StoryEditorOCM
DubrovnikLOKALNI IZBORI |

SRĐEVCI I MOŽEMO ZAJEDNO NA IZBORE Najbolje smo cjepivo za lokalne šerife u Hrvatskoj. Cjepivo će imati pozitivne nuspojave za kvalitetu života ljudi

Piše K.Filičić
14. ožujka 2021. - 11:46

Stranka Srđ je Grad i Politička platforma Možemo izlaze zajedno na predstojećim lokalnim izborima u svibnju. Najavili su to jutros na konferenciji za novinare kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Đuro Capor, kandidat za župana dubrovačko-neretvanskog Marko Giljača te saborski zastupnik i kandidat za gradonačelnika grada Zagreba Tomislav Tomašević.

Srđevac Đuro Capor ponosan na zajedničku listu naglasio je kako je iza njih '15 godina zajedničke borbe za javno dobro i interese građana što je razlog kandidiranja na izborima'.

- U trenucima krize koja je sada u gradu, oni koji su se bavili klijentelizmom, uhljebljivanjem, potrošenim politikama, oni će nastaviti i dalje misliti na sebe. Promjene će donijeti nove opcije. Promjene u vidu boljeg upravljanja gradom. Tokom ovih godina grad je pretrpio razne vrste devastacija od neprimjerenih politika koje se tiču prostora, otpada, stambene politike. Dužnost grada je da rješava probleme svojih stanovnika na način da im rješava pitanje dostupnog stanovanja a ne pitanje vlasništva – kazao je Đuro Capor te se osvrnuo i na pitanje gospodarenja otpadom na gradskom području:

- Stagniramo na 15 posto odvojeno prikupljenog otpada iako u ovom trenutku trebamo biti na 50 posto. Iskrcavamo i dalje izmiješano smeće na Grabovicu koja prijeti trovanjem vode koju pijemo. Grad je u financijskim problemima i stvarno nemamo novaca za plaćati penale EU.

Kandidat za župana Marko Giljača govorio je o programu stranke za županiju, kojeg su započeli na Lastovu predstavljanjem 'Plavog dogovora', jednog od tri dijela programa, odnosno 'mogućnosti koje otvara činjenica da 70 posto županije čini more - razvijanje zelene marikulture, pravilno upravljanje javnim pomorskim dobrom, konačno uvođenje reda u koncesije, rješenje problema vezova'.

- Radi se Lapadska obala i vlasnici barki dobivaju obavijesti da moraju izmjestiti brodove. Odgovorna županija ponudila bi zamjenski vez ne bi samo rekla 'maknite barke'. Mi želimo uvesti red u vezove i to je moguće u partnerstvu sa građanima – kazao je Giljača te dodao:

- Drugi stup programa kojeg ćemo uskoro predstaviti je 'Zeleni plan' kojem je cilj usmjeriti Županiju prema eko proizvodnji, zelenom gospodarstvu i donijeti deklaraciju o zelenoj županiji. Treći stup je crveni odgovor jer tu je riječ o urgentnim problemima koje treba rješavati poput zdravstvenog sustava koje grca pod licemjerjem svih vlada koje su bile proteklih 20 godina.

Pozvavši sugrađane da podrže koaliciju na županijskoj razini koju čine Srđ je Grad, platforma Možemo, Nova ljevica i brojne nezavisne liste, Giljača je još spomenuo i Plan gospodarenja otpadom za kojeg kaže kako je 'totalno pogrešan' te nužne promjene u poboljšanju prometnih veza.

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević osvrnuo se na suradnju Srđevaca i platforme Možemo te kazao kako su oni 'jedina zeleno lijeva opcija za 21. stoljeće u RH'.

- Nova smo generacija drugačijih političara koja će provesti novu generaciju upravljanja u hrvatske gradove, koja će se temeljiti na transparentnosti, digitalizaciji i uključivanju građana. Mi smo najbolje cjepivo za lokalne šerife u Hrvatskoj i to cjepivo će imati pozitivne nuspojave za kvalitetu života ljudi u hrvatskim gradovima – kazao je Tomašević.

Na novinarsko pitanje u kome vidi najvećeg konkurenta za poziciju gradonačelnika Zagreba, Tomašević je uz uvjerenje kako će ući u drugi izborni krug kazao:

- Probleme koji me čekaju u Gradu Zagrebu. Prije godinu dana sam najavio kandidaturu za gradonačelnika nisam kalkulirao za razliku od nekih koji tek sada ulaze u utrku. Puno je problema koje će trebati rješavati a da bi to mogli treba promijeniti model upravljanja. Ne može više lokalni šerif odlučivati o svemu, imamo jako puno zaposlenika u gradskoj upravi kojima se ne daje šansa da rade svoj posao.

A kakve se promjene ukoliko budu izabrani na čelne pozicije u Zagrebu i Dubrovniku mogu očekivati po pitanju velikog broja zaposlenika u gradskim upravama Tomašević je kazao:

- Bitno je napraviti uštede. U Zagrebu je jako puno štetnih ugovora koji su napravljeni s nekolicinom favorita privatnih poduzeća koji su uvijek dobivali poslove. Vjerujem da gradska poduzeća sa tolikim brojem zaposlenih i materijalnim resursima koje imaju mogu odrađivati jako puno tih poslova. Koliko je rastao broj zaposlenih još više su rasle vanjske javne usluge i tu nešto ne štima.

Đuro Capor je kazao kako proteklih godina Dubrovnik doživljava da 'različite političke vlasti zapošljavaju veliki broj svojih kadrova po čemu nije bila izuzetak ni protekla gradska vlast'.

- Fokus ćemo staviti da usluge kakve grad pruža svojim građanima dođu u prvi plan. Imamo situaciju da  javno poduzeće Libertas smanjuje broj linija iako smo u koroni i s obzirom na epidemiološke uvjete broj linija bi trebalo povećati. Gradska uprava nije dovoljno otvorena kad građanin dođe postaviti neko pitanje, mi to želimo promijeniti. Pronalaziti veze kako bi došli do rješenja je potpuno neprihvatljivo i klijentelistički. Takve mreže ćemo nastojati iskorijeniti. Vidimo gdje su dovele po pitanju izdavanja dozvola, građevinskog nereda u gradu. Mi smo jedini u gradu koji možemo reći da s tim klijentelističkim vezama nemamo nikakvih veza i u stanju smo ih raskinuti – poručio je Capor.  

27. lipanj 2024 23:03