StoryEditorOCM
DubrovnikIMA IH i IZ DNŽ

Stranku nazvali po Dubrovačkoj Republici, uzor im je jedan od najsvjetlijih primjera mudrosti, demokratičnosti i tolerancije u povijesti! Evo tko su oni

Piše Silvia Rudinović
15. ožujka 2024. - 12:37

Novoosnovana stranka Republika "baštini pozitivne tradicije iz hrvatske povijesti i u potpunosti je okrenuta boljoj budućnosti za Hrvatsku i njene građane", tim se riječima predstavljaju hrvatskim biračima. Predsjednik te stranke, Damir Vanđelić, objavio je kako su ime nadjenuli po Dubrovačkoj Republici. Evo kako je pojasnio tu vezu na Facebook profilu:

"Zašto je Dubrovačka Republika dobar uzor nove političke paradigme i zašto je naša stranka uzela ime Stranka Republika. Osim očigledne potrebe izgradnje modernih i jakih institucija Republike koje garantiraju potrošačima, umirovljenicima, ugnjetavanima, dužnicima i vjerovnicima, općenito svim građanima pošten tretman i zaštitu, uzor stranke Republika je i Dubrovačka Republike.

Imamo Hrvatsku, nemamo Republiku. Republiku svih građana, a ne interesno umreženih 15% građana.

Zato je 400.000 hrvatskih građana otišlo. Dubrovačka Republika, u svojem neprekinutim trajanju od 450 godina, ostaje jedan od najsvjetlijih primjera mudrosti, demokratičnosti i tolerancije u povijesti europskih država.

Ova mala, ali moćna morska republika stekla je međunarodno priznanje ne samo zahvaljujući svojoj strateškoj poziciji na Jadranu, već i svojoj sposobnosti da kroz stoljeća održava neovisnost među moćnijim susjedima.

Demokratičnost Dubrovačke Republike očituje se kroz njen složen i pravedan politički sustav. Vlast je bila raspodijeljena među više tijela, uključujući Veliko vijeće, Malo vijeće i Senat. Time se osiguravalo da nijedna osoba ili skupina ne može monopolizirati moć. Jedan od ključnih elemenata dubrovačkog političkog sistema bio je i položaj kneza. Knez je bio izabran na relativno kratke mandate, obično trajući samo mjesec dana, kako bi se spriječila akumulacija moći i osigurala rotacija vlasti. Ova praksa je bila izuzetno neobična za svoje vrijeme i služila kao još jedan primjer dubrovačke predanosti demokraciji i ravnoteži moći.

Mudra politika Dubrovačke Republike manifestirala se kroz njezinu neutralnost i diplomatsku vještinu. Dubrovnik je uspio održavati mirne odnose s Otomanskim Carstvom, Venecijom, i drugim moćnicima tog doba, često djelujući kao posrednik u međunarodnim sukobima. Njihova sposobnost da navigiraju složenim geopolitičkim pejzažom omogućila im je prosperitet kroz trgovinu i diplomaciju, dok su istovremeno izbjegavali skupe i razarajuće ratove.

Tolerancija je još jedna distinktivna karakteristika Dubrovačke Republike. Unatoč tadašnjim prevladavajućim normama, Dubrovnik je bio poznat po svojoj religijskoj i etničkoj toleranciji. Grad je bio dom različitih etničkih skupina i vjerskih zajednica, uključujući katolike, pravoslavce, muslimane i židove, koji su živjeli u harmoniji. Ovaj suživot različitih kultura i vjera ne samo da je obogatio dubrovačko društvo, već je pridonosio i njegovoj ekonomskoj snazi i socijalnoj stabilnosti.

Dubrovačka Republika danas služi kao uzor modernim republikama ne samo zahvaljujući svom gospodarskom uspjehu i političkoj stabilnosti, već i zbog njenih vrijednosti demokratičnosti, mudre politike i tolerancije. Njezino nasljeđe podsjeća na važnost promišljene vlasti, vrijednost mirnog suživota različitih kultura i vjera, te pokazuje da je moguće izgraditi prosperitetno društvo na temeljima uzajamnog poštovanja i razumijevanja. Dubrovačka Republika je dokaz da male države mogu ostaviti dubok i trajan utjecaj na svjetsku povijest, služeći kao svjetionik mudrosti, demokracije i tolerancije.

Mi danas nemamo ništa od toga i s lošim ljudima idemo u autokraciju, ekonomsko i društveno dno Europe. Volimo Hrvatsku!", napisao je Vanđelić.

Tko su članovi?

Vanđelić se na stranicama stranke predstavlja kao poduzetnik u inženjeringu, građenju i poljoprivredi, a u njegovoj biografiji navodi se i sljedeće: "Bio je svjedok na strani DORH-a u postupcima protiv Sanadera, MOL-a i na sudu za ratne zločine".

Uz Vanđelića, u Republici je Gordana Deranja, predsjednica Grupe Tehnomont i predsjednice HUP-a od 2014. do 2020.godine.

Jedan od potpredsjednika stranke je Marijo Volarević, inače odrastao u Pločama. Direktor je Digitalne izvrsnosti u JGL-u, vanjski predavač u Algebri i, kako navodi, "ponosni mali proizvođač internacionalno nagrađivanog maslinova ulja u obiteljskom OPG-u".

Potpredsjednici stranke su i Marko Dražetić, Dražen Jelavić i Dario Marenić.

Članica Predsjedništva Republike je Korčulanka Maja Bosnić Tabain, rođena je 1978. u Blatu na otoku Korčuli. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Splitu 2004, a 2007. godine položila je pravosudni ispit. Svoju profesionalnu karijeru započela je u odvjetništvu, da bi je poslije 4 godine nastavila u Croatia osiguranju d.d. Vratila se odvjetništvu, gdje trenutačno i dalje gradi svoju karijeru.

26. travanj 2024 13:58