StoryEditorOCM
DubrovnikBOŽENA BAGOJE, Najmlađa prodavačica na pjaci u Gružu

Svakog pozdravi, robu izvaže i naplati. Naučila ju je baba svemu!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
6. siječnja 2024. - 16:36

Gruška je placa puna svega blaga Božjega, a među poznatim licima ugledali smo jedno novo i sigurno najmlađe među prodavačima - jedanaestogodišnju Boženu Bagoje, unuku Ane Bagoje koja na pjacu dolazi već 44 godine.

Ana se udala mlada i iz Trstenoga pošla s mužem živjeti u Dunave u Konavlima. Vrijedne ruke stvorile su imanje, usprkos i ratu i spaljivanju svega što su imali. Danas žive na Zvekovici, imaju i zemlju u Močićima, gdje sade sve one divote kojima ispune banak u Gružu.

Božena je najmlađa od tri sestre - Antonia je na fakultetu, a Ana ide u šesti razred. Djevojčica je napunila 11 godina na Badnji dan. Na pjacu povremeno dolazi već dvije-tri godine.

- Rekla je da bi htjela babi pomoć’. Kad bih došla iz po’ja, ona bi odma’ došla slagat i prebirat’ poverune, pakovat’ smokve... Kad bih ubrala dosta, onda bi rekla ‘Opet ima danas puno poveruna...’ - smije se baba Ana, ponosna na unuku koja je tako zainteresirana za baštinu.

- Govorim ja ‘oćeš li ti ić’ prodavat’ s babom, a ona da hoće. Došlo ljeto, nema škole, pa smo rekli bolje da je ovdje sa mnom nego doma na mobitelu. Ona to i sama govori - kaže Ana Bagoje, a Božena klima glavom, potvrđujući njene riječi.

- Ljepše mi je ovdje. Mobitel me baš ne zanima. Malo, kad sam doma - dodaje djevojčica, inače i uspješna judašica.

- Ona jedva čeka da pomogne i da uradi i da ide. Sinoć su joj suze došle na oči kad sam joj rekla da se ne diže u 4 ujutro, nego da će je đed dovest kad bude išao u Grad - kazuje Ana.

Priču o obitelji Bagoje pročitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika. 

 

26. lipanj 2024 01:48