StoryEditorOCM
DubrovnikOSTALO JE SAMO ZGARIŠTE

Obišli smo obitelj u Šumetu čiju je ljupku kućicu za vikend progutala buktinja: ‘Sve se dogodilo iznenada...‘ Evo kako možete pomoći!

Piše Ahmet Kalajdžić
25. ožujka 2024. - 18:02

O požaru krovišta koji je na predjelu Šumeta izbio jučer kasno poslijepodne, bolje rečeno u predvečerje oko 18 sati novinari su šturo doznali tek kako je dojava o požaru zaprimljena u 18,15 sati te da su na požar stigla 3 vatrogasna vozila s ukupno sedam vatrogasaca. Požar je lokaliziran u 18,45 sati nakon čega se pristupilo sanaciji požarišta. Srećom, vatra se nije proširila na okolne kuće, ali je vatra malo kojeg stanovnika Šumeta, kako su nam rekli sami mještani, ostavila "onkraj srca". Jer, riječ je o požaru objekta kojeg su nedavno obnovili mladi ljudi, njihovi sumještani i roditelji dvoje male djece mlađe od pet godina, kako bi zapuštenoj djedovini vratili potamnjeli stari sjaj i tako mu udahnuli novi život.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Nepunih pola dana nakon nesreće, danas prijepodne posjetili smo požarište o kojem smo pronašli i zabilješku na društvenim mrežama. Na Facebook grupi "Dubrovnik nekad i sad" zapisano je kako je u požaru objekta površine 24 četvorna metra uslijed još "nepoznatog uzroka izgorio i stari crijep" uskladišten unutar objekta, da je izgorjelo i 35 "kvadrata" novog krova, nova vrtna garnitura, dio građevinskog materijala, građevinski strojevi... Post završava s navođenjem kontakt-telefona obitelji koja poziva, skoro vapi pomoć:

- Ima li tko građe i crijepa da postavimo novi krov? Bit će nam potrebna i pomoć napraviti novi.

image

Kristina Tkalac na zgarištu

Tonći Plazibat/Cropix

U "zavučenom" sjeveroistočnom i jednom od najudaljenijih dijelova Šumeta, kraj zgarišta kuće zatekli smo Kristinu Tkalac, suprugu vlasnika. Još pod dojmom požara koji je iznenada buknuo i nemale pretrpljene štete, s nevjericom promatra zgarište. Uočavamo i savinute čelične profile koje je vrelina požara uvila kao da su tanke šipke od gradela:

- Ovo je suprugova djedovina kojoj je i krov bio pred urušavanjem te smo odlučili potpuno je urediti i postaviti novi krov tako da svemu vratimo stari sjaj i da izgleda dostojanstveno, a potom da kućicu uredno održavamo. Taj pomoćni objekt ima i kućni broj, ali prije nismo bili u financijskoj situaciji obnoviti ga te smo s obnovom tek nedavno krenuli. Radove smo dovršili prije nepuna dva mjeseca i nakon promjene krovišta planirali smo kućicu privesti korisnoj svrsi. Dotad bi nam služila kao ostava i pomoćni objekt - priča nam Kristina i kao da samu sebe pita, govori:

- Tko zna što je bio uzrok požara? Požar me zatekao u kuhinji, a vatru sam vidjela tek kad je požar već bio u onoj "aktivnoj fazi", kad se rasplamsao i kad je plamen već probio kroz prozor i krov. U kući su bila i djeca te stara i bolesna suprugova majka, ali srećom nitko nije ozlijeđen i to je najvažnije - priča nam Kristina.

image
Tonći Plazibat/Cropix

U kući nismo zatekli Kristinina supruga Maria jer je otišao u grad, točnije u Villa Palmu zbog zapisnika o požaru. Kristina ističe da je uz crjepove, građevinske strojeve i materijal u kućici bilo benzina i razrjeđivača, da je struja bila već provedena:

- Međutim, ništa nije bilo uključeno! I točno je kako su munje sinoć puno bljeskale, ali se grom nije čuo. Tek kasnije, kad se požar raširio, čuli smo zvuke buke uslijed padanja i lomljave stvari koje su gorjele. No, vatrogasci su stigli relativno brzo, za samo desetak minuta, ali je i to bilo nedovoljno brzo da se spasi imovina u kućici.

image

Susjeda Anđa Tomašević

Tonći Plazibat/Cropix

Od susjeda smo doznali kako supružnici Tkalac žive u Ozlju i da već neko vrijeme planiraju preseliti na jug domovine, tempiravši to na završetak obnove i uređenje objekta. No, požar je iznova odgodio selidbu Kristine koja je inženjer građevinarstva i njezina supruga, inženjera mehatronike, što je u industriji tražena specijalizacija koja povezuje strojarstvo, elektroniku i računarstvo. Susjeda Anđa Tomašević (88) priča nam kako nije ni znala što se događa:

- Samo sam dim osjetila, a kad sa izašla pred kuću, potom sam vidjela i plamen!- priča starica, dok se njezin neput iz susjedne kuće Dražen Tomašević, inače umirovljeni pitur prisjeća:

- Sve se dogodilo iznenada, oko 6 sati popodne. Susjedi su skočili, gorio je pomoćni objekt, košara nešto veća od 20 kvadrata, ali srećom nema žrtava!

image
Tonći Plazibat/Cropix

Kristina pokazuje nagorjele grede krovne konstrukcije: kupili su ih još prije sedam godina i čuvali do početka obnove i ugradnje u novo krovište:

- U staroj je kućici sve je stajalo; i struja i brojne stvari već dulje vrijeme. Teška je situacija, voljeli bi sve ponovno vratiti da izgleda kako smo i obnovili, da ne ostane ovako. Osjećam ose tužno, a još tužnije kad znamo da je u ovoj kući odrastao i branitelj koji je tijekom Domovinskog rata,10.studenog 1991. poginuo na Srđu. Svekrva se nikad nije oporavila od te tragedije, a mi smo kućicu i stoga željeli obnoviti i dati mu sjaj kakav zaslužuje.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Kao slikoviti, indikativni prizor uočavamo kako grade stoje podno u dvorištu probeharale voćke. Asocijacija je više no rječita. Jednako tako, valja se nadati kako će i naši sugrađani, posebno mještani Šumeta te obližnje Knežice i Gornjeg Brgata, ali i svi koji su to u mogućnosti, priskočiti u pomoć oštećenoj obitelji Tkalac. Jer, obitelj Tkalac to zaslužuje, tim više što se otac obitelji planira uskoro vratiti na pradjedovsko imanje.

image
Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix
image
Tonći Plazibat/Cropix
24. travanj 2024 02:20