StoryEditorOCM
DubrovnikRASPITALI SMO SE

Netko vam je ogrebao auto na parkingu i pobjegao, a kamere su sve snimile? Evo što vam je činiti!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
21. kolovoza 2024. - 20:48

Na društvenim mrežama i u viber grupama članovi i vozači raznih vozila često se žale na činjenicu da im drugi vozači ogrebu ili na drugi način oštete automonbil ili motocikl, ali ne ostave svoj broj kako bi se dogovorili oko štete. Najčešće samo pobjegnu, što je bespotrebno jer postoji osiguranje preko kojeg se štete nadoknađuju. Kazne za takav bijeg, naime, nisu male, a može se ostati i bez vozačke dozvole do 6 mjeseci.

No, kako je grad većinom ‘pokriven‘ kamerama, kako onim gradskim, tako i onim privatnim na privatnim objektima i tvrtkama, oštećeni često ističu kako će ih, ako im se ne jave oni koji su ih oštetili, prijaviti policiji i tražiti snimku kamere kao dokaz njihova nedjela.

Je li to uistinu učinkovito u ovakvim slučajevima, raspitali smo se među oštećenima i došli do zaključka da se pozvati policiju svakako isplati. Primjerice, jedan naš sugovornik je pozvao policiju zbog oštećenja njegova automobila oštrim predmetom, kojom je do tada nepoznata osoba ostrugala boju s lima i počinila skupu štetu na njegovu vozilu. Uvidom u snimke gradske kamere utvrdio se počinitelj, koji je kažnjen i platio je nadoknadu štete na vozilu.

IMA LI SMISLA

Pitali smo i Policijsku upravu dubrovačko-neretvansku ima li smisla tražiti snimke kamere u slučajevima kada počinitelj pobjegne i što se oštećenim vozačima savjetuje poduzeti, s obzirom da se to svakodnevno događa, a neke štete nisu male?

- Policija kod slučajeva prijave oštećenja vozila, u cilju rasvjetljavanja osobe odgovorne za oštećenje, a u sklopu kriminalističkog istraživanja koristi uvid u raspoložive sustave videonadzora. Ovisno o lokaciji oštećenja, koriste se kamere specijalizirane za prometne prekršaje ili privatne nadzorne kamere te kamere Grada Dubrovnika, a ukoliko se radi o vozilu koje u sklopu svoje opreme ima instaliranu kameru, koriste se i takvi snimci - istaknuli su iz dubrovačke policije.

- Naime, policiji je kod prijave protupravnog ponašanja cilj rasvijetliti događaj i odgovorne osobe kazneno pravno sankcionirati i u tu svrhu policija koristi sve, zakonom raspoložive, mjere i radnje - zaključili su.

28. rujan 2024 23:23