StoryEditorOCM
DubrovnikNeki traže i mišljenje župnika

Provjerili smo tko sve u Dubrovniku stipendira studente i u kojem iznosu

Piše Silvia Rudinović
11. studenog 2022. - 21:29

Studentima prve godine studija koji su na fakultet krenuli izvan Dubrovnika nije lako dobiti mjesto u studentskom domu. Uz ostale uvjete, za izravan upis treba u dom, primjerice u Zagrebu, treba imati prosjek 5,0 tijekom svih godina srednjoškolskog obrazovanja. Osim uspjeha, postoji još niz kriterija temeljem kojih se stječu bodovi, a time i prednost. Na primjer, studenti koji upišu prvih deset deficitarnih programa dobiju 200 bodova.

Dodatni bodovi za dom se dodjeljuju prema mjestu studiranja, a ne stanovanja pa je zanimljivo pratiti zagrebački popis. Ove godine to su bili studiji: nastavnički smjer matematike, medicine, strojarstva, ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, elektrotehnike i informacijske tehnologije, rehabilitacija, logopedije, farmacije, germanistike i računarstva. Među roditeljima se može čuti kako privatni smještaj za svoju djecu na studijima u Zagrebu plaćaju oko 300 eura mjesečno. U tom slučaju dobro dođe stipendija.

Potpora obrazovanja za deficitarna zanimanja

Osim države, odnosno Ministarstva znanosti i obrazovanja, stipendije redovitim studentima svake godine dijele Dubrovačko-neretvanska županija i Grad Dubrovnik koji je upravo zaključio natječaje u pet kategorija: za nadarene studente, deficitarna zanimanja, studente iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, one koji su sami stradalnici ili su djeca stradalnika Domovinskog rata te za osobe s invaliditetom.

image

Ilsutracija
 

Sasa Buric/Cropix

Ovogodišnjim se natječajima posebno željelo potaknuti na obrazovanje u deficitarnim zanimanjima koja su pomno utvrđena sukladno potrebama Grada, gradskih društava i ustanova, Opće bolnice Dubrovnik, Doma zdravlja, Centra za socijalnu skrb te područnih službi Zavoda za zapošljavanje i Gospodarske komore. U ovoj su kategoriji dijelili 18 studentskih stipendija. „Kao i nekoliko prethodnih godina, zbog krize izazvane pandemijom poseban se naglasak dao na zanimanja u zdravstvu poput doktora medicine, doktora dentalne medicine te medicinskih sestara i tehničara. Također se vodilo računa o potrebama gradskih školskih ustanova za profesorska zanimanja u oblastima matematike, fizike, kemije i informatike te potrebama predškolskih ustanova za zanimanja odgojitelja, edukacijskog rehabilitatora i logopeda”, naveli su iz gradske uprave. Također, dodjeljuju 22 studentske stipendije za nadarene, i to 10 stipendija u području prirodnih, tehničkih i biotehničkih znanosti te području biomedicine i zdravstva, 10 stipendija u području društvenih i humanističkih znanosti i dvije stipendije u umjetničkom području.

Među ostalim uvjetima za studente prve godine studija, traži se opći uspjeh od najmanje 4,50 za svaku pojedinu godinu obrazovanja. Inače, Dubrovnik daje stipendije u iznosu 1.500 mjesečno studentima koji se školuju izvan grada.

Filantropi

Stipendije se ne dijele samo iz javnih proračuna. Dugu tradiciju stipendiranja ima dubrovačka Zaklada Blaga djela. Kako kaže Branko Bazdan, upravitelj Zaklade, trenutačno stipendiraju 100-tinjak studenata u različitim fazama studiranja, a sredinom mjeseca odlučuju o odabiru kandidata koji su se javili na ovogodišnji natječaj za dodjelu potpora i stipendija studentima slabijeg imovnog stanja. Planirano je do 25 stipendija za redovito školovanje učenika u srednjim školama i studenata na visokoobrazovnim ustanovama izvan područja Grada Dubrovnika. Njihove stipendije iznose 1.200 kuna za studente koji žive u domu, a 1.750 za one koji plaćaju smještaj izvan doma. Upravitelj Bazdan kaže kako bi broj stipendija ove godine mogao biti i veći od planiranoga, čak 35, među njima i jedan doktorand. Da biste dobili stipendiju Zaklade Blaga djela s obitelji biste morali imali prebivalište na području Grada Dubrovnika najmanje pet godina, a ukupni prihod po članu obiteljskog domaćinstva u prethodnoj godini iz svih izvora ne smije biti viši od 2.500 kuna mjesečno. Dobro je znati da se stipendije odobravaju za cijeli tijek školovanja i studija, uz uvjet da stipendist svladava studijski program i redovito upisuje svaku sljedeću godinu.

Sindikat pomoraca Hrvatske ove je godine dijelio dvije stipendije brucošima preddiplomskog sveučilišnog studija smjerova nautika, brodostrojarstvo i (brodska) elektrotehnika, u iznosu od tisuću kuna mjesečno, odnosno deset tisuća kuna godišnje.

Stipendije studentima slabijeg imovnog stanja dijeli i Caritas, i to 1.500 kuna mjesečno.

image

Ilsutracija

Sasa Buric/Cropix

Mišljenje župnika

- Caritas Dubrovačke biskupije otvorio je natječaj putem kojeg dijeli 20 stipendija. U tijeku je pristizanje zamolbi poslanih poštom, pa još nemamo odgovor o konačnom broju prijavljenih kandidata. Biskupijski Caritas od svojih početaka ima ovaj program pomoći sve potrebitim mladim osobama putem stipendija, a iskustva su jako pozitivna. Veliki broj stipendista iskazuje želju za volontiranjem, a neki, nakon što se zaposle i stabiliziraju, i sami postaju donatori – navodi Angelina Tadić, voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije.

Kad je u pitanju imovinski cenzus, pravila su sljedeća: uvjet prihoda ispunjavaju korisnici koji ne ostvaruju ukupan mjesečni prihod veći od 2.700 kuna za samce, 5.100 kuna za dvočlanu, 6.900 kuna za tročlanu, 8.800 kuna za četveročlanu obitelj, itd. Pri utvrđivanju visine iznosa mjesečnih prihoda, ne uzimaju se u obzir iznosi koje korisnik izdvaja za podmirenje obveze novčanih kredita za kupnju stana odnosno iznosi koje korisnik izdvaja za podmirenje obveze s osnova najma stana u kojem živi, naglašava se u natječaju. Ima i jedna kvaka! Uz zamolbu za dodjelu stipendije za studente slabijeg imovnog stanja kandidati su bili obvezni priložiti mišljenje župnika župne zajednice kojoj pripadaju te motivacijsko pismo.

Stipendije dodjeljuju i same visokoobrazovne ustanove. Sveučilište u Dubrovniku lani u prosincu raspisalo 16 državnih stipendija najboljim redovitim studentima u mjesečnim iznosima od po 1.100 kuna, za razdoblje od siječnja do rujna. Natječaje je bio raspisan u prosincu.

03. svibanj 2024 13:12