StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI KONOBARI O NAPOJNICAMA

Nije puno, ali veseli: ‘Gosti nemaju zmiju u špagu, ‘zaokružuju‘ račun, ostane nešto i na nas, ali...‘

Piše Ahmet Kalajdžić
15. kolovoza 2023. - 07:32

”Nije puno, ali koliki god da je, ugostitelje veseli jer to pokazuje da nas cijene, da nismo nevidljivi nego da im nešto značimo”; ”Puno nam znači, a u dobroj sezoni je to i više od plaće”; ”Promjena valute se na goste, zapravo, nije odrazila: tko je ostavljao bakšiš, ostavlja i dalje”- komentari su većine dubrovačkih konobara na upit daju li im gosti bakšiš i u kojem iznosu.

Ako je suditi po izjavama konobara iz dubrovačkih kafića u poslovnom dijelu grada, Dubrovčani su darežljivi. Većina ih, kažu nam, nema ”zmiju u džepu”, nego da doista cijene trud konobara i ostave manču. Istina, iznosi nisu kao što su na Zapadu gdje je nepisano pravilo da se konobaru plaća minimalno 10 posto visine računa, naši su sugovornici mahom zadovoljni.

Muamer Sabljić kaže kako je dosad konobario u Mostaru, a ovo mu je prva sezona konobarenja u Dubrovniku:

- Dobra je sezona, zadovoljan sam odnosom s gostima i kolegama. Realno, gosti većinom daju manču, ali je ovdje visina bakšiša oko 3 posto visine računa. Ipak, u Mostaru, gdje sam dosad radio kao konobar, visina bakšiša u odnosu na račun je bila veća - veli Sabljić.

image

Kafiće je nemoguće zamisliti bez konobara

Ahmet Kalajdžić/

Već nekoliko godina kao konobar radi i Dejan Draganić i nije mu teško:

- Jest da se susrećemo sa svakakvim gostima, bude velikodušnih, ali i onih koje nazivamo ”cjepidlake”. Ipak, dojam je kako ove sezone manje od polovice gostiju ostavlja manču, većinom od 50 centi do eura - govori Dejan.

Viktoriji Matić nije problem ni opseg ni zahtjevnost posla:

- Mislim da bi valjalo kad bi i kod nas gosti ostavljali napojnicu od barem 10 posto iznosa računa, ali su naši ljudi takvi da bi se bunili protiv svake obveze pa bi se ponovno sve vratilo na staro. Ali, naši su gosti fenomenalni iako ima i izuzetaka koje bih najradije ”bacila preko arle”. Svakako, ovisno o situaciji i narudžbi, gosti ostavljaju od 30 centi za espresso, a za veće narudžbe i do 10 eura! - otkriva Viktorija. Kolegica Marina Biočić je došla iz Makarske:

- Bakšiša ima i bolje je nego lani kad sam radila na sladoledu, a ne kao konobar. Možda je to zato što se ljudi još ne razumiju u eure i ne znaju koliko stvarno ostavljaju. Maksimalni iznos manče je 70 eura po smjeni u kojoj sam s još dvoje kolega - ističe Makaranka.

Konobarica Barbara Bender u poslu je već 14 godina, počela je sezonski, nakon završetka srednje škole:

- Završila sam smjer HTT-a, ali sam ”skrenula” u konobare. Prilično sam zadovoljna odnosom gostiju prema meni kao konobaru, i napojnicom. Izgleda mi da je ona u postotcima u odnosu na račun sad veća u eurima nego kad su bile kune. Gosti sad nekako više i lakše „zaokružuju” račun kad ga plaćaju.

image

Barbara Bender

Ahmet Kalajdžić/
image

Dejan Draganić

Ahmet Kalajdžić/
image

Marina Biočić

Ahmet Kalajdžić/
image

Mumamer Sabljić

Ahmet Kalajdžić/
image

Viktorija Matić

Ahmet Kalajdžić/

 

Tako je govorio gospar Ivo Rudenjak

Još u ožujku 2013. godine renomirani nam je dubrovački ugostitelj Ivo Rudenjak progovorio o manči:

- Ne vidim nikakav problem ako bakšiš ide odmah konobaru u đep. Važno je da se gostu izda račun, da ga plati a potom mi porez. U blagajni i ne može biti novac koji tu ne pripada. Novac od manče bi konobari trebali stavljati u svoju ladicu ili ormar. U svijetu se tako radi, a osobni takujin na poslu ni ja ne dopuštam svom osoblju. Naplatu bakšiša preko računa konobari izbjegavaju, ali je vrlo rijetka iako je u svijetu 10 posto uobičajena visina te je konobari, bez znanja vlasnika dogovaraju s gostom. No, gotovinu i karticu treba jednako tretirati - komentirao je svojedobno problem napojnica u registar kasama istaknuti ugostitelj.

03. svibanj 2024 14:02