StoryEditorOCM
DubrovnikNOVINA

Raspitali smo se hoće li Boninovo dobiti svog ‘manipulatora pokojnicima‘ kao što ga traže Zagrebačka groblja! Niste nikad čuli za ovo zanimanje?! Evo o čemu je riječ...

Piše Gabrijela Bijelić
3. listopada 2023. - 20:20

Znate li tko je i što radi manipulator pokojnicima? Zagrebački holding, odnosno njegova podružnica Zagrebačka groblja na javnom natječaju traži upravo takav profila zaposlenih. Pojašnjavaju kako je ‘manipulatoru‘ u opisu posla zaprimanje i otprema pokojnika, nadzor dimenzija i vrste lijesova, kao i briga oko cvijeća i vijenca pri ispraćaju i ukopu pokojnika i urni.

‘Manipulator‘ je nadalje dužan biti na ceremoniji prilikom sprovoda, pripremiti dvorane za ispraćaje, te dežurati na pregledu pokojnika prije kremiranja.

Slijedom vijesti o novom zanimanju na groblju, u dubrovačkom smo se Boninovu raspitali planiraju li i oni ojačati kadrove ‘manipulatorima pokojnicima‘ i kakvo je u gradskom društvu općenito stanje kad je radna snaga posrijedi:

- Boninovo d.o.o. nema navedeno radno mjesto u svojoj sistematizaciji već sve opisane poslove obavljaju Voditelj pogrebnih poslova i radnici na groblju. Rad na pripremi pogreba, lijepljenje osmrtnica te slaganje i odstranjivanje vijenaca su redoviti poslovi radnika na groblju. Trenutačno zapošljavamo 20 radnika, od kojih je njih 13 raspoređeno na grobljanskim poslovima. To su voditelj pogrebnih poslova, vozači i radnici na groblju – ističe direktor Boninova Marijan Dadić i otkriva kako u predstojećem razdoblju planiraju zaposliti još dva radnika na groblju.

Mnoge se zaintrigirala i primanja budućih zagrebačkih ‘manipulatora‘. Kroz medije se provlačio iznos od tisuću eura, a direktor Dadić o platnim vrećicama u Boninovu kaže:

- Plaća radnika na groblju je određena Pravilnikom o plaćama i naknadama radnika zaposlenih u Društvu Boninovo d.o.o. kojim je utvrđena osnovica kao i dodaci na plaću, osnosno dodatak na plaću na radni staž, poseban dodatak na plaću za sate provedene u pripravnosti kao i dodatak na plaću za radnike koji sudjeluju u preuzimanju umrlih osoba u posebnim uvjetima – pojasnio nam je sugovornik.

Na web stranici dubrovačkog društva za obavljanje pogrebnih usluga stoji kako je predmet poslovanja Boninova održavanje groblja, izgradnja grobnica i grobljanskih mjesta, obavljanje pogrebnih poslova te uređenje, održavanje i ukrašavanje grobnica. Na popisu je i prodaja lijesova i pogrebne opreme, izrada i objavljivanje osmrtnica i zahvalnica te trgovačko posredovanje na domaćem i inozemnom tržištu.

 

 

27. travanj 2024 18:31