StoryEditorOCM
DubrovnikPRVI ČOVJEK GRADA

Zašto kasne pristupne ceste na Nuncijati i Montovjerni? Franković: ‘Nužno je ići korak po korak...‘

Piše Ahmet Kalajdžić
5. veljače 2024. - 15:26

Odgovarajući na upit novinara o tijeku aktivnosti glede pristupne ceste za Nuncijatu, dubrovački je gradonačelnik Mato Franković naglasio:

- Nakon što je podnesena žalba na lokacijsku dozvolu Grada Dubrovnika, još se čeka da se okonča sudski postupak koji je u tijeku. No, iako je već načinjena cjelokupna potrebna dokumentacija za glavni projekt a već smo se pripremili i za početak postupka izvlaštenja za pristupnu cestu te za to osigurali potrebna sredstva u proračunu, ipak ne možemo ići dalje do ishođenja građevinske dozvole - rekao je gradonačelnik te dodao:

- Sud nam je u prvom stupnju dao za pravo, ali se stranka žalila te čekamo sve dok i drugostupanjski sud ne odluči o legalnosti izdanog akta, odnosno o lokacijskoj dozvoli. Kad nam i drugostupanjski sud da za pravo to će značiti da je postupak okončan i da možemo podnijeti zahtjev za izvlaštenje svih stranaka koje se nalaze na trasi ceste. Vlasnika nema puno jer je su tu većinom vlasnici država Hrvatska i Grad Dubrovnik te će u konačnici uskoro uslijediti ishođenje građevinske na osnovu gotove dokumentacije, a potom i početak izgradnje. Realno, ako se sudski proces ne odulji, sve bi mogli napraviti još ove godine! - ustvrdio je gradonačelnik Franković te o sličnom problemu na prostoru Montovjerne, konkretnije na lokaciji Kineskog zida rekao:

- Lokacijska dozvola za cestu oko Kineskog zida je već izdana i tamo je faza izvlaštenja već započela, I tamo smo, također, osigurali potrebna sredstva za izvlaštenje a već je dovršena i nužna prostorno-planska dokumentacija. No, kako je tu puno veći broj stranki u postupku, ne zna se kad će postupak izvlaštenja završiti i uslijediti podnošenje zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole te sam početak izgradnje. Upravno-pravni postupci traju nekad jako dugo, što ovisi o tome jesu li ljudi zadovoljni izlicitiranom cijenom u postupku izvlaštenja te je, katkad, po žalbi nužno izraditi dodatno vještvo, tako da mi je teško reći kad će krenuti ti radovi. Podsjećam kako smo imali sličan slučaj i na Tamariću gdje se oduljio postupak izvlaštenja. Ali, u konačnici je završio i danas svjedočimo kako radovi dobro napreduju. Dakle, korak po korak!

29. travanj 2024 17:06