StoryEditorOCM
DubrovnikNEŠTO SE RADI

Podnesen optužni prijedlog protiv pravne i odgovorne osobe zbog betonizacije pomorskog dobra ispod Rixosa; novi zakon predviđa kazne od 130 tisuća eura

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
14. lipnja 2023. - 10:06

Na temu devastacije pomorskog dobra ispod Hotela Rixos Premium Dubrovnik, na koju nas je upozorio čitatelj i poslao nam fotografije devastacije, poslali smo upite nadležnim službama koje je u svom odgovoru naznačila Županija. Iz Županije smo, naime, vrlo brzo dobili odgovor da ‘nisu izdavali nikakva odobrenja za ove radove‘ te su nas uputili na druge nadležne institucije.

image

Betonizacija ispod Hotela Rixos Premium Dubrovnik

čitatelj/

Jedna od njih bila je i adresa gradskog komunalnog odjela. Ovo je njihov odgovor:

- U konkretnom slučaju iz Vašeg upita riječ je o devastaciji pomorskog dobra, a za što je nadležna Lučka kapetanija.

Iz Lučke kapetanije nisu smjeli komentirati slučaj bez svog krovnog Ministarstva, od kojeg smo nakon nekoliko dana dobili odgovor u vezi betonizacije obale ispod Hotela Rixos.

image

Betonizacija ispod Hotela Rixos Premium Dubrovnik

čitatelj/

- Temeljem predstavke građana, Odjel inspekcijskih poslova Lučke kapetanije Dubrovnik je 6. lipnja 2023. godine izvršio inspekcijski nadzor dijela pomorskog dobra pod upravljanjem ovlaštenika koncesije - trgovačkog društva „Hotel Libertas“ d.o.o. u  Dubrovniku, kojim je utvrđeno da je predmetno trgovačko društvo koristilo dio pomorskog dobra unutar koncesioniranog područja, kojeg u naravi čini dio č.z. 1877/3 K.O. Dubrovnik, na način da je tijekom mjeseca travnja 2023. godine, bez suglasnosti davatelja koncesije, izgradilo pet kaskadnih platoa od kamenih ploča i betonskih ispuna (fuga), što je u suprotnosti s odredbama Ugovora o koncesiji između davatelja koncesije i ovlaštenika koncesije, odnosno što je izvršeno u suprotnosti s odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te je inspektor Lučke kapetanije Dubrovnik izdao rješenje kojim se koncesionaru zabranilo sve daljnje radove i korištenje predmetnog pomorskog dobra suprotno odredbama važećeg ugovora, obavijestio davatelja koncesije i nadležnu područnu jedinicu Državnog inspektorata te je podnio optužni prijedlog protiv pravne i odgovorne osobe trgovačkog društva nadležnom Vijeću za prekršaje Lučke kapetanije Dubrovnik - odgovorili su iz Ministarstva. Kolike su kazne, hoće li one biti izrečene i na koji način provedene, te hoće li pomorsko dobro biti vraćeno u prvobitno stanje iz odgovora je ostalo nejasno.

image

Betonizacija ispod Hotela Rixos Premium Dubrovnik

čitatelj/

No, investitor ima razloga za zabrinutost - novi Zakon o pomorskom dobru  sprema velike promjene, od inspekcijskih ovlasti za komunalne redare i lučke kapetanije pa do vrtoglavih kazni i rušenja postojećih građevina.

Kako je to rekao za Dnevnik.hr na ovu temu krajem prošle godine Josip Bilaver iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ‘za nezakonitu gradnju, recimo, jednog mula kazna seže i do 130 tisuća eura. Ono što je napravljeno na pomorskom dobru, a nije u prostornim planovima općina i gradova, bit će uklonjeno‘, upozorio je tada.

01. svibanj 2024 12:59