StoryEditorOCM
DubrovnikSVEČANA SJEDNICA

Zoran Milanović: ‘Ovo što se događa u Beogradu je kulturna aproprijacija ovisničkog, šleperskog tipa‘

Piše DV
2. veljače 2022. - 11:26
I predsjednik Zoran Milanović došao je na svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Dubrovnika uz Dan Grada i Festu svetog VlahaBožo Radić/cropix

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Dubrovnika uz Dan Grada i Festu svetog Vlaha započela je u 11 sati u Kazalištu Marina Držića.

Minutom šutnje odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima. 

Nakon prigodnih govora uzvanika, među kojima je i predsjednik RH Zoran Milanović, uručit će se Nagrade Grada Dubrovnika ovogodišnjim laureatima.

Dobitnici nagrade Grada Dubrovnika su doktorica Ljiljana Betica Radić, informativni besplatni tjednik Glas Grada i Kvartet Sorkočević koji čine dubrovački glazbenici Đive Franetović Kušelj, Slobodan Begić, Denis Ajduković i Nena Ćorak.

Nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo pripala je kazališnom redatelju Ivici Kunčeviću.

Zbog trenutno važećih epidemioloških mjera i propisanih ograničenja, sjednica se prati uživo na službenoj internetskoj stranici Grada Dubrovnika www.dubrovnik.hr, službenom YouTube kanalu te Facebook stranici, a možete je pratiti i na našem portalu.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, koji je s osobitim zadovoljstvom pozdravio predsjednika RH Zorana Milanovića, zastupnike u Hrvatskom saboru, župana Dobroslavića i župana Varaždinske županije, državnom tajnika Frana Marušića i sve nazočne gradonačelnike i njihove zamjenike, te novog dubrovačkog biskupa msgr. Roka Glasnovića, predstavnike gradova prijatelja, veleposlanike i konzule, načelnike, festanjule, rektora crkve Svetog Vlaha, predstavnike vjerskih zajednica i sve Dubrovkinje i Dubrovčane u Gradu i diljem svijeta, te sve hrvatske branitelje, njihove obitelji i obitelji civilnih žrtava rata. 

- Zadovoljstvo mi je da su naši sugrađani prepoznali naš rad i ponovo nas izabrali. Bez obzira na političke razlike, puno nas više spaja nego razdvaja. Dogovoravamo se, mijenjamo odluke, usvajamo amandmane, bez obzira tko ih predlaže. Postulati Dubrovačke Repubike naše su krajnje nadahnuće. Koliko god se službena Srbija trudila svojatati naše velikane, Držića, Gundulića, poručujemo im da nisu uspjeli 1991., pa neće ni 2022. Nema suradnje s državnim srpskim ustanovama dok traje ovakva njihova politika - poručio je Potrebica. 

- Naši mladi sugrađani, ako nisu naslijedili nekretninu, zbog preskupih kvadrata teško mogu osnovati vlastitu obitelj u ovom gradu. Naši studenti ostaju diljem domovine i izvan nje i tako gubimo buduće mlade obitelji. Zbog prevelikih cijena nekretnina nam nedostaje i radne snage. Održivi razvoj i čuvanje okoliša naš su prioritet. Ako želimo za 100 godina da hrvatski čovjek bude većina na ovom prostoru, moramo djelovati već sada – dodao je.

Uslijedila je prezentacija svih odrađenih i projekata u tijeku, odnosno film 'Od Feste do Feste' kojim su prezentirane aktivnosti i projekti gradske uprave u jednogodišnjem rasponu.

Gradonačelnik Mato Franković pozdravio je sve nazočne, među njima i Dubravku Šuicu i Branka Bačića, te istaknuo da je svaka Festa posebna i veličanstvena. 

- Lijepo se danas zvati Dubrovčaninom i uz moći našeg parca po 1050. put slaviti Festu svetog Vlaha. 'Ti, Sveče naš, svake godine, molili Te ili ne molili Te mi, rastapaš dubrovačko smrznuto srce u Gradu od kamena', zapisao je Ivo Vojnović. Možda se upravo u ovim riječima krije sama srž slavljena Feste. Istovremeno crkvena i svjetovna, Festa rastapa dubrovačko srce, a štovanje svetoga Vlaha naša je snažna tradicijska identifikacijska odrednica, autentično dubrovačka. To je srce u kamenu drevnog grada.

- Festa rastapa dubrovačko srce, a štovanje svetog Vlaha naša je odrednica. Iza nas je druga pandemijska godina, koju smo uspješno prebrodili. Održali smo stabilnost javnih financija i osigurali sredstva za sve socijalne mjere, pomogli gospodarstvenicima. Sva gradska društva su stabilna - rekao je gradonačelnik, te najavio uspješnu turističku 2022. godinu. 

- Nastavljamo služiti nepokolebljivo, časnih srca i plemenitih namjera - zaključio je, čestitajući Dan Grada i Festu svetoga Vlaha. 

Župan Nikola Dobroslavić rekao je da samoodržanje ove tradicije bi bilo dovoljno za pošivanje ovog Grada, da ne spominjemo njegova dostignuća u drugim sferama. 

- Naši stari obvezali su nas na čuvanje baštine. Uvjeren sam da smo uspjeli. Naši preci čuvali su i sačuvali ovo dubrovačko i hrvatsko blago od svih ugroza, zaštitili ga od svakojakih svojatanja. naši branitelji sačuvali su ga od velikosrpske agresije 1991., a mi ga danas moramo ponovo braniti od velikosrpskih posezanja, od onih koji svojataju Dubrovnik i naše velikane, od onih koji nam ponad izvorišta Omble žele izgraditi zračnu luku. Neugodno je i uvredljivo, ali ćemo to prevladati, imamo vladu koja razumije stanje i potrebu hrvatskog juga - rekao je župan te čestitao Dan Grada i Festu svetoga Vlaha. 

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Kornižek istaknula je da nam Festa treba biti izvor pozitivne energije, trenutak kad sami sebi polažemo račune, ali i da život učinimo kvalitetnijim i uspješnijim za građane u cjelini.

- Pratili smo Grad u nekim velikim planovima za budućnost, pratit ćemo ga u izradi Plana upravljanja i buffer zone koji će omogućiti izradu novog GUP-a koji će polaziti od novih premisa i vrijednosti - naglasila je i osvrnula se i na srpsko prisvajanje dubrovačkih velikana za koje je rekla da će Vlada znati na njih odgovoriti. 

Branko Bačić, izaslanik Hrvatskog sabora, čestitao je svima Dan Grada i blagdan zaštitnika.

- Protekle godine nisu bile bez izazova. Čuvamo se od zaraze poput starih Dubrovčana. Posljedica epidemije je pad gospdarskih aktivnosti, a pogotovo na hrvatskom jugu koji je vezan uz turizam. Ali nije zbog toga grad stao - naglasio je. Spomenuo je i zakon o srpskom kulturnom nasljeđu za koji je rekao da se tu ne radi samo u prisvajanju umjetnosti, nego i tuđeg teritorija, ni manje ni više nego Dubrovnika.

- Zadužili smo Vladu da poduzme sve da bi se taj sramotni zakon ukinuo - istaknuo je Bačić.  

Predsjednik RH Zoran Milanović obratio se nazočnima riječima: 

- To je uglavnom i vaš novac, zarađen ovdje. Jasno je da Europa nije centralna vlast nego perspektivna zajednica država, od koje vam želim da uzmete novac. Niti smo svi isti niti asperiram da drugima namećem svoje kulturne vrijednosti. Novac se ne koristi za vlastite probitke. Kad govorimo o kulturi, dotaknut ću se i ovog zadnjeg slučaja, vidim da vas to jako dira. Želim reći nešto svoje. Postoji nešto što se zove kulturna aproprijacija. Ovo što se događa u Beogradu je kulturna aproprijacija ovisničkog, šleperskog tipa. Budimo ponosni što netko to želi, a do toga ne može. Razina poistovjećenja nije nikakva s dubrovačkom književnošću i poviješću. S našim identitetom oni nemaju ništa. Budite hladni, pa čak pomalo i oholi. Naši susjedi mogu s distance u tom uživati, neka na trenutak žive u iluziji da im je to dostupno - poručio je na temu srpskih apetita. 

- Ovo je kriza gdje treba biti odgovoran i prema mentalnom zdravlju i vrijeme je da se privede kraju. Želim vam zdravlje. Svi ste rekli živio sveti Vlaho, pa ću ja za kraj reći Živio i prosperirao hrvatski Dubrovnik - poručio je na kraju Milanović. 

Uslijedila je dodjela nagrada dobitnicima nagrade Grada Dubrovnika: doktorici Ljiljani Betici Radić, informativnom besplatnom tjedniku Glas Grada koju je preuzeo Željko Petrović te Kvartetu Sorkočević koji čine dubrovački glazbenici Đive Franetović Kušelj, Slobodan Begić, Denis Ajduković i Nena Ćorak.

Nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo pripala je kazališnom redatelju Ivici Kunčeviću.

16. lipanj 2024 22:16