StoryEditorOCM
DubrovnikTijekom dana

Stiže nam drastično zahlađenje: olujne grmljavine i pad temperature. Za dubrovačko područje izdano žuto upozorenje

Piše dv
16. travnja 2024. - 07:31

Nakon stabilnog razdoblja u kojem smo uživali u suncu i za ovo doba godine iznadprosječno visokim temperaturama, stiže nam velika promjena vremena. Zadnjih dana temperature su se u Hrvatskoj penjale i do 30 stupnjeva, a sad nas čeka pad i do 20 i više stupnjeva, donosi Slobodna Dalmacija.

U prognozi DHMZ-a za utorak stoji: Umjereno do pretežno oblačno i razmjerno vjetrovito. Povremeno će padati kiša, osobito od sredine dana kada će mjestimice biti i pljuskova, a ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi. Navečer će u gorju kiša prelaziti u susnježicu i snijeg, ponajprije u Gorskoj Hrvatskoj uz stvaranje snježnog pokrivača. Zapuhat će umjeren i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu jugo navečer okreće na jaku i olujnu buru, najprije na sjevernom dijelu. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 15, na Jadranu između 15 i 18 °C. Najviša dnevna uglavnom između 19 i 25, na istoku i do 27 °C, ali kasno poslijepodne i navečer temperatura u osjetnom padu.

image
DHMZ screenshot

Za utorak su u Hrvatskoj upaljeni i brojni meteoalarmi.

Upozorenja zbog grmljavine i olujnog vjetra

Osječka, zagrebačka, karlovačka, gospićka, kninska, splitska i dubrovačka regija su pod žutim upozorenjem. Za sve nabrojane regije na snazi je žuto upozorenje zbog vjetra i grmljavinskih nevremena, dok je u zagrebačkoj na snazi ‘samo‘ zbog vjetra.... U gospićkoj regiji upozoravaju i na snijeg i poledicu. Što se tiče Jadrana, Kvarner i Kvarnerić te Velebitski kanal su cijeli dan pod crvenim meteoalarmom, koji označava da je vrijeme izuzetno opasno! On je na snazi zbog olujnog vjetra, očekuju se udari i do 130 km/h.

16. travanj 2024 11:22