StoryEditorOCM
DubrovnikCILJ JE NASTAVA U RAZREDIMA

Provjerili smo u dubrovačkim školama kako je prošao prvi dan samotestiranja učenika, koliko ih je bilo pozitivno, a koliko je roditelja to odbilo napraviti

Piše Kristina Filičić
14. veljače 2022. - 18:34

Od danas se počela provoditi mjera samotestiranja učenika prije polaska u školu. Rezultirat će to ukidanjem samoizolacije, povećanjem broja djece u učionicama odnosno konačnom povratku praćenja nastave uživo umjesto na daljinu. Tom mjerom trebalo bi se smanjiti i širenje zaraze u školama budući da će se samotestiranjem ustanoviti i asimptomatski slučajevi, što kod djece nije rijetkost.

Većina škola je prošlog petka učenicima podijelila po dva kompleta brzih antigenskih testova na covid. Preporuka je da učenike roditelji testiraju ili u nedjelju navečer ili u ponedjeljak ujutro prije nastave. Ili neki drugi dan koji škola odredi, uz uvjet da razmak između dva testiranja bude podjednak. Provjerili smo u dubrovačkim osnovnim i srednjim školama je li se mjera provodi bez poteškoća i koliko je iznjedrila pozitivnih slučajeva zaraze. 

- Desetak učenika je bilo pozitivno sinoć ili jutros prije škole. Roditelji će se javiti svome liječniku,  odvesti ih na PCR testiranje. Samotestiranje se svakako pokazalo opravdanim – kaže ravnateljica Osnovne škole Ivana Gundulića Vedrana Elez i dodaje:

- Neznatan broj roditelja, njih šest je odbilo, bilo usmeno ili pismeno, testirati svoju djecu. Pravo je to svakog roditelja i njegov izbor. Mi smo samo posrednici između preporuka Ministarstva i Zavoda za javno zdravstvo, a cilj nam je da veliki broj učenika bude uživo na nastavi.

U Osnovnoj školi Marin Držić samotestiranje učenika otkrilo je 13 pozitivnih učenika.

image
Damir Krajac/Cropix

- Koliko bi to bilo zaraženih osoba u Dubrovniku u narednih nekoliko dana. To nije zanemarivo. Imamo u samo jednom osmom razredu pet pozitivnih učenika i zamislite da su oni došli u školu jer nemaju simptome. Sutra bi cijeli razred išao u izolaciju. To znači da ova mjera ima učinka, ta djeca nisu došla u školu i spriječili smo širenje zaraze što nači da je učinkovito ovo što se radi – ističe ravnateljica Zrinka Capor. Koliko se roditelja protivi ovoj epidemiološkoj mjeri, odgovara:

- Možda je jedno 10-ak roditelja koji ne žele testirati djecu, ne žele ništa. Prave problem, a problema uopće nema. Ukoliko bude pozitivan ijedan učenik u tom razredu, njihovo dijete će morati ići u samoizolaciju. Imamo i jednog roditelja koji želi sam platiti test da mu dijete ne ide u samoizolaciju ali ne želi potpisati izjavu, ne želi ništa. Ovo je mjera ukidanja samoizolacije, podijelili smo testove da spriječimo daljnje širenje i roditelji su dobili sve upute. Dinamika isporuke testova je bila odlična, djeca su ih odnijela doma, a neki roditelji su htjeli sami preuzeti testove – zaključuje Capor.

U Osnovnoj školi Mokošica prošlog su petka uspjeli podijeliti testove i jutarnjoj i popodnevnoj smjeni. Za sada, u jutarnjoj smjeni, samotestiranjem nije utvrđen ni jedan covid pozitivan slučaj.

- Nama je dosta veliki postotak preboljenih, u prosjeku 60 do 65 posto učenika po razredu. U jednom četvrtom razredu čak je 76 posto učenika preboljelo covid, znači u razredu od 20 učenika njih četiri, pet nisu preboljeli – pojašnjava ravnateljica Petra Đapić, a što je ujedno i prednost ove dubrovačke škole.

Naime, sukladno uputama HZJZ-a, učenici koji su preboljeli covid ili su cijepljeni mogu sudjelovati u rutinskom samotestiranju na dva načina: kao i drugi učenici ili na način da se samotestiraju samo u slučaju pozitivnog testa tijekom rutinskog smotestiranja drugih učenika u istom razrednom odjelu.

image
Tonci Plazibat/Cropix

Zanima nas koliko je roditelja školske djece, a u toj školi je oko 700 učenika, odbilo mjeru samotestiranja svoje djece? 

- U jutarnjoj smjeni je oko 344 učenika, s tim da je u petak bilo odsutno nešto djece pa im testovi nisu podijeljeni. Vratilo nam se 10 do 15 testova. Neki roditelji su vraćali testove jer ne žele samotestirati svoju djecu, a neki jer su djeca prebolila pa su možda mislili da moraju vratiti testove – kaže ravnateljica mokoške škole i dodaje kako poštuju odluku svakog roditelja jer 'ovo je preventivna ali i dobrovoljna mjera'. Još nemaju točnu informaciju koliko roditelja ne želi sudjelovati u provođenju spomenute mjere, jer neki roditelji ne žele ni potpisati izjavu o netestiranju.

U srednjim školama situacija je slična. Mjera se provodi, pozitivni slučajevi se otkrivaju, neki roditelji su odbili samotestirati svoju djecu.

U dubrovačkoj Obrtničkoj i tehničkoj školi večinu BAT testova su podijelili u petak. Nekoliko razreda je bilo na praktičnoj nastavi pa će ih oni dobiti danas, kaže ravnatelj Dinko Mandić.

- Imamo pet, šest slučajeva covid pozitivne djece, roditelji su javili tako da je mjera već polučila rezultate. Idemo na povjerenje, nadamo se odgovornosti i učenika i roditelja jer nije to tako zahtjevno, svatko može izdvojiti pet do deset minuta za testiranje. A očito je da ima slučajeva koji su asimptomatski. Do prije 15-ak dana uopće nismo imali situaciju širenja zaraze u razredu, međutim zadnja dva tjedna smo imali odjednom tri, četiri nova slučaja u razredu, imali smo tri razreda istovremeno online. Nadam se da s ovom mjerom više neće biti razreda koji pohađaju nastavu na daljinu.

Mjeru samotestiranja odbilo je pet, šest roditelja.

- Podijelili su mailove i poruke kako traže objašnjenje mjere, znanstveni dokaz neštetnosti, neširenja..., a mi smo ih uputili na resorno ministarstvo jer niti je naš posao niti kompetencija. Škola nije autor te mjere, niti smo mi propisali što i kako će se raditi. Ministarstvo je nadležno pa smo ih uputili na njih – kaže ravnatelj Mandić i dodaje kako se nada da će se ovom mjerom uspjeti smanjiti zaraza, a djecu vratiti u školske klupe gdje pripadaju.

image
Josko Ponos/Cropix

U Pomorsko-tehničkoj školi nemaju još ukupne podatke o mjeri samotestiranja jer škola radi u dvije smjene. Što se jutarnje smjene tiče samotestiranjem je utvrđen jedan slučaj pozitivnog učenika. Neznatan je broj roditelja koji ne žele samotestirati svoju djecu, kaže ravnatelj Antonio Lučić.

- Podržavamo mjeru jer ćemo na ovaj način izbjeći online nastavu, učenici će više biti u školi, a imaju i mogućnost da se sami testiraju i provjere svoje zdravstveno stanje – naglašava ravnatelj škole koja broji 380 srednjoškolaca i dodaje:

- Roditelji su većinom savjesni i provodit će samotestiranje a za dio onih koji ne žele samotestirati nemamo informaciju da ne žele, ne vrate potpisanu izjavu i testove tako da je taj dio upitan. S obzirom da cijela odluka ide na povjerenje, treba vjerovati.

Mjeru samotestiranja većina roditelja, čini se, podržava i u njoj sudjeluje testirajući svoju djecu. Prvi dan već je 'otkrio' nove slučajeve zaraze, čime se u određenoj mjeri spriječilo moguće širenje virusa u školskim ustanovama. Budući da je provođenje ove mjere dobrovoljno i besplatno, i da je ipak mjera ovisna o savjesti i dobroj volji odraslih, o tome će ovisiti i njezin uspjeh.

27. travanj 2024 19:07