StoryEditorOCM
DubrovnikEKSTREMNE VRUĆINE:

UPALJEN CRVENI METEOALARM Za jug Hrvatske u nedjelju velika opasnost, ali opasnosti u utorak- nema!

Piše Ahmet Kalajdžić
foto: DHMZ
30. srpnja 2021. - 10:18

Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda upalili su novi crveni meteoalarm. Doduše, on se prioritetno odnosi na dio dalmatinske obale od Pelješca, odnosno dolinme Neretve do ravnih kotara i Zadra, ali se ni naši sugrađani ne bi smjeli oglušiti na to upozorenje.

DHMZ stoga preporuča građanima da nastoje rashladiti prostor u kojem žive, da smanje količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće, da postave zaslone, draperije, tende na prozore koji dobivaju jutarnje ili popodnevno sunce, da uključe air-conditioning uređaje te da zatvore vrata i prozore kako ne bi trošili više energije nego što je potrebno. DHMZ savjetuje građanima: klonite se vrućine, sklonite se u najhladniju prostoriju stana/kuće, posebno noću, a ako stan/kuću ne možete držati hladnim, provedite 2 - 3 sata dnevno u hladnom prostoru (npr. javna zgrada koja je hlađena). Izbjegavajte izlazak u najtoplijem dijelu dana, izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno raditi činite to u najhladnije doba dana, što je obično ujutro između 4 i 7 sati.

Također, savjeti su i: potražite sjenu, ne ostavljajte djecu ili životinje u parkiranom vozilu, redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, naročitu brigu valja posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine: Izbjegavajte boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe i srčani bolesnici te bolesnici oboljeli od šećerne bolesti. Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je zamatanje u hladne mokre ručnike, hladiti se mokrom spužvom, kupke za noge, itd. Nosite laganu, široku i svijetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van, stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočale.

Koristite laganu posteljinu i plahte, po mogućnosti bez jastuka, kako bi izbjegli akumulaciju topline. Pijte redovito, ali izbjegavajte alkohol i napitke s previše kofeina i šećera. Važno je piti dovoljno tekućine ali ne naglo. Jedite češće male obroke. Izbjegavajte hranu bogatu bjelančevinama.

   

01. svibanj 2024 01:11