StoryEditorOCM
DubrovnikANITA JANČIĆ LEŠIĆ

Načelnica Lastova: Znali smo i prije biti odsječeni od kopna i to je vrlo neugodna situacija, ali onaj tko je izabrao život na otoku, izabrao i to

Piše B. Lucić
29. studenog 2021. - 20:01

Lastovo je zbog izrazito nepovoljnih vremenski prilika posljednjih dana bilo potpuno odsječeno od kopna. O situaciji na otoku više je rekla načelnica Općine Lastovo Anita Jančić Lešić.

- To po meni, nije vijest, to je zimska situacija kakvih je i prije bilo. Naravno da to nije ugodno stanovnicima Lastova, ali mi smo se na to naučili. Kao što je Ličanina normalnna pojava metar snijega, tako su nama vjetar i veliki valovi, otežano prometovanje u 11. i 12. mjesecu sasvim očekivano, kaže Jančić Lešić ističući kako je Lastovo tri dana ostalo bez trajektne linije.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Vrijeme se smirilo tako da će sve biti ok. Mi smo nasred Jadrana, otprilike smo jednako udaljeni od Italije kao od kopna, znači, pučinski je otok i osjetimo svaku oluju. Doktorica sam na Lastovu 30 godina i događalo se da smo po nekoliko dana znali biti odsječeni od kopna i to je vrlo neugodna situacija, međutim, onaj tko je izabrao život na Lastovu, on je odabrao i to, život na otoku je specifičan. Nije to nikakva novost ili drama, dapače, daleko je bolje nego što je prije bilo. U planu je proširenje luke na Lastovu, luka u Veloj Luci se isto tako uređuje i onda će se, vjerujem, nabaviti brod koji će biti veći tako da će u zimskom razdoblju postojati uvjeti za bolje maritivne sposobnosti. Ali, vrijeme je vrijeme, mi ljudi moramo shvatiti da ponekad ne možemo protiv prirode, ne može sve biti onako kako bismo htjeli, kazuje lastovska načelnica dodavši kako potpuno razumije kapetane koji ne žele isploviti ni ugrožavati sigurnost putnika i brodova.

Otkrila je i što se dosad činilo u hitnim situacijama tijekom zime.

- Uvijek se tu kalkulira s helikopterom ili prijevozom gliserima u Brno na Korčuli, dizali smo i trajekte, uvijek se nađe neko rješenje, ne sjećam da se nešto loše dogodilo u posljednjih 30 godina, naglašava Jančić Lešić.

17. lipanj 2024 10:03