad je dostojno predstavljena, što bi još, po Vašem mišljenju, trebalo ‘dodati’ slici?

Na to pitanje ne mogu odgovoriti a da ne spomenem prethodnu ravnateljicu Antoniju Rusković Radonić te njezin izuzetno stručan rad, volju i ljubav s kojom je vodila Muzeje i galerije Konavala i pristupala konavoskoj baštini. “Sliku” planiramo upotpuniti novim sadržajima, istraživanjima te joj svakako dodati i “zvučnu kulisu”.

image
Privatna Arhiva/

Muzeji su se otvorili javnosti, za najmlađe tu su radionice, za starije predavanja i izložbe...

Da, kao što i sam naziv kaže, to su ustanove u kulturi i kao takve moraju biti i nositelji iste te biti mjesto novih susreta, ideja, edukacije i novog stvaralaštva.

Glazba vam je odredila život. Možete li nam se ukratko predstaviti ?

Akademski sam glazbenik i profesor trube. Nakon ljubljanske diplome, dugogodišnje orkestralno iskustvo stječem u Zagrebu u Simfonijskom puhačkom orkestru Hrvatske vojske, Simfonijskom orkestru Hrvatske radiotelevizije i orkestru Hrvatskog narodnog kazališta. Povratkom u Cavtat započinjem s pedagoškim radom u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića koji traje već 20 godina, te isto to vrijeme sam voditelj Cavtatske limene glazbe. Od 2007. djelujem u udruzi Konavle Art. Zaljubljenik sam u more, rodni kraj, tradiciju, umjetnost i kulturnu baštinu.

29. travanj 2024 12:52