StoryEditorOCM
DubrovnikUZ 1050. BLAGDAN

Na kopnu i na brodu, čuvaj nas i slobodu: Dubrovački Amerikanci čestitali Festu svetoga Vlaha Dubrovačkom vjesniku i njegovim vjernim čitateljima

Piše dv
27. siječnja 2022. - 09:25

Našem tjedniku i svim čitateljima Dubrovačkog vjesnika za Festu svetog Vlaha stigla je čestitka iseljenih Dubrovčana iz Sjedinjenih Američkih Država.

- Vama, svekolikom osoblju Dubrovačkog vjesnika i svim vašim vjernim čitaocima, Uprava kluba Club Dubrovnik Inc., iz New Yorka srdačno čestita veliki jubilarni,1050. blagdan svetoga Vlaha, 1706-tu godinu od mučeničke smrti našega Parca, 301-vu obljetnicu Moćnika dubrovačke katedrale i Dan Grada Dubrovnika i šalje našu pozdravnu poruku:

Dragi i milostivi puče dubrovački i svi oni koji će vam se pridružit u svećanoj Festi sv. Vlaha, našeg uzvišenog Parca našeg posebnog, jedinstvenog, veličanstvenog i svetog Grada, primite našu čestitku na ovaj „dan ki dohodi jednom nami na godište, i u ki slatkoj mi slobodi činimo ovdi svetilište“ i koji srcem i dušom bez prestanka slavimo još od one davne i daleke 972-ge godine. Koja je to veličanstvena i jedinstvena povijest, koja je to veličanstvena tradicija i vjećna zahvalnost našemu Parcu.....!

Iako u otežanim okolnostima pandemijskih restrikcija žar i emocije će u reduciranoj proslavi Feste sv. Vlaha i dalje blistat, kako što su vazda blistali kroz razna teška vremena u milenijumu godina njegove vjerne zaštite njegovog voljenog Grada, kako bi svi mi ponovljeno bili duhovno obogaćeni i obilno blagoslovljeni.

Sveti Vlaho je personifikacija svega onoga što je Dubrovnik i dubrovačko na cijelom svetom terenu nekadašnje Dubrovačke Republike. On se kao neraskidiva mreža tankih ali čelično jakih niti, satkana od pjene morskih nevera i vjetrima nošenih stoljeća, uvuko u sve pore našega bića.

Naš sv. Vlaho i njegov Grad sa svojom posebnom, jedinstvenom, veličanstvenom, svetom i milenijumom dugom povijesti, uvijek žive duboko u našim srcima i našim mislima, u tuzi i veselju, u brizi i razbibrizi, bez obzira na kojem dijelu ove planete se nalazimo.

Značajne znamenitosti našega Grada će ove godine biti i: 1) 603 godine Orlandovog stupa, 2) 73 godine Ljetnih Igara, 3) 43 godine od upisa Grada u UNESC-ovu Listu svjetske baštine, 4) 13 godina od upisa Feste sv. Vlaha na Listu nematerijalne baštine čovječanstva”.

Neka vam je svima sretan sv. Vlaho i Dan Grada Dubrovnika!

“O, sveti Vlaho, molitve naše čuj i na kopnu i na brodu, čuvaj nas i slobodu!“

ŽIVIO SVETI VLAHO!!

"Non bene pro toto libertas venditur auro"

Srđan Gjivoje,

u ime Upravnog odbora kluba Club Dubrovnik Inc., New York, USA

18. lipanj 2024 00:42