StoryEditorOCM
DubrovnikNOSIVI KAPACITET SVJETSKOG DOBRA

U kotarevima Grad i Pile provest će se istraživanje o stavovima i zadovoljstvu lokalnog stanovništva razvojem i učincima turizma. Evo kad će vam pokucati anketari

Piše Maja Rilović Koprivec Foto: Božo Radić
30. siječnja 2024. - 19:19

Studenti  Sveučilišta u Dubrovniku obići će od 12. do 15. veljače stanovnike zaštićenog Svjetskog dobra UNESCO-va Starog grada Dubrovnika, odnosno Gradskog kotara Grad i dijela Gradskog kotara Pile, do zgrade Interuniverzitetskog centra. Stanovnici će odgovarati na pitanja za istraživanje o stavovima i zadovoljstvu lokalnog stanovništva razvojem i učincima turizma, a sve kako bi se izradila studija nosivog kapaciteta.

 Istraživanje će provoditi znanstvenice Sveučilišta u Dubrovniku Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju  prof.dr.sc. Ivana Pavlić i izv.prof.dr.sc. Barbara Puh koje su večeras na radionici zainteresiranim građanima i članovima Vijeća ovih dvaju kotara predstavile upitnik za provođenje ovog istraživanja.

 – Cilj je da reduciramo negativne učinke  turizma, a istraživanje bi trebalo dati pravi uvid u stavove stanovnika o  učincima turizma na njihov život, okoliš, infrastrukturu, utvrditi razinu zadovoljstva stanovnika i istražiti kvalitetu  života na području zaštićenog svjetskog dobra – rekla je Pavlić. Oblikovat će se i baza podataka  kako bi se za dvije godine napravila usporedba  je li došlo do promjena. Veličina uzorka  definirana je na 295 građana koji će ispuniti ovaj upitnik, sličnom metodologijom, pitanjima i izjavama istraživača kako su se radila i u drugim turističkim  središtima u svijetu.

 Upitnik sadrži više setova pitanja koji se odnose na kvalitetu života, ekonomske učinke turizma, socio-kulturološke i ekološke  učinke turizma, povezanost i uključenost lokalne zajednice, osobne koristi od turizma, podrška razvoju turizma itd.  Znanstvenice su pozvale prisutne građane i članove Vijeća kotara Grad i Pile da obavijeste stanovnike o održavanju istraživanja te da u ovoj inicijalnoj fazi istraživanja svojim prijedlozima  pomognu i u kreiranju ovog upitnika detaljima koje oni koji žive na području zaštićenog dobra najbolje poznaju.

Istraživanje i izrada Studije nosivog kapaciteta trebala bi u konačnici dati odgovor na pitanja koliko ljudi može biti istovremeno na području svjetskog dobra, koliko je stanovnika, koliko zaposlenika koji rade na ovom području, koliko turista, koliko apartmana, izletnika i gostiju s kruzera i što taj broj znači za infrastrukturu, Lokrum, Ploče, Elafite… Izradit će se modeli i simulacije pojedinih ograničenja kako bi se vidjelo što će to značiti za stanovnike.

Dodajmo još i kako je istraživanje dobrovoljno i anonimno, a provodit će ga studenti u majicama i s iskaznicama Sveučilišta u Dubrovniku.

29. travanj 2024 22:16