StoryEditorOCM
DubrovnikAPEL EKO-OMBLIĆA MINISTARSTVU OKOLIŠA

Zaustavite betonizaciju rijeke Omble

19. travnja 2017. - 14:23

Ministarstvo Eko- centar zeleno Sunce i udruga Eko-Omblići iz Mokošice javnim su apelom od Ministarstva zaštite okoliša i prirode RH zatražili zaštitu rijeke Omble zbog devastacije okoliša nedaleko rječnog otočića Blato kod ACI marine Komolac, koja se također nalazi u sklopu zaštićenog krajolika Rijeke dubrovačke:

-U posljednje vrijeme zasuti smo gnjevnim dojavama sugrađana u svezi devastacije strogo zaštićene najmanje i najljepše rijeke svijeta, rijeke Omble Molilo da najhitnije zaustavite dalju devastaciju u blizini otočiča Blato gdje se već danima u dvorištu marine izvodi nezakonito nasipanje i betonizacija obale rijeke Omble. Upravo na tom predjelu žive zaštićena riječna tzv. plosnata kornjača i ribica gaovica, a u blizini se u trski i šašu otočića Blato gnijezde zaštićene ptice močvarice. O svemu smo, prije mjesec i više dana, obavjestili i Dubrovačku lučku kapetaniju jer se od izvora do ušća kod mosta Dr Franja Tuđmana Ombla sustavno devastira- pisali su Eko- Omblići nadležnom ministarstvu u dopisu u kojem stoji i ovo:

-Prije 2 godine je skoro na samim slapovima otvoren restoran, što je nedopustivo jer je izvorište Omble 2013. godine strogo zaštićeno europskom ekološkom mrežom “Natura 2000”. Nizvodno od izvora rijeke koju pije više od 45.000 ljudi pojavile su se i marine na suhom, a kod zapuštenog ljetnikovca Restić u rijeku istječe kanalizacija obližnjih novoizgrađenih stambenih zgrada. Iako smo više puta slali javne eko- apele svim odgovornim institucijama Grada Dubrovnika i Dubrovačko- neretvanske županije, još se ništa nije spriječilo. Naprotiv, devastacija u zaštićenoj Rijeci dubrovačkoj se i dalje nastavlja! Prije godinu dana smo Upravnom odjelu za zaštitu okoliša DNŽ predložili da se ovaj predio još strože zaštiti Ramsarskom konvencijim jer je to područje od izvora rijeke Omble do krajnje točke otočića Blato važno močvarno stanište- naglasili su mladi ekolozi u svom apelu.

Nadajmo se da će nadležno Ministarstvo brzo reagirati.

02. svibanj 2024 23:44