StoryEditorOCM
Dubrovnikčisti luksuz

Već se nude prve kuke i šparoge, a cijena? ‘Sitnica‘!

Piše Silvia Rudinović
2. ožujka 2024. - 16:29

Prve kuke i šparoge našle su se u prodaji već prvog vikenda u ožujku. I inače skupe, prve su kuke i šparoge čisti luksuz. Šaroga, mnogo cjenjenija, na placi i u dubrovačkim butigama verdure, često se prodaje pomiješana s kukama. Mala balica, uglavnom kuka, kad se skuha stane na dva pantarula, a cijena joj je čak 4,59 eura.

image

Ovo su prve kuke i šparoge u Dubrovniku u prodaji već u prvim danima ožujka 2024.

Silvia Rudinović/Silvia Rudinović

Ovdje se najčešće samo kratko kuhaju u slanoj vodi, začine maslinovim uljem i octom, a jedu s jajima i mladim lukom. 

Kako pišu Muzeji i galerije Konavala na svom blogu, "Ono što nije vele poznato jest to da plod kuke dozrijeva tijekom ljetnih mjeseci, a radi se o crvenim bobicama koje su otrovne. To potvrđuje još jedan francuski naziv ove biljke raisin du diable doslovnog prijevoda vražje grožđe. Kada biljka više nije jestiva, pupovi se rastvaraju i dobivaju crvene bobice koje su otrovne, a ništa blaži nije ni korijen biljke. Iako je poznat u narodnoj medicini kao lijek za reumu, potrebno je bogato iskustvo u njegovu branju jer može poprilično opeći kožu".

 

06. svibanj 2024 18:45