StoryEditorOCM
DubrovnikVeće plaće?

Povišice u gradskim tvrtkama: Iz Sanitata poručuju da pet posto radnicima nije dovoljno, u Boninovu se tek trebaju dogovoriti

Piše Silvia Rudinović
11. srpnja 2023. - 19:22

Zaposlenici dubrovačkog gradskog društva Sanitat očekuju povećanje plaća. Neslužbeno se može čuti da se govori o povećanju od pet posto, no to ne ispunjava očekivanja radnika.

- U četvrtak nas čeka sastanak s direktoricom i pravnom službom Sanitata na temu povećanja plaća i koeficijenata. Taj postotak koji spominjete sad čujem od vas, ali takvo što nije dogovoreno. Očekujemo više od pet posto, s obzirom na inflaciju koja nas pogađa i činjenicu da se plaće odavno nisu povećavale. Međutim, treba pričekati četvrtak – kaže Tomislav Raič, sindikalni povjerenik u dubrovačkom Sanitatu.

Zaposlenicima ovog gradskog poduzeća koje se bavi poslovima dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije, upravljanjem tržnicama, javnim plakatiranjem i ostalim komunalnim poslovima, među kojima najviše prihoda imaju od naplate javnih parkirališta, nedavno je isplaćen regres u iznosu 230 eura.

Još prije nekoliko mjeseci su iz Boninova najavili kako žele pokrenuti pitanje povećanja plaća koje u tom društvu nisu rasle proteklih pet, šest godina. Vedran Mihočević, sindikalni povjerenik u Boninovu kaže kako se radnici još uvijek nisu usuglasili oko zahtjeva koje trebaju postaviti pred upravom. No, i oni očekuju povišice.

image

.

Božo Radić/Božo Radić/Cropix

Vrtlar je godinama bio na dnu liste dubrovačkih komunalnih društava po plaćama. Iako su im se primanja povećala, i dalje su nezadovoljni iznosima kao i neslavnim statusom najlošije plaćenih radnika među gradskim društvima.

- Prije tri mjeseca smo dobili povećanje na način da je osnovica za obračun plaće povećana s 270 na 300 eura. Nismo time zadovoljni, jer smatramo da su nam primanja mizerna za posao koji radimo i s obzirom na životne troškove ovdje. Ovih dana ćemo se sastati s predstavnicima drugog sindikata koji također djeluje u Vrtlaru kako bismo se dogovorili oko daljnjih aktivnosti. Nadamo se da će nam u svemu tome pomoći i moguća prodaja Vrtlarovog zemljišta u Solitudu – kaže Zdravko Papac, sindikalni povjerenik u Vrtlaru.

Konačni iznos bruto plaće pritom, osim o osnovici, ovisi o koeficijentu složenosti poslova i godinama staža. Osnovica za obračun plaće od 300 eura nakon nedavnog povećanja daleko je manja od, primjerice, one u gradskoj upravi gdje trenutačno iznosi 550 eura. Sindikalni povjerenik Zdravko Papac najavljuje kako će radnici Vrtlara podnijeti nove zahtjeve pred upravu.

24. lipanj 2024 12:16