I ove godine Dubrovnik je domaćin "Mediteranskog sajma zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva", a hotel "Rixos Premium" ugostio je brojne OPG-ove i renomirane proizvođače zdrave hrane i ljekovitog bilja. Već na otvorenju, brojne su posjetitelje u kongresnoj dvorani dočekali proizvođači iz cijele Hrvatske: od Istre i Međimurja do Slavonije i Dalmacije, očarali su ih zanosni mirisi svih vrsta suhomesnatih proizvoda, ljekobilja, povrća i voća. Upravo smo prvi dan iskoristili za obilazak brojnih štandova kako bi, kratko po otvorenju razgovarali s izlagačima i tako doznali kako su neki tu redovito od početka sajma, dok su neki tu po prvi put i ne kriju zadovoljstvo prvim dojmovima, ali ni nemala očekivanja od dolaska na dubrovački sajam.
Iz Borova je stigao OPG Bođirković a simpatična Sanja priča kako je dolazila dok je sajam još bio u "Tireni":- Uvijek volim doći a Dubrovčani vole naše proizvode. Sirovine s s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije jer je naša proizvodnja nedovoljna da zadovoljimo potražnju, ali smo duže od 40 godina očuvali stečeni ugled. Mesnice imamo širom Slavonije te Zagrebu i Velikoj Gorici, a cijene su prihvatljive: pečenica je 21 €/kg, domaće svinjske kobasice 15 a juneće 19-23 €/kg, prodimljene kobasice za peći su 8, slanina 14, a čvarci 15 €/kg. Prodajemo Čvarke jednako dobro prodajemo širom Dalmacije, a od kobasica uglavnom najviše vole blaže, a manje ljuto.
Za susjednim štandom je Ličanka Zora Đerić koja je već šesti put iz Bunića na sjevernom obodu Krbavskog polja stigla na sajam. Donijela je pet vrsta meda i kaže da Dubrovčani najviše traži medun, odnosno hrastov med koji se još zove medna rosa i medljikovac:- Traže i amorfu što je med istoimene grmolike biljke s znatno više cvjetnog praha i djeluje umirujuće. Cijene su 10-14 € za kilogram odnosno teglu meda- kaže, dok Marina Bobovečki iz Krapine, s čijeg štanda miruišu domaće jabuke (samo 1 €/kg), dodaje:
-Nudimo vlastite eko-proizvode od osnovne sirovine do finalnog proizvoda. Ovdje nam je lijepo i sve uspješno prodajemo već cijelo desetljeće: i sokove, voćna vina, sušeno voće. Imamo svoju eko-punionu i sušaru, sve je naše. Najviše se traži bazga, višnja, jabuka, a sušeno voće je dodatak za kompote, čaj i jogurte. Pozivam sve Dubrovčane da dođu na naše predivne zelene brege, da osjete divnu hranu i pića.
Emica Ivković iz Nove Gradiške je donijela skoro 40 vrsta raznih kolača:- To su salenjaci, paprenjaci, medenjaci, mađarice, rolade, išleri, slavonske ruže... Uglavnom dođemo puni a vratimo se prazni. Proizvodim ih već 15 godina, ima troje zaposlenih i obilazimo sajmove širom Hrvatske. Zapravo sam krenula od ovog sajma i tu smo redovito od 2009.godine uz pauzu samo jedne godine zbog korone. Volim doći i uvijek me posjete poznati kupci koji idu na sigurno i znaju što kupiti.
Na štandu OPG Kovač Maravić "Aurora" iz Fužina u Gorskom kotaru veseli Primorci su došli prvi put predstaviti svoje proizvode i nadaju se najboljem. Kristina Kovač priča:- Ako prodaja bude dobra, vidimo se i 2025. godine. Pozvali su nas i lani, ali se nismo stigli spremiti. Sve je naša proizvodnja: pravimo kremice bez konzervansa, prirodne sokove i sirupe bez konzervansa, meleme i bezalkoholne tinkture, a po Gorskom kotaru i Lici bilje beremo sami. Kupci se sve više okreću prirodi i širom Hrvatske potražnja raste, a radimo i s zemljama EU gdje šaljemo poštom. Očekujem kako će se ovdje najviše tražiti prirodni sokovi za školarce i djecu iz vrtića za podizanje imuniteta zbog prehlade, a žene uvijek traže kremice koje ovdje mogu i testirati.
Zatičemo i poznatog Istrijana- proizvođača sireva Gianfranca Crepaldia iz Pule koji je pohodio i sajam sv.Vlaha. I ovaj put, na sajmu je uz njega Jasminka Hodžić iz Ploča koja mu je prvi put pomagala još dok je bila studentica ekonomije i marketinga. Kroz smijeh priča:- Diplomirala sam i ovo mi je najbolja praksa za marketing. Ništa mi nije teško jer je zanimljivo, sirevi su već dosta poznati, a kvaliteta cijenjena. Ovaj put smo ograničili ponudu na najtraženije proizvode a to su parmezan koji je odležao tri godine (26 €/kg) i onaj star pet godina (40 €/kg), tu je i sardinski pecorino sir (28 €) i talijanska riža (6 €), a najveći kupci su ponovno ovdašnji ugostitelji.
Nedaleko neratvansko-istarske kombinacije nudi se poljički soparnik spravljen sinoć, a tako će svjež u ponudi biti tijekom cijelog sajma. Svaka velika "plahta" soparnika ima 56 rombova- feta te s police brzo nestaju, a posjetitelji ga jedu odmah tu ili spremaju za doma. S eko proizvodima od buče, pira i heljde uz njih je eko-proizvođač Andreja Petrović iz Varaždina koja kaže:
-S naših 12 hektara zemlje imamo skoro 30 proizvoda, od buče ulje, namaze i sjemenke, mješavine griza i brašna za kruhove i kolače... Buča, heljda i pir su u plodoredu, a meljemo ih kamenim pločama u našem mlin. Tu smo već četvrti put, a kako je Varaždinska županija suorganizator sajma, častili su nas i desetak izlagača iz naše županije. Lijepo smo dočekani i očekujemo da sve prodamo iako je u Dalmaciji bučino ulje slabo poznato. Moramo vas naviknuti na njega, cijena je slična kao i maslinovo ulje, a bučino posebno protuupalno pomaže kao i za prostatu te crijeva i mokraćovode.
Iz Čiste Velike kod Šibenika stiglu su Zagrepčanka Ana Cerijak i Šibenčanin Mario Škarić s brojnim proizvodima od mjendula. Mario priča kako se odlučio za bademe i masline, a ne kao većina za masline i vino:- Ovdje smo prvi put i donijeli smo ovogodišnje prerađevine uz dodatak čilija, ruzmarina, dalmatinaskih začina i slično. Imamo desetak vrsta dimljenih i ušećerenih te badema u bijeloj ili tamnoj čokoladi, s cimetom, kokosom, tartufima, slane i pržene, s raznim začinima kao i bademovo brašno te ulje kojeg najviše traže trudnice za svoju i njegu beba. Važno nam je probiti led i spoznati što ljudi ovdje najviše traže.
Ivica Perečinec došao je iz Lazine Čičke. Priča kako je obitelj iz Pešte doselila prije dva stoljeća u Turopolje kod Velike Gorice i tamo se udomaćila:- Došli smo s raznom tjesteninom od jaja prepelice s naše farme. Prepeličja jaja su već 18 godina glavni proizvod a tjestenina nusproizvod, uz manje prekide dolazimo već 12 godina a osnovna prednost ove tjestenine jest da su ta jaja puno zdravija i bogatija proteinima i mineralima. Cijena pakiranja od pola kilograma tjestenine je 3- 3,50 €.
Na kraju,m razgovarali smo i s Ivanom Šulogom iz Donje Bistre kod Zaprešića koji već 25 godina uzgaja egzotično voće i povrće. Na sajam je donio peruanske jagode, kivano, pizais, plavi krumpir te crnu, žutu i bijelu mrkvu:- Egzotične vrste su se aklimatizirale na naše podneblje, a klimatske promjene mi idu na ruku i uzgoj je svake godine lakši. Peti put sam ovdje, a ljudi kupuju uglavnom po dva komada od svega. I vrlo brzo se vraćaju, traže još! Sredinom rujna na našoj njivi radimo festival indijanskih banana uz koncerte, modne revije i mađioničare, a želimo organizirati autobus za goste iz Dubrovnika, a ovdje od banana nudim i pivo, rakiju, liker, smrznutu pulpu, pekmeze pa čak i ajvar od banane!