StoryEditorOCM
DubrovnikDOMAĆE DELICIJE

Obišli smo Mediteranski sajam u hotelu Rixos, provjerili što se sve nudi i po kojim cijenama

Piše Ahmet Kalajdžić
13. ožujka 2024. - 15:44

I ove godine Dubrovnik je domaćin "Mediteranskog sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva", a hotel "Rixos Premium" ugostio je brojne OPG-ove i renomirane proizvođače zdrave hrane i ljekovitog bilja. Već na otvorenju, brojne su posjetitelje u kongresnoj dvorani dočekali proizvođači iz cijele Hrvatske: od Istre i Međimurja do Slavonije i Dalmacije, očarali su ih zanosni mirisi svih vrsta suhomesnatih proizvoda, ljekobilja, povrća i voća. Upravo smo prvi dan iskoristili za obilazak brojnih štandova kako bi, kratko po otvorenju razgovarali s izlagačima i tako doznali kako su neki tu redovito od početka sajma, dok su neki tu po prvi put i ne kriju zadovoljstvo prvim dojmovima, ali ni nemala očekivanja od dolaska na dubrovački sajam.

image

Sanja Bodjirkovic

Tonci Plazibat/Cropix

Iz Borova je stigao OPG Bođirković a simpatična Sanja priča kako je dolazila dok je sajam još bio u "Tireni":- Uvijek volim doći a Dubrovčani vole naše proizvode. Sirovine s s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije jer je naša proizvodnja nedovoljna da zadovoljimo potražnju, ali smo duže od 40 godina očuvali stečeni ugled. Mesnice imamo širom Slavonije te Zagrebu i Velikoj Gorici, a cijene su prihvatljive: pečenica je 21 €/kg, domaće svinjske kobasice 15 a juneće 19-23 €/kg, prodimljene kobasice za peći su 8, slanina 14, a čvarci 15 €/kg. Prodajemo Čvarke jednako dobro prodajemo širom Dalmacije, a od kobasica uglavnom najviše vole blaže, a manje ljuto.

image

Zora Dzeric.

Tonci Plazibat/Cropix

Za susjednim štandom je Ličanka Zora Đerić koja je već šesti put iz Bunića na sjevernom obodu Krbavskog polja stigla na sajam. Donijela je pet vrsta meda i kaže da Dubrovčani najviše traži medun, odnosno hrastov med koji se još zove medna rosa i medljikovac:- Traže i amorfu što je med istoimene grmolike biljke s znatno više cvjetnog praha i djeluje umirujuće. Cijene su 10-14 € za kilogram odnosno teglu meda- kaže, dok Marina Bobovečki iz Krapine, s čijeg štanda miruišu domaće jabuke (samo 1 €/kg), dodaje:

image

.Marina Bobovecki.

Tonci Plazibat/Cropix

-Nudimo vlastite eko-proizvode od osnovne sirovine do finalnog proizvoda. Ovdje nam je lijepo i sve uspješno prodajemo već cijelo desetljeće: i sokove, voćna vina, sušeno voće. Imamo svoju eko-punionu i sušaru, sve je naše. Najviše se traži bazga, višnja, jabuka, a sušeno voće je dodatak za kompote, čaj i jogurte. Pozivam sve Dubrovčane da dođu na naše predivne zelene brege, da osjete divnu hranu i pića.

image

Emica Ivkovic

Tonci Plazibat/Cropix

Emica Ivković iz Nove Gradiške je donijela skoro 40 vrsta raznih kolača:- To su salenjaci, paprenjaci, medenjaci, mađarice, rolade, išleri, slavonske ruže... Uglavnom dođemo puni a vratimo se prazni. Proizvodim ih već 15 godina, ima troje zaposlenih i obilazimo sajmove širom Hrvatske. Zapravo sam krenula od ovog sajma i tu smo redovito od 2009.godine uz pauzu samo jedne godine zbog korone. Volim doći i uvijek me posjete poznati kupci koji idu na sigurno i znaju što kupiti.

image

 Kristina Kovac

Tonci Plazibat/Cropix

Na štandu OPG Kovač Maravić "Aurora" iz Fužina u Gorskom kotaru veseli Primorci su došli prvi put predstaviti svoje proizvode i nadaju se najboljem. Kristina Kovač priča:- Ako prodaja bude dobra, vidimo se i 2025. godine. Pozvali su nas i lani, ali se nismo stigli spremiti. Sve je naša proizvodnja: pravimo kremice bez konzervansa, prirodne sokove i sirupe bez konzervansa, meleme i bezalkoholne tinkture, a po Gorskom kotaru i Lici bilje beremo sami. Kupci se sve više okreću prirodi i širom Hrvatske potražnja raste, a radimo i s zemljama EU gdje šaljemo poštom. Očekujem kako će se ovdje najviše tražiti prirodni sokovi za školarce i djecu iz vrtića za podizanje imuniteta zbog prehlade, a žene uvijek traže kremice koje ovdje mogu i testirati.

image

Gianfranco Crepladi i Jasminka Hodzic.

Tonci Plazibat/Cropix

Zatičemo i poznatog Istrijana- proizvođača sireva Gianfranca Crepaldia iz Pule koji je pohodio i sajam sv.Vlaha. I ovaj put, na sajmu je uz njega Jasminka Hodžić iz Ploča koja mu je prvi put pomagala još dok je bila studentica ekonomije i marketinga. Kroz smijeh priča:- Diplomirala sam i ovo mi je najbolja praksa za marketing. Ništa mi nije teško jer je zanimljivo, sirevi su već dosta poznati, a kvaliteta cijenjena. Ovaj put smo ograničili ponudu na najtraženije proizvode a to su parmezan koji je odležao tri godine (26 €/kg) i onaj star pet godina (40 €/kg), tu je i sardinski pecorino sir (28 €) i talijanska riža (6 €), a najveći kupci su ponovno ovdašnji ugostitelji.

image

.

Tonci Plazibat/Cropix

Nedaleko neratvansko-istarske kombinacije nudi se poljički soparnik spravljen sinoć, a tako će svjež u ponudi biti tijekom cijelog sajma. Svaka velika "plahta" soparnika ima 56 rombova- feta te s police brzo nestaju, a posjetitelji ga jedu odmah tu ili spremaju za doma. S eko proizvodima od buče, pira i heljde uz njih je eko-proizvođač Andreja Petrović iz Varaždina koja kaže:

image

 Andrea Petrovic

Tonci Plazibat/Cropix

-S naših 12 hektara zemlje imamo skoro 30 proizvoda, od buče ulje, namaze i sjemenke, mješavine griza i brašna za kruhove i kolače... Buča, heljda i pir su u plodoredu, a meljemo ih kamenim pločama u našem mlin. Tu smo već četvrti put, a kako je Varaždinska županija suorganizator sajma, častili su nas i desetak izlagača iz naše županije. Lijepo smo dočekani i očekujemo da sve prodamo iako je u Dalmaciji bučino ulje slabo poznato. Moramo vas naviknuti na njega, cijena je slična kao i maslinovo ulje, a bučino posebno protuupalno pomaže kao i za prostatu te crijeva i mokraćovode.

image

 Ana Cerjak i Mario Skaric.

Tonci Plazibat/Cropix

Iz Čiste Velike kod Šibenika stiglu su Zagrepčanka Ana Cerijak i Šibenčanin Mario Škarić s brojnim proizvodima od mjendula. Mario priča kako se odlučio za bademe i masline, a ne kao većina za masline i vino:- Ovdje smo prvi put i donijeli smo ovogodišnje prerađevine uz dodatak čilija, ruzmarina, dalmatinaskih začina i slično. Imamo desetak vrsta dimljenih i ušećerenih te badema u bijeloj ili tamnoj čokoladi, s cimetom, kokosom, tartufima, slane i pržene, s raznim začinima kao i bademovo brašno te ulje kojeg najviše traže trudnice za svoju i njegu beba. Važno nam je probiti led i spoznati što ljudi ovdje najviše traže.

image

DubrovIvica Pericanec

Tonci Plazibat/Cropix

Ivica Perečinec došao je iz Lazine Čičke. Priča kako je obitelj iz Pešte doselila prije dva stoljeća u Turopolje kod Velike Gorice i tamo se udomaćila:- Došli smo s raznom tjesteninom od jaja prepelice s naše farme. Prepeličja jaja su već 18 godina glavni proizvod a tjestenina nusproizvod, uz manje prekide dolazimo već 12 godina a osnovna prednost ove tjestenine jest da su ta jaja puno zdravija i bogatija proteinima i mineralima. Cijena pakiranja od pola kilograma tjestenine je 3- 3,50 €.

image

Ivan Sulog.

Tonci Plazibat/Cropix

Na kraju,m razgovarali smo i s Ivanom Šulogom iz Donje Bistre kod Zaprešića koji već 25 godina uzgaja egzotično voće i povrće. Na sajam je donio peruanske jagode, kivano, pizais, plavi krumpir te crnu, žutu i bijelu mrkvu:- Egzotične vrste su se aklimatizirale na naše podneblje, a klimatske promjene mi idu na ruku i uzgoj je svake godine lakši. Peti put sam ovdje, a ljudi kupuju uglavnom po dva komada od svega. I vrlo brzo se vraćaju, traže još! Sredinom rujna na našoj njivi radimo festival indijanskih banana uz koncerte, modne revije i mađioničare, a želimo organizirati autobus za goste iz Dubrovnika, a ovdje od banana nudim i pivo, rakiju, liker, smrznutu pulpu, pekmeze pa čak i ajvar od banane!

Cijene za svačije nepce

Obilazak štandova daje uvid u šarolike cijene. Najveće razlike su za suhomesnate proizvode te oni koji žele te proizvode iz Vinkovaca moraju izdvojiti za pečenicu, buđolu, slavonsku slaninu i šunku po 20 €/kg, plećka je 16, koljenica 10 € a kulen 40 te kulenova seka 30 €, dok je goveđa pečenica 28 €. Goran Jančo koji se reklamira kao vlasnik najbolljeg hrvatskpog OPG za 2015. godinu prodaje dimljene kobasice za 12, a kulenovu seku za 30 te kulen 40 €/kg, suhu slaninu, suhi vrat i pečenicu po 20 €/kg, buncek 8, suha rebra 5 te šunku za 12-15 €/kg.

Skuplji su dalmatinski proizvodi te tako šibenski pršut zapada 60 €, a kulen 50, dok su mediteranska i ljuta dalmatinska kobasica 28 €/kg, a komdići pršuta 12 € i panceta 21-28 €. Drniške kobasice su 20, kulenova seka 40, salama 30 a sir iz mišine 40 €/kg, dok su kockice pršuta po 12 € a buđola 30 €, dok pršut u komadu po kilogramu zapada 20 €.

Ljubitelji paških sireva trebaju izdvojiti 20 € komad težine 45-60 grama, dok su cijene dalmatinskog meda od kadulje 13 €/kg te 15 €/kg za vrijesak i 9 €/kg za cvjetni med.

image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.X

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

 Marina Bobovecki

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
image

.

Tonci Plazibat/Cropix
30. travanj 2024 15:52