StoryEditorOCM
DubrovnikPRIJETNJE DUBROVNIKU

Terorizam nije Libertas

Piše jadran kapor
8. siječnja 2024. - 19:40

Dubrovčanima se danas prijetilo miniranjem Straduna. Nezadovoljni anonimac, ogorčen izborom glazbe na Novu godinu,  zaprijetio je i gradonačelniku Frankoviću, kojemu je obećao da će ga idući put objesiti na jarbol. Pismo je, sudeći po pravopisnim greškama, napisala osoba vidljivoga obrazovnog deficita, ali, kako to u životu i inače biva, uvijek se nađe budala koji su se spremni pridružiti ideji o miniranju Straduna, vješanju gradonačelnika i sličnim aktivnostima.

Zbog toga svjedočimo da nakon jednog terorističkog napada uvijek negdje u svijetu slijedi još poneki sličan, jedno masovno ubojstvo u školama slijedi drugo, a nakon ove današnje prijetnje stižu nove. Čak nisu nužno ni anonimne. Nisu možda toliko eksplicitne, ali podržavaju mogućnost da se politički i drugi odnosi u društvu rješavaju nasiljem. Na ulici, a ne na izborima. 

I zato su prijetne poput ove današnje - opasne. Jer ih socijalno i mentalno insuficijentne osobe rado kopiraju. U masi tih suludih prijetnji jednom će se naći i netko tko će je realizirati.

Za ljude, imitatore, koji se na ovaj način priključuju nasilju ili kriminalu, Nijemci koriste izraz "Trittbrettfahrer". Kod nas se češće rabi izraz "copycat". 

Zgodna platforma za širenje "Dubrovačkog proljeća" pokazao se Facebook, društvena mreža koja se i inače koristi za širenje političkih ideja i stavova mimo main-stream medija. 

Na današnju prijetnju Dubrovčanima, a prije svega njihovom gradonačelniku Matu Frankoviću, nadovezao se danas na svome Facebook profilu, primjerice Željko Žungul Žulj. Dubrovčanin na čijem profilu stoji da je pohađao, možda i završio, Gimnaziju. Moto njegovog profila je, citiram: ‘Koliko još godina da nas HDZ pljačka i ponižava? Treba nam nova "oluja"! DOSTA JE VIŠE!!‘

image

Mato Franković, prijetnja

Facebook

Biti protiv HDZ-a je sasvim ok, legitimno i mnogi će reći poželjno. Podržavati "prekopavanje Straduna dinamitom" i vješanje gradonačelnika nije ok. To je pozivanje na nasilje. 

Željko Žungul Žulj je na svom portalu objavio sliku Mata Frankovića preko koje velikim slovima piše "GOTOV JE". U desnom gornjem kutu slike nalazi se logotip srbijanskog narodnog pokreta Otpor, logotip zaokružene pesnice ispod koje izvorno ćirilicom, a u ovoj verziji latinicom stoji riječ "Otpor".

Jedna od njegovih "FB-prijateljica" ili pratiteljica primijetila je da se danas nije samo prijetilo Matu, nego "diraju nam se u Grad, to znači da prijete svima nama..". Druga je izjavila "ovo ipak prelazi sve granice", ali njoj Željko Žungul Žulj nedvosmisleno kaže što misli o gradonačelniku i njegovom vješanju: "što radi, odavno se trebao ljuljati". Treća ga prijateljica upozorava da bi mu (valjda policija) mogli doći na vrata nakon ovakve objave, ali Žulj se ne da: - "naće se i za njih koje stablo ili grana".

image

Mato Franković, prijetnja

Facebook

Demokracija doista nije savršen sustav upravljanja državom. Ali je najbolji kojeg imamo. U demokraciji se stvari rješavaju izborima a ne bombama. Jasno je da bi bombe, vješala i prijeki sudovi brže riješili stvari, ali to smo već imali i nije nam se svidjelo.

Sramno je i bestidno vrijeđati žrtvu hrvatskih branitelja koji su poginuli boreći se upravo protiv onih koji nisu željeli da Hrvatska bude slobodna i demokratska država. Sloboda je da slušamo ono što nam se sviđa, biramo vlast za koju mislimo da će nas neko vrijeme dobro voditi. Libertas nije sloboda da ubijemo gradonačelnika koji nam se ne sviđa ili dignemo u zrak Stradun. To je terorizam!

02. svibanj 2024 11:47