StoryEditorOCM
DubrovnikNalazišta bez zaštite

Neprocjenjivo podmorsko blago Cavtata i Mljeta na meti lupeža: Ukradene amfore na crno se prodaju za stotinjak eura...

Piše Gabrijela Bijelić
27. veljače 2024. - 10:04
Arheološki iskop na bizantskom brodu na Mljetu: Hoće li struka uspjeti zaštititi vrijedni lokalitet od devastatora?Jerko Macura

Nedavni pronalazak dviju rijetkih i jedne na Jadranu dosad unikatne amfore tijekom policijske pretrage cavtatskog stana osumnjičenika za dilanje oživio je u javnosti malo spominjanu, ali itekako prisutnu temu krijumčarenja podmorskog blaga kojim posebno obiluje akvatorij Cavtata i Mljeta.

U Hrvatskoj su sva podvodna arheološka nalazišta zaštićena Zakonom o zaštiti kulturne baštine, što je dobro, ali nikako dovoljno, smatra Igor Miholjek, savjetnik konzervator, arheolog Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatski restauratorski zavod. U duhu Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine Paris 2001, Hrvatska je kao potpisnica još prije tridesetak godina počela provoditi zaštitu podvodnih nalazišta metalnim kavezima. Ideja je, kaže nam, bila da se cjelovita, nedevastirana nalazišta, pokriju metalnim kavezom koji bi osim zaštite, trebao pružiti i prezentaciju nalazišta, no u stvarnosti je situacija drugačija.

Više o fenomenu krađe amfora, ali i brončanih topova te drugih vrijednih nalaza s prizorišta brodoloma doznajte u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika.

image

Arheološki iskop na bizantskom brodu na Mljetu: Hoće li struka uspjeti zaštititi vrijedni lokalitet od devastatora?

Jerko Macura
image

Igor Miholjek (u mornarskoj majici) sa suradnicima tijekom jedne mljetske ekspedicije

Pavle Dugonjić/Jerko Macura
image

Tri amfore koje je policija nedavno pronašla tijekom pretresa cavtatskog stana

Policijska Uprava DnŽ/
image

Na cijeni su i poklopci i fragmenti amfore

Bozidar Vukicevic/Cropix

 

27. travanj 2024 14:09