StoryEditorOCM
DubrovnikNEMA POSUSTAJANJA |

TEŠKA MEHANIZACIJA NE UZMIČE NI PRED EPIDEMIJOM Dubrovačka gradilišta otporna na koronu, usred krize zaprašilo ih se još šest

Piše Gabrijela Bijelić
6. svibnja 2020. - 12:12
Opće je poznato da je uz trgovinu građevina među rijetkim komercijalnim djelatnostima svo vrijeme odolijevala korona embargu. U ožujku i travnju gradilo se bez prestanka i u Dubrovniku. Na mjere zaštite nije se uvijek pazilo, zbog prirode posla svakodnevna su grupiranja radnika, od kojih većina nosi zaštitne kacige, a tek rijetki maske dok radne rukavice kod građevinara po pravilu imaju prednost nad gumenim, higijenskim. Kako god, za taj su segment odgovorni inspektori zaštite na radu, a Dubrovčane pak zanima kako stoje stvari s angažmanom građevinske inspekcije kojoj na užegradskom području ne manjka posla.

Građevinski inspektori na terenu su utvrdili nepravilnosti zbog neisticanja gradilišne table i nepotpunih podataka na gradilišnim tablama. Bilo je i odstupanja od građevinske dozvole prilikom izgradnje građevina

 

Nova gradilišta, stari problemi


Iz nadležnog Državnog inspektorata javljaju nam kako su nadzori (ne)pravilnosti u gradnji nastavljeni i tijekom epidemije korona virusa COVID-19:

- Građevinski inspektori u okviru mogućnosti obavljaju nadzore na gradilištima, vodeći računa o ograničavajućim okolnostima i maksimalno poštujući mjere zaštite. Iz Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenje Grada Dubrovnika od 15. ožujka elektronskim putem zaprimljeno je 6 prijava gradilišta, što znači da imamo od tog vremena otvoreno 6 novih gradilišta na području Grada Dubrovnika. Obavljenim inspekcijskim očevidima utvrđene su nepravilnosti zbog neisticanja gradilišne table, kao i nepotpunih podataka na gradilišnim tablama. Utvrđena su i odstupanja od građevinske dozvole prilikom izgradnje građevina, zbog čega su zatvarana gradilišta i pokrenuti upravni inspekcijski postupci – izvijestili su nas iz Državnog inspektorata koji je već mjesecima na dubrovačkom području suočen s nedostatkom kadra:

- Državni inspektorat ulaže velike napore da u Ispostavi Dubrovnik popuni upražnjena radna mjesta građevinskih inspektora. Dok ne bude riješen problem građevinskih inspektora u Ispostavi Dubrovnik, ispomoć građevinskih inspektora Državnog inspektorata će biti prisutna u Dubrovniku, inspektori će obavljati postavljene zadaće iz svoje nadležnosti – kažu nam iz centrale.


Intervenirali 21 put


Također otkrivaju kako je tijekom ožujka i travnja proveden 21 inspekcijski nadzor i otvoreno 8 upravnih postupaka zbog utvrđene povrede Zakona.

- Određen broj upravnih postupaka je u tijeku rješavanja, dok su neki upravni postupci obustavljeni nakon usklađenja sa odredbama Zakona - istaknuli su iz DIRH-a, uz napomenu kako na gradilištima mjere zaštite radnika nadziru inspektori zaštite na radu, kako po prijavama tako i u redovitim nadzorima.

Za napomenuti je kako su uoči uvođenja epidemioloških mjera, građevinski inspektori su u obilasku terena od Gruža i Batale preko Lapada do Ploča i predjela uz Jadransku magistralu detektirali čak 38 otvorenih gradilišta. Otvoreno je tada 10 neupravnih i 5 upravnih predmeta i doneseno 5 rješenja o nepravilnostima i 4 rješenja o obustavi postupka, a u uredovno su vrijeme zaprimane stranke- Eventualne prijave građevinskih nepravilnosti i drugi zahtjevi (za)sad su prebačeni na poštu i online komuniciranje.

Traže se kadrovi
Iz Državnog inspektorata u osvit korona krize poručili kako su, na osnovu procjene Stručnih službi za Strateško planiranje Državnog inspektorata i nažalost spleta prirodnih okolnosti a vezanih uz inspektore građevinske inspekcije u Dubrovniku, odlučili kako će u narednom razdoblju uz inspektore građevinske inspekcije Područnog ureda u Splitu nadzore obavljati i po dva inspektora Središnjeg ureda u Zagrebu.
- Državni inspektorat kao novooformljena institucija potrebu za zapošljavanjem Ministarstvu uprave je iskazala dokumentom Plan prijema za 2020. godinu. Plan je iskazan za zaposlenike VSS, s obzirom na prirodni odljev inspektora u 2019. godini te u 2020. godini. Nakon odobrenja Plana prijema, trebalo bi raspisati natječaj za zapošljavanje. Kada, znat će se kad jenja koronavirus.

 
16. lipanj 2024 06:15