StoryEditorOCM
DubrovnikKOTARSKI IZBORI

Na listi Katarine Šilje deset je žena. Smatraju da Mokošica zaslužuje puno više!

Piše dv
26. listopada 2022. - 13:59

Možemo i želimo biti aktivna spona između stanovnika Mokošice i gradske uprave. Kad budemo u Vijeću kotara uložit ćemo naše vrijeme da kontaktiramo potrebne upravne odjele i komunalna poduzeća kako bi riješili potrebe građana Mokošice. U slučajevima kad ne bude išlo glatko, nećemo odustajati nego ćemo biti uporni i dosljedni. Poručuju to aktivisti Kandidacijske liste grupe birača nositeljice Katarine Šilje za gradski kotar Mokošica koji su predstavili program s kojim izlaze na predstojeće kotarske izbore, koji se održavaju u nedjelju, 6. studenoga 2022. Na tiskovnoj konferenciji na taraci Opskrbnog centra u Mokošici, program su predstavile kandidatkinje Katarina Šilje, Marija Kojan, Jelena Roko i Marija Grgurević.

Sedam lista je okupljeno u platformi „Dajmo ruke“, a program je nastao u suradnji s 400 građana Dubrovnika, ali i druge izvore kao što su zaključci zborova građana, ophodnje kotareva, razgovori sa susjedima, te stručna znanja i iskustva samih kandidata.

- Koliko su kotarski izbori važni i koliko potencijala za poboljšanje svakodnevnice našeg naselja nose, ako izaberemo vijećnike koji su voljni zajedno raditi za svoje susjedstvo, namjera nam je danas prenijeti našim sugrađanima i predstaviti vam se kao lista. Mi smo grupa lokalnih stanovnika, volontera, okupila nas je želja da i Mokošica dobije aktivni glas građana u gradskoj upravi. Svoje kotarske vijećnike biramo da bi naš glas predstavljali ispred Grada i gradskih upravnih službi, da bismo imali formalni način za rješavanje komunalnih problema i predlaganje prioriteta vezanih za naše susjedstvo. Želimo vas inspirirati da izađete na izbore te da se uključite u naš rad javljanjem vaših prioriteta i potreba vezano za gradski kotar Mokošicu kroz našu stranice Dajmo ruke.hr i naše društvene mreže – kazala je uvodno Marija Grgurević.

- Neću ovaj put o kučkima i čistoći!? Iako to jest jedna od točaka našeg programa, kao što su i poprečne ceste između puta uz rijeku i magistralu, veći kapacitet JGP i prometna povezanost, prilagodba klimatskim promjenama, i dvije točke o kojima ćete malo više čut od kolegica Jelene i Marije, a to su inkluzivna arhitektura i društveno-kulturni centar – uvodno je kazala Katarina Šilje, nositeljica liste za Mokošicu na kojoj je deset žena.

 

- Pitanja koja čujem u posljednje vrijeme su: Što gradski kotarevi mogu, budući da nemaju nikakav budžet? I hoće li ih Grad Dubrovnik “slušati”? Prvo, može se dosta napraviti i bez da se direktno raspolaže novcima. Drugo, gradski kotarevi će dobiti, prije ili kasnije, proračune sukladno Statutu Grada Dubrovnika. A dok kotarevi ne dobiju svoje proračune, možemo i želimo biti aktivna spona, između stanovnika Mokošice i gradske uprave, kao i drugih javnih ustanova i komunalnih poduzeća. Kad budemo u vijeću kotara uložit ćemo naše vrijeme da kontaktiramo potrebne upravne odjele i komunalna poduzeća, da ih potaknemo da naprave ono što je potrebno za Mokošicu. Ja sam optimist i vjerujem da ćemo naći zajednički jezik s gradskom upravom i njenim zaposlenicima, a u slučajevima kad ne bude išlo glatko, nećemo odustajati nego ćemo biti uporni i dosljedni, a ako treba i dosadni „k‘o muhe“ – kazala je Katarina Šilje.

 

Kandidatkinja Jelena Roko koja je po struci fizioterapeut i, slijedom toga, upoznata sa problematikom naših sugrađana, osoba teže pokretljivosti koji se kreću u invalidskim kolicima, teško pokretnih, slabovidnih i slijepih osoba, predstavila je dio o dostupnosti svih javnih usluga upravo toj skupini naših sugrađana i potrebi primijene inkuzivne arhitekture.

- U zahtjevnije kretanje svakako se ubrajaju i naši mališani u dječjim kolicima te njihove pratnje kojima je dosta izazovno, bolje rečeno, otežano kretanje kroz Novu Mokošicu. Vitalni sadržaji kotara Mokošica (ambulanta, ljekarna, crkva) su nikako ili teško dostupni tim našim ljudima, a kao najveći problem istaknula bih jako slabu povezanosti ulica Mokošice, koja je izrazito kaskadne gradnje te oni prelaze kilometre da bi došli od točke A do točke B. Svojim uključivanjem sam se odlučila "Dati ruke", da putem inkluzivnih postupaka, malih i većih koraka u budućnosti, što bolje i svrsishodnije uključimo i te naše potrebite skupine. Time bi smo im svakako olakšali, omogućili i unaprijedili svakodnevne aktivnosti te samu kvalitetu života – izjavljuje Jelena Roko i poziva sve naše Mokošičane da izađu na kotarske izbore 6.11, podrže KLGB Katarine Šilje i da se potrudimo zajedno oblikovati izgled i funkcionalnost našeg kotara- naše Mokošice.

- Želimo istaknuti potrebu otvaranja društveno - kulturnog centra u Mokošici, koja broji preko 7000 stanovnika i nezasluženo se doživljava kao gradska spavaonica. Mokošica je puno više! I zaslužuje mjesto kulture i druženja u ljetnikovcu Gučetič, koji bi bio otvoren radu udrugama i u kojem se mogu održavati po potrebama stanovnika Mokošice, razna predavanja, izložbe, radionice i kreativno provođenje slobodnog vremena za mlade i umirovljenike – kaže Marija Kojan i ističe kako će se u Vijeću gradskog kotara zalagati za ubrzanje posustale obnove ljetnikovca i njegovo stavljanje u društveno – kulturnu funkciju na korist stanovnika Mokošice i Rijeke dubrovačke.

Još jedna važna informacija - izbori će se održati na dva izborna mjesta: jedan je u Mokošici u dječjem vrtiću, a drugi je ovdje dole u Gradskom Kotoru (Marina Kneževića 8).

- Za kraj pozvala bih stanovnike Nove Mokošice, Mokošice, Pobrežja, Petrova sela, Gornjeg i Donjeg Obuljena, ako im se sviđa ovo što i kako govorimo i ako žele da budemo njihov glas za rješavanje zajedničkih problema, da iziđu na izbore u nedjelju, 6.11. i da nam daju svoj glas. Uz našu listu na glasačkom listiću će još biti HDZ i još jedna KLGB (nezavisna lista), pa da se ne zbune i neka zaokruže listu br. 3. – zaključno poziva nositeljica KLGB Katarine Šilje.

29. travanj 2024 14:16