StoryEditorOCM
DubrovnikOsojnik u problemu!

Pa ti uskladi posao i gradske linije: ‘Nekad idem sa susjedima ili jednostavno izađem na put pa stopiram, netko već naiđe‘

Piše Kristina Filičić
17. rujna 2023. - 05:56

Javnim gradskim prijevozom ne može ni na posao ni s posla. A živi u gradu! Zvuči nemoguće, ali jest. Dubrovkinja s Osojnika popodnevnu smjenu jednostavno ne može ‘sastaviti‘ s Libertasovim linijama. Muku muči baš svaki radni dan, jer valja osigurati prijevoz iz i do gradskog naselja 12 kilometara udaljenog od užeg središta grada, gdje radi. Sličnu priču ima i njezina sumještanka:

- Nekad idem sa susjedima ili jednostavno izađem na put pa stopiram, netko već naiđe, ide u Mokošicu, a još bolje ako ide drito u grad. Radim od sedam pa je bus zadnja opcija jer s njime sigurno kasnim na poso, a za vratit se treba čekat‘ uru i po‘ da sjednem u bus za Osojnik.

image

Libertas d.o.o.

Gd/

Sočani, oni koji ovise o gradskom prijevozu, od korone su u ovakvom problemu, a pogledate li prigradski vozni red zapad i liniju 28 Dubrovnik-Osojnik odnosno Mokošica-Osojnik, reklo bi se kako problema nema. Linija kao u priči. Samo da ih je posložiti pa da Sočanima stvarno i koriste.

- Masu se ljudi buni, ako imaš prvi autobus s Osojnika u 6 i 45 ujutro, pa do Mokošice dok uhitiš 1A, u gradu ne možeš bit prije sedam i po‘. Ako još radiš na Babinom kuku pa moraš presjedat na šesticu, kasniš na poso. Nema više onog ‘radničkog autobusa‘ koji je išo u šest ujutro i to do grada, nema ni linije u 9 i po koja je valjala pogotovo starijim Sočanima jer bi pošli do doktora, na pregled ili do banke... Sad je nezgodno, mogu ili u 7 ujutro ili u podne, nema između. To su ukinuli ima dvije godine– kaže nam Salačka pa nastavlja:

- Tajnik Kotara, a i on koristi javni prijevoz, kaže da je pokušavo nešto riješit ali Libertas jednostavno kaže ‘imate dovoljno linija‘. Znam, kukaju svi, i oni s Bosanke, i oni koji koriste peticu jer im je malo linija. Razumijem, ali mi smo u problemu i to traje.

Libertasovom linijom 28. voze se i mještani Pobrežja i Petrovog sela. U sva tri gradska naselja je, prema zadnjem popisu stanovništva, 530 stanovnika. Pa neka 10 posto ovisi o javnom prijevozu. Na Osojniku je 50-ak mališana što u vrtiću, što školaraca nižih razreda u tamošnjoj Područnoj školi. Srednjoškolaca je dvadesetak. Roditelji nemaju pritužbi na prijevoz školaraca u mokošku školu jer dolaze na vrijeme pred školu, a srednjoškolci moraju presjedati u Mokošici.

- Pokušavali smo čak da se vrati linija u 14.30 iz grada i da ona linija navečer, što bi bilo super za srednjoškolce, ide s Pila u 20.10 kao što je prije bilo, a ne u 20. 50 sati iz Mokošice, ali očito nema sluha – kaže nam sugovornica koja svaki dan mora smišljati kako će na posao i vratiti se kući.

- Para da ođe niko ne radi, niti itko ide na kupanje ljeti, niti srednjoškolci rade preko ljeta. Pa ta djeca ne mogu ostat popit kavu u gradu, pojest sladoled – kaže Salačka. Prije korone bila je direktna linija s Osojnika do grada koja je odgovarala i zaposlenima i srednjoškolcima. Bilo je jednostavnije i brže. Sada sve linije idu iz Mokošice.

- Srednjoškolaca bude pun autobus, ustvari kombi. Prekjučer na liniji koja ide u tri popodne iz naselja mislili smo da će nas pola ostat na stanici, što školaraca, što nas radnika.

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Osojnik Mario Čoro koji ‘nije korisnik usluge javnog gradskog prijevoza pa ne može komentirati raspored linija‘, kaže kako ‘MO nije zaprimio nikakav zahtjev da linije Libertasa ne odgovaraju‘.

- Molim sugrađane da nam se obrate sa zahtjevom a mi ćemo onda pokušati dogovoriti te linije u suradnji s Libertasom. Lani smo imali zahtjev od roditelja koji su molili da se dvije linije pomaknu 15-ak minuta, u suradnji s Libertasom smo uspjeli dogovorit izmjene te dvije linije.

Prema voznom redu sočanska linija 28. radnim danom Osojnik s Mokošicom povezuje devet puta s tim da kroz jutro, između 7.20 sati i 12. 20 veze nema. Zadnji bus iz Mokošice za Osojnik je u 20. 50 sati. Čudno, ali je tako, subotom i za vrijeme školskih praznika, tek su dvije linije na raspolaganju. S Osojnika možeš u 6 ujutro, a zadnji bus za povratak je u 15 sati i veži ga tu. Treba li spominjati da linija ne prometuje nedjeljom i blagdanom.

Gradsku tvrtku Libertas pitali smo razmatraju li opciju ili povećanja broja linija ili usklađivanja postojećih s radnim obvezama Sočana. Zanimalo nas je i zašto nedjeljom nema nijedna linija, zašto je subotom zadnja povezanost Osojnika s gradom u 15 sati popodne pa mladi Sočani vikendom ne mogu učiniti ni jedan večernji đir Stradunom?

- Uzevši u obzir sveobuhvatnost Vašeg upita, željeni rok nije moguće ispoštovati, no na vaš upit odgovorit ćemo u za to predviđenom roku – kažu iz prijevoznika Libertas.

Čim odgovore, u za to predviđenom roku, mi ćemo odgovore i objaviti.

03. svibanj 2024 07:01