StoryEditorOCM
DubrovnikIZRAČUNAJTE!

Zbog čega Dubrovčani ne traže dječji doplatak, a mnogo više ih ima pravo nego dosad? Možda ste i vi među njima

Piše Silvia Rudinović
17. travnja 2024. - 21:07

U utorak je počela isplata doplatka za 186.410 djece u Hrvatskoj, za ožujak. Očekuje se značajno povećanje broja korisnika s obzirom da je povećan dohodovni cenzus temeljem kojega se stječe pravo na dječji doplatak sa 70 na 140 posto proračunske osnovice.

S obzirom da proračunska osnovica iznosi 441,44 euro, pravo na doplatak mogu ostvariti svi čiji ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno u 2023. nije prelazio 618,02 eura.

Mnogi još nisu podnijeli zahtjev

Prema odgovoru iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Područnom uredu u Dubrovniku do prošlog tjedna je podneseno 5.396 zahtjeva za doplatak. Još uvijek nisu vidljivi učinci povećanja dohodovnog cenzusa. Radi usporedbe, u dubrovačkom Područnom uredu za ožujak 2023. godine, po starom cenzusu, bila su 4.123 korisnika, odnosno 8.704 djece koja su u prosjeku primila 51,88 euro dječjeg doplatka.

Ne postoje službeni i jasni podaci o prosječnoj ni medijalnoj plaći u Dubrovniku, osim nekih paušalnih objava o 1.022 eura, ili podataka Porezne uprave o broju poreznih obveznika po kategorijama, ali i iz toga je jasno da je daleko više građana koji imaju pravo na doplatak za djecu s obzirom na svoja mjesečna primanja. Podaci Državnog zavoda za statistiku govore da je prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnoj osobi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u posljenjem tromjesečju 2023. godine bila 1.123 eura.

- Napominjemo da se doplatak za djecu isplaćuje u mjesečnim svotama i to u tekućem mjesecu za prethodni mjesec – kažu u HZMO-u te dodaju: “Ističemo da će precizniji podaci o broju korisnika doplatka za djecu koji će to pravo ostvariti počevši od 1. ožujka 2024. biti dostupni po završetku spomenutog prijelaznog razdoblja od 120 dana od stupanja na snagu Zakona o inkluzivnom dodatku i Zakona o doplatku za djecu, odnosno u srpnju 2024. nakon isplate doplatka za djecu za lipanj 2024. godine”.

Moguće je da i dalje veliki broj građana nije upućen u povećanje dohodovnog cenzusa, iako ispunjavaju uvjete za dječji doplatak, ili računa na prijelazni rok u kojem prikuplja potrebnu dokumentaciju. Kao što navode iz HZMO-a, tko zahtjev podnese u roku 120 dana počevši od 1. ožujka 2024., i ispunjava sve uvjete, priznat će mu se doplatak od početka ožujka. Inače, zahtjev se može podnijeti i kasnije, a pravo na doplatak u tom slučaju pripada od dana podnošenja zahtjeva.

Od 30 do 61 eura

Važno je podsjetiti da je ukupni dohodak kućanstva zbroj oporezivih dohodaka i drugih primitaka kao što su, među ostalim, od najamnine, zakupnine, iznajmljivanja stanova, soba i postelja turistima, otuđenja nekretnina i imovinskih prava. Evo primjera: pravo na doplatak ima četveročlana obitelj čiji ukupni dohodak nije prelazio 2.472,08 eura mjesečno.

Iznos samoga doplatka određen je prema pet cenzusnih grupa, ovisno o postotku od proračunske osnovice, i kreće se od 30,90 do 61,80 eura po djetetu.

Najveći iznos od 61,80 eura daje se za dijete u kućanstvu u kojem mjesečni dohodak po članu ne prelazi 88,29 eura.

Zahtjev za doplatak može se podnijeti Područnom uredu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Dubrovniku, osobno ili poštom, preko e-Usluga, ali i u poštanskim uredima bez naknade.

Još nije kasno za isplatu od ožujka

Uz zahtjev za prvo ostvarivanje prava na doplatak za djecu prilažu se sljedeći dokazi:

dokaz o bračnom statusu (presuda o razvodu braka ili elektronički zapis iz sustava e-Građani o tome),

potvrda MUP-a o statusu azilanta, stranca pod supsidijarnom zaštitom i statusu člana njihove obitelji,

o prihodima ako su ostvareni u prethodnoj kalendarskoj godini: potvrda o isplaćenim naknadama zbog bolovanja koje je isplatio poslodavac na teret HZZO-a (naknada plaće zbog bolovanja duljeg od 42 dana, naknada zbog ozljede na radu, profesionalne bolesti, naknada zbog njege djeteta ili člana kućanstva i dr), potvrda Hrvatskog zavoda za socijalni rad o naknadi roditelja njegovatelja i naknadi njegovatelja, potvrda o udomiteljskoj naknadi, potvrda o ukupno isplaćenoj svoti inozemne mirovine, potvrda poslodavca o ostvarenom neto dohotku u inozemstvu,

potvrda banke o broju tekućeg računa podnositelja zahtjeva na koji će se isplaćivati doplatak za djecu,

o skrbništvu, udomiteljstvu, o povjeravanju na svakodnevnu skrb: rješenje Hrvatskog zavoda za socijalni rad, odnosno odluka suda.

Za djecu za koju se traži doplatak za djecu prilažu se sljedeći dokazi:

o rođenju: rodni list ili elektronički zapis iz sustava e-Građani,

o školovanju: školska potvrda o redovitom pohađanju osnovne ili srednje škole za dijete za koje se traži doplatak za djecu, ako se školuje u državi članici EU i navršilo je 15 i više godina života,

o priznatom pravu na uslugu smještaja ili organiziranog stanovanja djetetu: rješenje Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

01. svibanj 2024 09:48