StoryEditorOCM
DubrovnikPODRŽAVAJU KOLEGE SA SJEVERA

Zaposlenici sanitetskog prijevoza sa dubrovačkog područja godišnje prevale prosječno 600 tisuća kilometara: ‘Ne prosvjedujemo jer nemamo za to vremena, a ti bi nas zaostatci svakako ‘čekali‘

Piše Ahmet Kalajdžić
16. svibnja 2022. - 18:42

U trenutku kad na razini Hrvatske prosvjeduje više od 400 vozača Sanitetskog prijevoza, unatoč najavi dijela javnih medija, njihove kolege u Dubrovačko- neretvanskoj županiji nisu u štrajku. Naime, doznali smo kako ipak nije riječ o općem, nego štrajku "u samo osam županija" tako da u Dalmaciji prosvjeduju tek zaposlenici Sanitetskog prijevoza pri domovima zdravlja u Drnišu, Kninu, Novalji i Šibeniku. Inače, podsjetimo kako su zaposlenici Sanitetskog prijevoza najavili kako će "biti u štrajku do ispunjenja zahtjeva a da će im se, ako ne postignu željeni cilj, u prosvjedu priključiti članovi Sindikata medicinskih sestara i tehničara koji ih podržavaju jer i sami trpe velike nepravde".

image

Pomoćnica ravnatelja Doma zdravlja Dubrovnik Vedrana Iveta

Ahmet Kalajdžić

Oko prosvjeda smo kontaktirali i pomoćnicu ravnatelja Doma zdravlja Dubrovnik Vedranu Iveta koja o prosvjedu vozača sanitetskog prijevoza kaže:- U svezi najavljenog prosvjeda ravnatelj i ja smo u petak kontaktirali zaposlenike te službe koji su nas obavijestili da oni ne idu u štrajk, ali razumiju probleme svojih kolega koji su, ovisno o složenosti i zahtjevnosti posla, svugdje specifični i različiti. Znači, oni danas nisu u štrajku i rade na uobičajeni način jer se nitko od djelatnika nije na taj način priključio prosvjedu. Inače, imamo ugovorenih osam i pol timova koji djeluju na području kojeg obuhvaća Dom zdravlja Dubrovnik što je područje od Prevlake do Janjine plus otok Mljet za kojeg imamo ugovoreno "pola tima". Svi rade u tri smjene, a svaki tim ima vozača i dvije medicinske sestre, s tim da u timu mogu biti i drugi zdravstveni djelatnici koji posjeduju licencu za samostalan rad- rekla je Iveta.

Kolegijalna potpora Sindikata radnika Hitne medicinske pomoći

-Podržavamo kolege iz Sanitetskog prijevoza i želimo da se konačno riješi njihov dugodišnji problem jer smatramo da im je napravljena velika nepravda i velika razlika u bodovanju naših i njihovih radnih mjesta. Naime, radimo sličan i jednako fizički težak posao, ali je najveća razlika što mi imamo veći stres uslijed žurnosti i "krvavijih" intervencija. Dogovorili smo se da ih na razini cijele Hrvatske podržavamo kao kolege glede ostvarivanja radnih prava, tako da će naši djelatnici odrađivati svoj posao isključivo prema pravilniku Zavoda za hitnu medicinu, ne izlažući se dodatnom i povećanom riziku kao i obično- rekao nam je povjerenik Sindikata radnika Hitne medicinske pomoći i član Sindikata Zavoda ta hitnu medicinu Mladen Bečić.

image

Voditeljica Sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Dubrovnik Snježana Jarak

Ahmet Kalajdžić

Voditeljica Sanitetskog prijevoza Doma zdravlja Dubrovnik Snježana Jarak naglašava:- Podržavamo kolege iz drugih županija, ali ja i moje kolege nismo u štrajku jer smo u odnosu na njih najviše "na repu" i u relativno najnezgodnijoj situaciji. Svi ostali su bliže većim centrima i bolnicama, dok mi do prvog većeg centra imamo dobrih tri i pol, četiri sata odnosno 460- 500 kilometara do Splita (s povratkom, op.). Tako ovaj put ne prosvjedujemo zbog prevelikog opsega posla što ilustrira podatak kako tijekom svakog mjeseca obavimo 40 do 50 vožnji u Zagreb, a svaki put to traje dva dana., A gdje su vožnje u Split, hitni transporti do heliodroma... Znači: što sada ostavimo, moramo nadoknaditi! Neki dan smo imali tri hitna transporta do heliodroma te "izgubili" 4- 5 sati, a jutros imamo hitni prijevoz u Split. Mi nismo u poziciji da jednostavno stanemo s poslom jer će nam naknadno biti preveliki zaostatak i jer nas ti zaostaci "čekaju". Nas je malo u navedenih osam i pol timova: samo 15 vozača, 11 tehničara i tri sestre koje su na porođajnom.

image

Vozila Sanitetskog preeijevoza godišnje prijeđu oko 600 tisuća kilometara

Ahmet Kalajdžić

Za razliku od Hitnog medicinskog prijevoza, tijekom turističke sezone Sanitetski prijevoz nikad nije pojačan. Pri Domu zdravlja se pojačava rad s Turističkom ambulantom u povijesnoj jezgri iako bi trebalo i nas pojačati. Jer, uz veći broj prijevoza u sezoni je i znatno više posla, a nas je uvijek standardno isti boj! Imamo 16 vozila, a trenutačno su četiri po gradu, po jedno u Kalosu, Splitu i Zagrebu te šest vozila na daljim putovanjima. Što reći nego da godišnje pređemo oko 600 tisuća kilometara, što je mjesečno u prosjeku po 50 tisuća kilometara!

image

U Sanitetskom prijevozu su slčične obveze kao i u Hitnoj medicinskoj popmoći, ali su plaće i do 1500 kuna manje

Ahmet Kalajdžić

Povjerenik: Prijevoz samo uz najavu barem 24 sata prije!

-Odradit će se ono što smatramo ljudski nužnim: vožnje na životno važne zahvate te dijalizu, onkologiju i hematologiju, a sigurno ne i prijevozi iz bolnica. Žao nam je pacijenata, ali nas čak i on i podupiru. U sedam županija: Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj sanitet je pod Zavodima za hitnu medicinu. Oni ne mogu štrajkati, ali će raditi isključivo prema Pravilniku o sanitetskom prijevozu, a to znači da se svaki prijevoz na udaljenosti do 150 kilometara mora najaviti 24 sata ranije, a onaj na udaljenosti veće od 150 kilometara 48 sati, što se inače odrađuje u istom danu- rekaqo je za hrvatske medije sindikalni povjerenik zaposlenika u Sanitetskom prijevozu Vladimir Markuš.

30. travanj 2024 01:54