StoryEditorOCM
DubrovnikGRAD PO MJERI GRAĐANA

Treća obitelj s više djece useljava u gradski stan, počela izgradnja kanalizacijskog sustava Suđurđa, uskoro rekonstrukcija državne ceste Most dr. Franja Tuđmana – Ilijina glavica

Piše Grad Dubrovnik
2. lipnja 2024. - 08:01

GRAD NASTAVLJA OBNOVU STANOVA U POVIJESNOJ JEZGRI

Treća obitelj s više djece uskoro će useliti u gradski stan

Gradonačelnik Mato Franković obišao je u ponedjeljak sa suradnicima obnovljen stan u Ulici Prijeko u koji će uskoro useliti višečlana obitelj, u sklopu jedinstvenog programa Dubrovačke stanogradnje i sukladno prvom hrvatskom Planu upravljanja povijesnom jezgrom. U stanu površine 60 metara kvadratnih odrađeni su građevinsko-obrtnički radovi na podovima, zidovima i stropovima te instalaterski radovi, a saniraju se i hodnici u zajedničkom dijelu zgrade. Iznos za obnovu od 117 tisuća eura u cijelosti je osiguran iz gradskog proračuna.

image

Novi gradski stanovi za mlade obitelji

Grad Dubrovnik/

Riječ je o još jednoj mjeri gradske uprave za pomoć obiteljima koje se nalaze pred izazovom rješavanja stambenog pitanja na skupom dubrovačkom tržištu nekretnina, s posebnim naglaskom na revitalizaciju povijesne jezgre. Dva stana su već uručena korisnicima i u njih su uselile dvije obitelji s ukupno devetoro djece. U pripremi je javni natječaj za izvođenje radova na uređenju još tri gradska stana za što je u gradskom proračunu osigurano dodatnih 420 tisuća eura.

Grad Dubrovnik će tako stambeno zbrinuti šest dubrovačkih obitelji s više djece te će na taj način doprinijeti revitalizaciji života u gradu, a što je cilj jedne od aktivnosti održivog razvoja Plana upravljanja. Ujedno, u povijesnoj je jezgri prošle godine otvorena nova školska zgrada u obnovljenoj palači što je također doprinos očuvanju života u zidinama.

S Liste reda prvenstva

Korisnici su pravo na stan ostvarili temeljem provedenog javnog natječaja za utvrđivanje Liste reda prvenstva o davanju stanova u najam na području povijesne jezgre za obitelji s više djece.

UZ FINANCIRANJE EU FONDOVIMA

Na otoku Šipanu započeli radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava Suđurđa

Gradsko društvo Vodovod Dubrovnik kao investitor započelo je s izgradnjom kanalizacijskog sustava naselja Suđurađ na otoku Šipanu, čime se, nakon sustava Lopuda, nastavlja izgradnja sustava odvodnje na elafitskim otocima. Budući sustav Suđurđa uključivat će više od 800 metara mreže odvodnje te uređaj za pročišćavanje otpadnih voda s 2,25 kilometara ispusta, od čega će 1,75 kilometara činiti podmorski ispust.

image

Radovi na poboljšanju infrastrukture otoka Šipana

Grad Dubrovnik/

Za potrebe pročistača bit će izgrađeno i nešto više od 100 metara nove vodoopskrbne mreže. Izgradnja kanalizacijskog sustava Suđurđa vrijedna je 2,1 milijuna eura (s PDV-om), od čega je 80 posto sredstava sufinancirano iz EU fondova, a još 10 posto nacionalnim sredstvima, dok će preostalih 10 posto Vodovod Dubrovnik financirati vlastitim sredstvima. Rok za završetak radova je srpanj 2025. godine. Realizacijom investicije Suđurađ će dobiti čisto more i moderan sustav odvodnje koji će dugoročno služiti stanovnicima i tamošnjim posjetiteljima.

S Liste reda prvenstva

Korisnici su pravo na stan ostvarili temeljem provedenog javnog natječaja za utvrđivanje Liste reda prvenstva o davanju stanova u najam na području povijesne jezgre za obitelji s više djece.

NASTAVLJA SE SURADNJA GRADA I HRVATSKIH CESTA

Potpisan sporazum o rekonstrukciji državne ceste Most dr. Franja Tuđmana – Ilijina glavica

Gradonačelnik Mato Franković i predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić potpisali su prošlog tjedna u Zagrebu Sporazum o suradnji na investiciji rekonstrukcije državne ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do raskrižja Ilijina glavica čime je ispunjen prvi preduvjet realizacije ovog značajnog kapitalnog cestovnog projekta.

Uz proširenje ceste dodavanjem jednog prometnog traka s uređenjem i izgradnjom parkirališta te nogostupa, projektom će se obuhvatiti odvodnja oborinskih voda s ceste i pripadajućih cestovnih površina tako da će se uklopiti u sustav odvodnje Grada Dubrovnika.

image

Potpisan sporazum o rekonstrukciji državne ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do raskrižja Ilijina glavica

Grad Dubrovnik

Realizacijom ove investicije utjecat će se na kvalitetnije i sigurnije odvijanje cestovnog i pješačkog prometa te će se adekvatno riješiti oborinska odvodnja. Hrvatske ceste sporazumom se obvezuju izraditi projektnu dokumentaciju te ishoditi sve potrebne dozvole za rekonstrukciju ceste dok se Grad Dubrovnik obvezuje izraditi projektnu dokumentaciju, ishoditi potrebne dozvole i izgraditi sustav oborinske odvodnje na koji će se spojiti sustave odvodnje rekonstrukcije D8.

 

 

 

23. lipanj 2024 18:34