StoryEditorOCM
DubrovnikLjeto može početi

Foto: Održan je prvi ovogodišnji koncert u crkvi sv. Nikole na Lopudu

Piše DV
4. lipnja 2023. - 10:49

Pjevač, tekstopisac, pijanist i dirigent iz New Yorka Ian Philip Miller darovao je Lopuđanima i njihovim gostima koncert klasičnih kompozicija i oduševio publiku svojim instrumentalnim i vokalnim izvedbama.

A sve je počelo 2009. godine nizom sretnih događaja arhitekti Steven Harris i dizajner Lucien Rees Roberts, vlasnici nagrađivanog njujorškog studija, krenuli u obnovu iznimnog lopudskog imanja iz 15. stoljeća namjera im je bila održati jednostavne i izvorne oblike, kao da je kuća oduvijek bila tamo, netaknuta u svojoj autentičnoj ljepoti.

image
Ponta Lopud Festival/

Rezultat pažljive restauracije i osobitog poštovanja prema prirodnom i kulturnom nasljeđu inspirativno je mjesto koje zrači neizmjernom elegancijom, a sada je stavljeno upravo u onakav kontekst kakav i zaslužuje, postalo je umjetničko utočište kreativnim pojedincima svih grana umjetnosti. 

Lopud Artist Retreat  (Rezidencija za umjetnike) mjesto je na kojem se kreativni ljudi u tišini i ljepoti mogu usredotočiti na svoj rad, a pozvani gosti kreću se od pisaca, redatelja, producenata, glazbenika, skladatelja, slikara, kipara i umjetnika u vizualnim umjetnostima. Na svaku rezidenciju pozivaju se po četiri umjetnika, a ona se održava dvaput godišnje, u proljeće i jesen. U nadahnjujući atmosferi umjetnici provode četiri tjedna.

Budući da nas uskoro očekuje i treće izdanje Ponta Lopuda, koji za svoj cilj isto tako ima ponuditi inspirativno stvaralačko okruženje umjetnicima, ova je priča divno je zaokružena.

image
Ponta Lopud Festival/

“Uzbuđeni smo što surađujemo s Ponta Lopud Festivalom, i što svakom bivšem polazniku radionice Ponta Lopuda možemo omogućiti da u nadahnjujućem okruženju, miru i tišini neometano stvara“ rekao je Lucien Rees Roberts, osnivač Rezidencije za umjetnike Zaklade Lopud.

Ovo je prva godina Zaklade Lopud, stvorene kako bi zaštitila dio otoka, a inspirirane mnogim kreativnim pojedincima iz svih područja umjetnosti koji su tijekom godina boravili na Lopudu i koji su primijetili značajan utjecaj ljepote i tišine otoka na njihov kreativni proces.

Gost Rezidencije za umjetnike na Lopudu ovog proljeća je Ian Philip Miller, pjevač, tekstopisac, pijanist i dirigent iz New Yorka. Svestrani glazbenik, diplomirao je glazbu na Sveučilištu Yale, a predaje na The Juilliard School. Također je glazbeni direktor AHRC-ovog “Our Broadway” – glazbenog programa za odrasle s intelektualnim i razvojnim poteškoćama koji žive u New Yorku. Kao tekstopisac, Ian je odabran za Johnny Mercer Songwriters Project 2020., a njegov EP originalnih pjesama pod nazivom In Between dostupan je za streaming i preuzimanje na svim platformama.

image
Ponta Lopud Festival/

Kao poklon otoku Ian Miller je u subotu, u crkvi sv. Nikole na Lopudu održao “An Evening of Songs”, koncert klasičnih kompozicija poznatih skladatelja poput Debussyja, Gershwina, Liszta, Ravela, ali i vlastitih kompozicija i na najljepši način zahvalio na vrijednim i nezamjenjivim danima umjetničke kontemplacije.

Upravo takvi trenuci inspiracije pretočene u izvedbu uživo u samoj su srži onoga što je cilj Zaklade Lopud, a s nestrpljenjem očekujemo sve ono što ćemo doživjeti od umjetnika nadahnutih lopudskom prirodom i kulturom. 

23. rujan 2023 18:56