StoryEditorOCM
DubrovnikHrvatska pošta

Raspisali natječaj za 20 djelatnika, a tvrde da im u Dubrovniku ne fali poštara? Evo kako to tumače

Piše Anđelka Kelava
8. veljače 2024. - 07:36

Hrvatska pošta raspisala je nedavno natječaje kojima traži 44 zaposlenika diljem Lijepe naše, a najviše novih radnika tražili su na područja Dubrovnika gdje su ‘najkraći’: ukupno 20 poštara traži se za opću i ekspresnu dostavu. Objavljena je i visina plaće, u bruto iznosu od 970 eura, a od uvjeta za zapošljavanje potrebna je tek završena osnovna škola.

Zanimalo nas je koliko se zainteresiranih javilo na natječaje na našem području, no od službe za komunikacije Hrvatske pošte konkretan odgovor nismo dobili. Poručili su tek kako nije točna informacija da nedostaje poštara na području Dubrovnika, no zbog čega su onda uopće raspisivali natječaj za popunu kadra, nisudvadeset radna mjesta.

Kasne računi, ovrhe...

Kako neslužbeno doznajemo, na spomenuti natječaj za Dubrovnik interes je izostao, točnije nije se javio baš nitko. Također, prema nama dostupnim podacima, čak 15 poštanskih rajona u Dubrovniku pokriva samo osam listonoša koji su jako opterećeni i količinom pošte koju je potrebno dopremiti i težinom sve što pješice moraju isporučiti građanima. Navodno, rade više sati dnevno nego bi trebali, pa se nerijetko događa da pošta kasni, što može biti problem ako se radi o neplaćenom računu, ovrhama, sudskim pozivima...

Evo što su nam odgovorili iz središnjice Hrvatske pošte:

-Informacija da nedostaje poštara na području Dubrovnika nije točna. U Dubrovniku pošiljke dostavlja optimalan broj poštara, i to unutar propisanih rokova. Drugim riječima, nema kašnjenja u isporuci pošiljaka. Korisnike svakako pozivamo da se s konkretnim podacima o pošiljkama jave našem Kontakt centru na broj 072 303 304, putem e-maila kontakt.szk@posta.hr ili putem online obrascahttps://obrasci.posta.hr/kontakt - pojašnjavaju iz pošte i nastavljaju u optimističnom tonu:

- Kolege u Dubrovniku trenutačno se pripremaju za nadolazeću sezonu u kojoj očekujemo povećan promet, a koja kreće najkasnije za Uskrs. To znači da ćemo angažirati nekoliko novih radnika u općoj i brzoj dostavi Paket24 - odgovorili su iz Hrvatskih pošta.

image

Poštari osim pisama sve češće nose i teže pošiljke

Cropix/

Nije nego

Da će angažirati nekoliko novih radnika i mi smo, naravno neslužbeno, čuli. Riječ je o šest Nepalaca i jednom susjedu iz Trebinja. Prema gradskim ćakulama, pojačanju se priprema smještaj u Bourbonu.

Inače, na dubrovačkim ulicama sve se češće mogu vidjeti strani dostavljači pisama i paketića, iz Hrvatskih pošta nedavno su potvrdili da ih je iz tzv. trećih zemalja angažiralo sedam. Mahom je riječ o zaposlenicima s Filipina kojima je nepoznavanje jezika zemlje koja ih je ugostila dodatna barijera. Iz središnjice HP-a potvrdili su kako se radi na integraciji novih radnika iz azijskih zemalja za koje sve više poslodavaca plaća tečajeva osnova hrvatskog jezika.

Kakav je kadrovski potencijal nacionalne poštanske tvrtke govore i službeni podaci s kraja prošle godine koji govore kako je rad u pošti samo 2023. napustilo dvjestotinjak radnika, a zbog niskih primanja već je godinama problem naći nove ljude. Prostorno razvučeno dubrovačko područje s dosta starijih samačkih kućanstava, gomila skalina i nepristupačne zgrade samo su (manji) dio problema za listonoše, bez obzira koju putovnicu nosili.

Podaci iz studenog prošle godine inače govore kako su u Hrvatskoj pošti 67 radnika strani državljani, 42 radnika su stigla iz Indije, Filipina, Nepala i Bangladeša, dok je ostatak iz Europe, primarno iz susjednih zemalja poput Srbije, Makedonije te Bosne i Hercegovine.

- Hrvatska pošta potpisnica je Povelje o raznolikosti u organizaciji Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Svi radnici iz azijskih zemalja govore englesk, što je jedan od ključnih kriterija pri selekciji i zapošljavanju i važno prvenstveno zbog sporazumijevanja s kolegama. Strani radnici dostavljaju tiskovine i rade kao ispomoć u općoj dostavi pri isporuci običnih pismovnih pošiljaka. Kolege koji se uvode u posao nisu sami na rajonu, već uvijek u pratnji iskusnog kolege - objasnili su iz Hrvatske pošte.

29. travanj 2024 22:35