StoryEditorOCM
DubrovnikPOHVALILI SE IZ GRADA

U dubrovačku sportsku infrastrukturu od 2018. uloženo više nego u posljednjih 30 godina

Piše r. r.
16. svibnja 2024. - 16:27

U namjeri unapređenja sveukupnih uvjeta za rekreativno i profesionalno bavljenje sportom svih građana, posebno djece i mladih, Grad Dubrovnik je na osnovu donesene Strategije razvoja sporta i sportske infrastrukture pokrenuo ciklus kapitalnih investicija u desetljećima zapostavljanu sportsku infrastrukturu, a što prate i ulaganja u sportske programe i klubove. Cilj ove gradske uprave je djeci i mladima osigurati najbolje uvjete za bavljenjem tjelesnom aktivnošću i sportom, podići kvalitetu življenja, očuvanje i unaprjeđenje zdravlja građana, a talentiranim sportašima omogućiti ispunjavanje njihovih potencijala za postizanjem što boljih sportskih rezultata na svim razinama natjecanja.

Samo u 2024. sredstva za Javne potrebe u sportu iznose 3.070.000,00 eura, što je povećanje od 48,70 posto u odnosu na 2023. godinu. Dubrovnik prvi je grad u Republici Hrvatskoj koji je u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sportske programe osoba s invaliditetom (130.000,00 eura u 2024. što je povećanje od 77,64% u odnosu na 2023. godinu), a devet dubrovačkih klubova dodijeljeno je 100 tisuća eura za sportske manifestacije od važnosti za Grad Dubrovnik.

Uz Strategiju razvoja sporta i sportske infrastrukture do 2028. godine donesena je i Strategija brendiranja Dubrovnika kao sportske destinacije, a Europsko prvenstvo u vaterpolu 2024. održano na gruškom bazen, te globalno sve prepoznatiji Dubrovački polumaraton - Du Motion, pokazuju da Dubrovnik zna i može organizirati velika sportska natjecanja.

IZVEDENE INVESTICIJE:

Novi nogometni teren s umjetnom travom i kontejnerskim sklopom u Gospinom polju (svlačionice, sanitarni čvorovi, pomoćne prostorije)

Judo dvorana u Mokošici adaptirana

Novi hangar JK Orsan - Grad sufinancirao 45 % investicije

Dvorana za borilačke sportove u ex stanici za tehnički pregled vozila - osigurani prostori za moto klub Libertas Dubrovnik i uredi za druge sportske klubove

Obnovljen ex-hotel Stadion - Jugov dom i prvi muzej vaterpola

Na Bazenu Gruž ugrađen sustav dizalica topline s morskom vodom - projekt ukupno vrijedan 2.2 milijuna eura, od čega bespovratna sredstva Europske unije iznose 1.313.512,19 eura, ušteda na potrošnji energenata od 200 tisuća eura godišnje

Sportsko igralište kod Gimnazije uređeno - postavljena podloga s umjetnom travom (80.193,75 eura)

Nova sportska dvorana u okviru OŠ Montovjerna

Rekonstruirana sportska dvorana i vanjska igrališta OŠ Lapad

INVESTICIJE U TIJEKU:

Gradi se novi hangar i klupski prostori VK Neptun, investicija uz 100 godina kluba (iz proračuna 700 tisuća eura)

Sportska dvorana u Gospinom polju - slijedi potpuna rekonstrukcija s energetskom obnovom uz bespovratna sredstva od 1.676.290,37 eura, priprema javne nabave, radovi u 2024.

Sklop vanjskih sportskih igrališta u Gospinom polju za nogomet, košarku, mali nogomet, odbojku - slijedi uređenje i opremanje uz bespovratna sredstva od 199.084,00 eura, priprema javne nabave, radovi u 2024.

Pokrenuta javna nabava za boćarski dom Đuro Miletić u Gospinom polju (uvjeti za održavanje domaćih utakmica u hrvatskoj boćarskoj ligi I HBL i Superligi, procjena vrijednosti 320.000,00 eura bez PDV).

INVESTICIJE U PRIPREMI:

Multifunkcionalna sportska dvorana Gospino polje 2025 - u pripremi najveća dosadašnja investicija u sportsku infrastrukturu, završen glavni projekt, ishođena građevinska dozvola za izgradnju

Atletska staza – izrada dokumentacije u tijeku, radovi u 2024.

Sportska dvorana OŠ Antuna Masle Orašac - ishođena građevinska dozvola

Projekt tenis dvorane u Lapadu - ishođena građevinska dozvola

Arena Dubrovnik - definiraju se uvjeti gradnje nogometnog stadiona Lapad s trgovačko-zabavnim i kulturnim sadržajima

01. lipanj 2024 07:22